Ankara'da 2 yıldır uygulanıyor! Artık çöpünüze para ödenecek

Türkiye, çevre koruma adına önemli bir adım daha atarak, tek kullanımlık ambalajların geri dönüşümünü sağlayacak Depozito Yönetim Sistemi'ni devreye alıyor. Ankara'da devreye alınan uygulama 2025 yılında 81 ili kapsayacak. Artık evindeki çöpünü getiren karşılığında para alacak...

Pilot bölge olarak Ankara'da uygulanan Depozito iade sistemi 2025 yılında tüm Türkiye'ye yayılacak. Ambalajlı ürünler, makineye atıldıktan sonra karşılığında şişe başına ücret alınıyor ve bu ücret belirli marketlerde kullanılıyor.

Depozito Yönetim Sistemi, 0.1 litre ile 3 litre arasında değişen tek kullanımlık ambalajlı ürünleri kapsayacak. Bu ürünler arasında alkolsüz içecekler, içme suyu, doğal mineralli sular, alkollü ve alkolsüz bira, malt içecekler, enerji ve sporcu içecekleri, şarap, meyve suları, süt ve içilebilir süt ürünlerinin ambalajları yer alacak.

Yazılımı yerli mühendisler tarafından yapılan makineye, ambalajlı atıkların barkodu okutulacak. Makineler atıkları, cam şişe, pet ve alüminyum ambalajlı ürün olarak kategorilere ayıracak ve ilgili atık haznesine yönlendirecek.

Ambalajlı ürünler, makineye atıldıktan sonra karşılığında şişe başına ücret alınacak ve bu ücret alışverişte kullanabilecek. ilk etapta bu makineler AVM ve marketlere kurulacak.

ŞİŞE BAŞINA 25 KURUŞ ÖDEME

Depozito Yönetim Sistemi sayesinde vatandaşlar, geri verdikleri her şişe veya kutu başına 25 kuruş ödeme yapılacağı belirtildi. Bu sayede hem çevre dostu bir uygulama desteklenmiş olacak hem de bireyler cebine ek gelir sağlayacak.

Yeni yılda hayata geçirilecek Depozito Yönetim Sistemi ile vatandaşın dönüşüm makinelerine attığı her cam, alüminyum ve plastik atık, e-cüzdanına para olarak dönecek.

ANKARA'DA UYGULANIYOR

Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirilen "Depozito Yönetim Sistemi", pilot bölge seçilen Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 2 yıldır başarıyla uygulanıyor.

İlçede yaşayan Öznur Aksoy da çocuklarının içtiği su şişelerini ve bir restorandan çalışan eşinin getirdiği şişeleri düzenli olarak biriktirip iade makinesini attığını söyledi.

Makinelerin çok yarar sağladığını anlatan Aksoy, "Buradan aldığımız fişleri önce telefona yüklüyoruz. Belediyeden aldığımız fişi küçük esnafın kazanması amacıyla marketlerde harcıyoruz. Marketten deterjan, pirinç, çay ve mutfak ihtiyaçlarımı alıyorum. 1 ayda 500 lira fiş alıyorum. Eşim restorandaki şişeleri biriktiriyor, burada değerlendiriyoruz. Aynı zamanda da doğayı koruyoruz." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber