Ankara'da Keşmir Kara Günü anıldı

Pakistan Büyükelçiliği, Ankara'da Keşmir Kara Günü anması gerçekleştirdi. Pakistan-Türkiye ilişkisine değinildi ve Keşmir'e destek verilmesi gerektiği belirtildi.

Ankara'da Keşmir Kara Günü anması etkinliğine TBMM İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Derya Yanık, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Burhan Kayatürk, Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Güray Alpar ile medya, düşünce kuruluşları ve kitle örgütü temsilcileri katıldı.

TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ VURGULANDI

TBMM İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Derya Yanık konuşmasında, Keşmir'e destek verilmesinin uluslararası hukukun ve vicdanın gereği olduğunu belirtti. Türkiye, Keşmir halkının arzusu doğrultusunda Keşmir anlaşmazlığının barışçıl çözümünü her zaman desteklemiştir ve desteklemeye devam edecektir. Yanık, Yasadışı Hindistan İşgali Altındaki Jammu ve Keşmir'deki (IIOJK) en kötü insan hakları durumuyla ilgili endişelerini dile getirirken, dünyanın IIOJK'de meydana gelen ağır insan hakları ihlallerine gözlerini kapatamayacağını, uluslararası toplumun insan hakları olaylarına son verme, IOJK'da yaşanan hak ihlalleri ve bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik BM kararlarının uygulanması konusunda üzerine düşen rolü oynaması gerektiğini belirtti.

Milletvekili Burhan Kayatürk, Keşmir'in meşru kendi kaderini tayin hakkı konusunda Türkiye'nin desteğini yinelerken, Birleşmiş Milletler kararlarının uygulanmamasının sadece uluslararası barışı değil, insan haklarını da tehlikeye attığını belirtti. Kendisi, uluslararası toplumun ve her şeyden önce Hindistan liderliğinin kendilerine vaat ettiği gibi Keşmir halkına meşru kendi kaderini tayin hakkının verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

SDE Başkanı Tümgeneral (Em.) Güray Alper Konuşmasında, insan haklarının önemini vurgularken,, insan haklarının evrensel olduğunu ve Keşmirlilerin de herkes gibi temel insan hakkı olan kendi kaderini tayin hakkını hak ettiğini belirtti.

FİLİSTİN VE KEŞMİR AYNI

Etkinlikte konuşan Büyükelçi Dr. Yousaf Junaid, Keşmir kara gününün IIOJK tarihindeki en trajik güne işaret ettiğini belirtti. Hindistan işgal güçlerinin Keşmirlilere yönelik gerçekleştirdiği zulmü detaylı bir şekilde anlattı ve Keşmirlilerin insan haklarına sahip olmayan birer insan gibi yaşadıklarını belirtti. Büyükelçi, Filistin ve Keşmir'in, acımasız askeri işgallerin yalnızca halkın temel kendi kaderini tayin hakkını reddetmekle kalmayıp aynı zamanda masum siviller üzerinde bir terör saltanatını serbest bıraktığı modern dünyada bitmek bilmeyen yabancı işgal durumlarını temsil ettiğini vurguladı.

Büyükelçi Junaid konuşmasında ayrıca ortak dini, kültürel ve dilsel yakınlıklara ve ortak bir tarihe dayanan köklü Pakistan-Türkiye ilişkisine de değindi. Örnek kardeşlik bağlarının sıcaklık, derinlik ve görüş birliği açısından dünyada eşi benzerinin bulunmadığının altını çizdi. Büyükelçi Junaid, Keşmir konusundaki ilkeli duruşundan dolayı Türkiye halkına ve hükümetine teşekkür etti. Kendisi, Keşmirlilerin Birleşmiş Milletler himayesinde özgür ve adil bir plebisit yapılması yönündeki meşru talebine Pakistan'ın siyasi, diplomatik ve manevi desteğini yineledi.

Sonraki Haber