Ankara’nın en lezzetli komitesi teşviklerden dertli

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Restoran, Lokanta ve Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Abdurrahman Işıksever ile Komite Yönetim Kurulu Üyeleri Beril Andaç ve Servet Alkan, düzenledikleri basın toplantısında, sektör temsilcilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklama yaptılar.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2023'te kapanan toplam 25 bin 882 şirketten 2 bin 136'sını restoran ve kafelerin oluşturduğunu hatırlatan Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Restoran, Lokanta ve Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Abdurrahman Işıksever, geçen yıla göre yüzde 60 kapasite düşüşü yaşadıklarını söyledi. Abdurrahman Işıksever, hükümet teşviklerinin artırılması gerektiğini dile getirerek, “İşverenlerin hangi teşviklere hak kazandığı konusunda bilgi eksikliği var. Bu durum da esnafı dışarıda bu işleri bilen kişilere yönlendiriyor. Cari prim ödemelerimizden hangi teşvike hak kazandığımızın ortaya koyulması talebinde bulunduk. Konuyu SGK’daki yetkililere ilettik. Bu bilgi eksiği ve sorun nedeniyle iş takipçileri çoğaldı. İş takipçileri aracılığıyla sorunu çözmeye çalışan sektör temsilcileri, bu kişilere aldığı teşvikin yüzde 15’ini ödüyor.” diye konuştu.

‘MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ’NE İHTİYAÇ VAR’

Komite Başkanı Işıksever, Mesleki Eğitim Merkezi açılmasına ihtiyaçları olduğunu da ifade ederek, şunları ekledi:

“Sektörü düzenlemek için Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne ihtiyaç var. Mesleğe yönelen kişilerin oluşturulacak kamu spotları ile bilgilenmesine ihtiyacımız var. “İşveren olarak aylık prim borcumuzu ödemek istiyoruz ama sisteme girdiğimiz zaman Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından komisyon ödemesiyle karşılaşıyoruz. SGK bankalarla anlaşma yapmadığı için borcumuzu öderken bankalara komisyon veriyoruz. Geçen ay 20 bin liraya kadar komisyon ödeyen işletmeciler var. Vergi borcunu peşin ödeyenlere örneğin yüzde 5 indirim yapılmalı.”

‘KDV ALIM İLE SATIMDA AYNI OLSUN’

Maliyet artırıcı unsurlar çoğaldıkça mevcut fiyatların da yükseldiğini vurgulayan Beril Andaç ise KDV artışlarıyla birlikte verilen teşviklerin yeterli gelmediğini ifade etti. Andaç, “KDV ile ilgili beklentimiz, alım ile satımda aynı olması yönünde. Yüzde 1 KDV ile alıyor ama ortaya çıkan mamulü yüzde 10 ile satıyoruz. Paketleme ve sarf malzemelerini yüzde 20 ile satın alıyor, yüzde 10 KDV ile satıyoruz. Bu bizi bir yerde ‘KDV toplayıcısı’ haline getiriyor, müşteri ise tepkisini bize gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

‘KAPASİTE KULLANIMI YÜZDE 65 GERİLEDİ’

Servet Alkan da sektördeki daralmaya dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: “Eskiden öğlen servislerinde müşterilere neredeyse oturacak masa bulamazdık, şimdi dolan masa sayısı çok düştü. İş yerlerimizin kapasite kullanım oranı ortalama yüzde 65 geriledi. Maaşlara yapılan zamlar insanların cebine neredeyse dokunmadı. Bu sebeple bizler de daha ekonomik ürünler üretmeye başladık. Yüzde 70 müşterimiz ekonomik ürünleri tercih ediyor. Pandemi öncesi daha çok para kazanıyorduk. 2019 yılından sonra hiçbir işletmeci yatırım bile yapmamıştır. Şu an geldiğimiz durum, ‘eko hayat, eko yemek’. Bunu sorumlusu biz değiliz.”

Sonraki Haber