Ankara'nın içinde bir saklı cennet! İşte Zir Vadisi

Ankara gezilecek yerler içerisinde bulunuyor! Tarihi ve doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bıraktırıyor... Ankara'nın içerisindeki saklı cennet Zir Vadisi hakkında bilmeniz gerekenler...

Ankara'nın içinde bir saklı cennet olan Zir Vadisi eşsiz tarihi dokusu ve doğasıyla görenleri hayrete düşürüyor. Ankara'da gezilecek yer arayanlar için kaçırılmaz bir fırsat! Zir Vadisi hakkında bilmeniz gereken tüm şeyler ayrıntıda... 

Yenikent’in eski yerleşimi Zir Vadisi’ndedir. Eski kaynaklardaki adı da İstanos’dur. 1800’lü yıllardan itibaren Zir adı geçmeye başlar.

Zir Vadisin’den şimdiki yerine taşınınca da Yenikent ismini almıştır. İstanos akarsu ülkesi anlamına gelmektedir. Zir Vadisi’nden bugün de hala akmakta olan Ova Çayı nedeniyle bu isim verildiği anlaşılıyor.

Zir Vadisi tarihi

Osmanlı Dönemi İstanos’a ait ilk bilgi 1462-63 yıllarına ait Ankara Mufassal Tahrir Defterinde geçmektedir. Buradaki bilgilere göre nüfus gayrimüslim ağırlıklıdır.

Gayrimüslim nüfusun geneli de Ermenilerdir. Ermenilerin buraya ne zaman yerleştiği belli olmamakla birlikte Bizans tarafından yerleştirilmiş olmalıdır. Bizans döneminde para, mal mülk verilerek Ermenilerin Doğu Anadolu ve İç Anadolu’ya yerleştirildiği bilinmektedir. Bu belgeye göre İstanos 146 hanedir.

27 hane de Türk-Müslüman ismi geçmektedir. 1 hanede 5 kişi olduğu kabul edilirse 146 ile 5’i çarpınca yaklaşık nüfusu 730 bulunur.

 Zir Vadisi nerede

 Ankara/Yenikent Zir Vadisi

Ankara Merkez’e 33 KM olan Zir Vadisi yolu düşenlerin uğramasını ve özellikle araştırma yaparak gezilmesini tavsiye ederiz.

Zir Vadisi konumu için tıklayınız.

Aşağısında yer alan Ermeni Mezarlığına da unutmayın. Günümüzde bile mezar taşlarında işaretler yazılar ve bazı kalıntılar bulunmakta.

 Kimileri belki de ger gün oradan geçiyor olmalı.

Yukarıya çıkarsanız eğer lütfen dikkat edin. Çok yüksek ve tamamen kayalıklardan oluşmakta.

Zir Vadisi ziyaretçi yorumları

"Güzel bir mesire ve aqua parkı var."

"Anadolu kültürü ve tarihi maalesef burada da görmezden gelinmiş, kaderine terk edilmiş, yazık!!! Binlerce yıl burada yaşamış Ermeni vatandaşlar tarafından, muhtemelen 15. yy.'da yapılmış taş köprü ve Ermeni mezarlığı kaderine terk edilmiş."

"Mekan çok güzel. Şehrin kalabalılığından uzak sessiz sakin bir yer.tek sıkıntı akan Çaydan gelen koku ve baya bir sinek olması."

Faydalanılan kaynaklar: Youtube: Ömer Tayfun Yılmaz, Instagram: @ufak1gezinti, Google, Blogspot: Gölge Gezgin, Flickr

Sonraki Haber