Ankara'ya 1 saat! İşte Kırıkkale gezilecek yerler listesi... Peri bacaları da var!
Ankara'ya 1 saat uzaklıkta Kırıkkale gezilecek yerler listesi; peri bacaları olmak üzere lavanta vadisi, mağara, vadi, kaya mezarı, tarihi evler, seyir terası ve daha fazlası bu listede.
İşte Ankara'ya yakın gezilecek yerler arayanlar için Ankara'ya 1 saat uzaklıktaki Kırıkkale gezilecek yerler listesi.
1. Lavanta Vadisi
2. Hasandede Peribacaları
3. Obaköy ve Yeşil Vadi
4. Köprüköy Seyir Terası
5. Ceritkale Kaya Mezarları
6. Dinek Dağı
8. Sulu Mağara
9. Çeşnigir Köprüsü
10. Taş Mektep
11. Rahmi Pehlivanlı Müzesi
12. Tarihi Kırıkkale Evleri
13. Haydar Sultan Türbesi
14. Ballı Baba türbesi
15. Silah Sanayi Müzesi
16. Hasandede Camii
1. Lavanta Vadisi
Ankara'ya yakın gezilecek yerler arasındaki Kırıkkale'deki Balışeyh Lavanta Vadisi ve Karaahmetli Lavanta Tarlaları’nın uçsuz bucaksız lavanta tarlaları arasında renkli anlar yaşamak sizlere çok iyi gelecek.
Balışeyh Lavanta Vadisi’nde, lavantaların arasında salıncağa binebilir, eğlenceli anlarınızı renkli fotoğraflar ile ölümsüzleştirebilir, Kırıkkale’nin yöresel ürünlerini temin edebilirsiniz.
Doğal ve mistik bir dokuya sahip Lavanta Vadisi, Kırıkkale - Samsun kara yolu güzergahı üzerinde yer almaktadır.
Yaklaşık 35 dönüm alana sahip Lavanta Vadisi’nde yöre halkının ürettiği doğal ürünlerin yanı sıra geleneksel el sanatı ürünlerinin satışının yapıldığı stantlar ve çay bahçesi yer almaktadır.
Adres: Işıklar Köyü mevkii Kırıkkale - Samsun karayolu üzeri 17.km, 71200
2. Hasandede Peribacaları
Ankara'ya yakın gezilecek yerler arasında olan Kırıkkale'deki Hasandede Peribacaları farklı yapısıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.
Dünya üzerinde çok az yerde rastlanan “Kırmızı Peribacası” oluşumları ilimizin Hasandede kasa-basında ve Bahşılı ilçemize bağlı Büyük Sarıkaya köyünde yer almaktadır. Dağların yamacındaki peribacası oluşumları güzelliği ile dikkat çekmektedir. Gün batımında burada harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Hasandede’nin yaklaşık 2 kilometre dışında bulunan doğal oluşumlardan biri olan “peribacaları” rüzgar ve sel sularının, toprağı aşındırmasıyla oluşmuş yeryüzü şekilleridir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde bu tarz oluşumlara rastlanabilmektedir. Bu ilginç yeryüzü şekilleri ziyaretçiler için uygun ve ulaşılabilir durumdadır.
Bölge her yıl Kırıkkale ve diğer illerden gelen birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Adres: Ahılı Pınarbaşı Mevkii, Kırıkkale Merkez, Kırıkkale, Türkiye
3. Obaköy ve Yeşil Vadi
Kırıkkale’nin başlıca eğlence ve dinlenme alanlarından Obaköy ve Yeşil Vadi, Ankara'ya yakın gezilecek yerler arasındadır. Ziyaretçiler açısından önemli etkinlik alanlarını bünyesinde barındırmaktadır.
Kızılırmak kıyısında, muhteşem doğanın içerisinde harika bir kahvaltı ile güne başlayabilir, uzun yürüyüş alanlarında doğanın sesini dinleyebilir, şehirden uzak bisiklet sürüş keyfini yaşayabilir ve çocuklarınızla ekolojik tarım uygulamaları yapabilirsiniz.
“Obaköy” Kızılırmak kenarında olup, içerisinde hobi (ekolojik tarım) bahçeleri, akvaryum, yöresel çadır, ırmak kenarı iskeleler, ağaçlandırma alanları, yiyecek-içecek alanları, oyun ve spor alanları, yürüyüş alanı, asma köprü, padok alanı ve şelale bulunmaktadır.
Adres: 71450 Yahşihan/Kırıkkale
4. Köprüköy Seyir Terası
Köprüköy Seyir Terası Kırıkkale gezilecek yerler arasındadır. Seyir teraslarında kanyonun muhteşem görüntüsünü izlemeniz ve kanyon kenarındaki parkurda yürüyüş yapmanız, tekne turu ile kanyonun derinliklerine ilerlemeniz sizlerde eşsiz hisler bırakacaktır.
Kanyon çevresinde yeme-içme alanları mevcuttur. Ziyaretçiler hem kahvaltı etme hem de yemek yeme amaçlı olarak bu tesisleri ziyaret edebiliyor.
Seyir terası alanında tarihi köprü aydınlatması, iskele ve tekne turu, ahşap merdivenler, yürüyüş ve bisiklet yolları, çocuk oyun alanları, macera parkı, gençlik kampı, su platformları, kafeteryalar, yöresel satış üniteleri, mescit, wc, otopark alanları bulunmaktadır.
Adres: Unnamed Road, 71860, Köprüköy/Keskin/Kırıkkale
5. Ceritkale Kaya Mezarları
Bölgenin en eski yerleşimlerinden biri, Kırıkkale gezilecek yerler arasında, Keskin İlçesi'nin güneybatı tarafında, ilçe merkezine takriben 9-10 kilometre uzaklıkta olan Ceritkale Köyü yakınlarındadır. Demir Çağı’na tarihlenebilecek bu kaya yerleşmeleri, Ceritkale Köyü'ne 3 kilometre mesafede bir vadi içinde ve vadinin doğuya bakan yamaçlarında yer almaktadır. Keskin İlçesi'ne 9-10 kilometre uzaklıkta olup, Ceritkale Köyü yakınlarındadır.
Adres: Ceritkale Köyü/Keskin
6. Dinek Dağı
Ankara'ya yakın gezilecek yerler arasındaki Dinek Dağı'nda, şehrin yorgunluğundan kaçıp Dinek Dağı Atlı Safari ve Doğa Parkı’na gelerek göl kenarında konumlandırılmış bungalov evlerde konaklama zevkini tadabilir, ailenizle ata binebilir, ok atabilir, büyük salıncaklarda sallanabilir, Kırıkkale'ye özgü lezzetleri tadabilir, Dinek Dağı’nın muhteşem havasıyla huzur bulabilirsiniz.
Hasret türkülerine konu olan Dinek Dağı, Kırıkkale'den ve farklı illerden gelen ziyaretçilerden büyük ilgi görmekte olan bir bölgedir. Balışeyh ilçesinde yer alır. Dağa yakın yerde at çiftliği de bulunuyor.
Göl kenarında konumlandırılmış olan bungalov konaklama alanlarında doğanın güzelliğini ve huzurunu tamamıyla hissedeceksiniz.
8. Sulu Mağara
Sulu Mağara, Kırıkkale gezilecek yerler arasında, Keskin ilçesinde, Arzu Bayırı mevkiinde yer almaktadır. Yatay olarak gelişmiş, yarı doğal-yarı yapay, düden konumlu fosil bir mağaradır. Büyük bir bölümü maden ocağı olarak açılan Sulu Mağara’nın doğal bölümü birbirine bağlı üç kattan meydana gelen Pliyosen rölyef sistemine aittir. Toplam uzunluğu 285 metredir. Üç kattan oluşan yapay galerilerde kurşun işletmesi yapılmıştır. Gerek doğal gerekse yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler Erken Hıristiyanlık Dönemi'nde yapılmış taş duvarlarla örtülüdür.
Adres: Altuntaş, İmamı Azam Sk., 71800 Keskin/Kırıkkale
9. Çeşnigir Köprüsü
Kırıkkale gezilecek yerler içerisinde olan Çeşnigir Köprüsü Karakeçili ile Köprüköy arasında Kızılırmak üzerinde yapılmış tarihi bir köprüdür. Bilinen kaynaklara göre Çeşnigir Köprüsü ve yakınında bulunan han Selçuklu Dönemi'ne aittir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 13'üncü yüzyıla ait bir eser olduğu tahmin edilmektedir. 1402 yılında Ankara Savaşı’nın yapılacağı alana ilerleyen Timur'un ordusuyla bu köprüyü kullandığı rivayet edilmektedir. Çeşnigir Köprüsü, Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi esnasında Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır. Kapulukaya Barajı’nın faaliyete geçmesinden önce yol güzergahı üzerinde iken, sonraları köprünün ayak kısımları baraj suyu içinde kalmıştır. 110 metre uzunluğunda 6 metre genişliğindeki köprü kayalık arazide sağlam temeller üzerine oturur. Kızılırmak içinde sağlam bir zemine oturabilmesi için orta bölümde belirgin bir eğim vardır.
Adres: Zafer Kapulukaya Barajı, 71500 Karakeçili/Kırıkkale
10. Taş Mektep
Kırıkkale'de gezilecek yerler arasındaki Hacı Taşan Kültür Merkezi (Taş Mektep) müzik dinletisi ile kendiniz bambaşka bir dünyada hissedeceksiniz. Taş Mektep sizi geçmişte bir yolculuğa sürükleyecek. Neşet Ertaş, Hacı Taşan gibi ustaların ezgileri ile burada eskiyi yad edeceksiniz.
Kültür merkezinde “Bozlak Kültürü ve Abdallık” geleneğine uygun organizasyonlar gerçekleştirilerek türkü dinletileri, sohbetler düzenlenmekte ve abdal kültürü yaşatılmaktadır.
Adres: Yenice, 71800 Keskin/Kırıkkale
11. Rahmi Pehlivanlı Müzesi
Ressam Rahmi Pehlivanlı Konağı; Kırıkkale’nin Keskin İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.
Rahmi Pehlivanlı’nın doğup büyüdüğü eve, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından “Rahmi Pehlivanlı Müze Evi” adı verildi. Pehlivanlı’nın, bazı eserleri ve kişisel eşyaları bu müze evinde sergilenmektedir.
Adres: Yenice, Mehmet Arifoğlu Sk. No:9, 71800 Keskin/Kırıkkale
12. Tarihi Kırıkkale Evleri
1500’lü yıllardan beri Kırıkkale’de tarihi Türk evleri ve konakları mevcut olup bunlar tescilli kültür varlığı niteliğindedir. Genellikle 2 katlı olup alt kat kagir, üst kat ahşap olarak yapılmıştır. Çatılar genellikle üçgen alınlıklıdır. Ara dolgular ise kerpiçtir. Mimari bakımdan, Ankara’nın sivil mimarisine benzemektedir. Bu evlerde iklim ve sosyal yaşam koşulları göz önünde bulundurularak kerpiç ve ağaç gibi malzemeler kullanılmıştır. Günümüze gelebilen örneklerin çoğu 2 katlıdır. Bu yapılara Aslan Bey ve Tayyar Bey Konağı, ünlü ressamımız Rahmi Pehlivanlı'nın babası Zühtü Pehlivanlı’ya ait ev örnek olarak gösterilebilir.
Adres: Fabrikalar, Atatürk Blv., 71100 Kırıkkale Merkez/Kırıkkale
13. Haydar Sultan Türbesi
Kırıkkale Haydar Sultan Cami ve Türbesi, Keskin İlçesi'ne 22 kilometre uzaklıkta bulunan Haydar Sultan Köyü'nde Böyrek Dağları’nın eteklerinde köye 500 metre kadar uzaklıkta yer almaktadır.
Geç Roma ya da Erken Bizans dönemlerinde var olan bir manastır üzerine inşa edilen Haydar Sultan Külliyesi, cami, türbe, hazire, çeşme ve kuyudan oluşmaktadır. Yapılan onarımlarla asıl hüviyetini kaybeden külliyeden günümüze Deliler Kuyusu adı verilen kuyu ile iki adet kitabe kalmıştır. Deliler Kuyusu, caminin yanında etrafı duvarla çevrili avludadır. 50 santim çapında bir kuyu bileziği, onun altı ise 60x60 santimlik kare kuyu bulunmaktadır. Kuyu ağzı beton kaplamalarla yükseltilmiş olup zeminden derinliği 1,5 metre kadardır. Kuyu suyunun kükürtlü olması nedeniyle, su soğuk olmasına karşılık buhar çıkarmaktadır.
Adres: 71860 Haydardede/Keskin/Kırıkkale
14. Ballı Baba Türbesi
İlçenin sembollerinden biri olan Ballı Baba Türbesi, ziyaret edilebilecek alanların başında gelmektedir. Türbe yakın zamanda T.C. Kırıkkale Valiliği tarafından restore edilmiştir.
Anadolu’nun mübarek topraklarını İslam coğrafyası haline getirmek için, irşat için gelip buralarda metfun birçok büyüğümüz bulunmaktadır. Bu büyüklerimizden bir tanesi olan, bu toprakları Türk-İslam yurdu haline gelmesine katkı sağlayan Ballı Baba’nın türbesini ziyaret etmeden geçmeyin.
Adres: Ballı, 71520 Balışeyh/Kırıkkale
15. Silah Sanayi Müzesi
Silah Sanayi Müzesi : MKE Silahsan Hafif Sanayi bünyesinde hizmet veren bir müzedir. 15 Temmuz 1990 tarihinde faaliyetine başlayan müze, daha geniş bir mekânda yeniden düzenlenerek 2 Kasım 1993 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. Müzedeki eserlerin büyük bölümü 2. Dünya Savaşı yıllarında Karadeniz Bölgesi halkından devlet tarafından toplanmıştır. Bir kısmı da koruma altına alınmak üzere, İstanbul-Tophane’de bulunan silah fabrikasından gönderilmiştir. Savaş sırasında çelik malzeme sıkıntısı çekildiğinden bu silahların büyük bir bölümü çelik fabrikasında eritilerek, namlu çeliği üretilmiştir. Müzede halen 299 adet eser sergilenmekte olup, eserler 14’üncü yüzyıldan günümüze kadar kronolojik sırayla teşhir edilmektedir.
Adres: Yahşihan Yolu 4. Km., Kırıkkale Merkez, Kırıkkale
16. Hasandede Camii
Kırıkkale merkez ilçeye bağlı, kent merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Hasandede Kasabası'ndadır. Cami ve türbe yan yanadır. Caminin minaresi tarafındaki ilk türbe Hasandede'ye (Doğanbeğ) ait olup, ikinci türbe ise oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ile kızı Ümmühan Ana’nın müşterek türbeleridir. Hasandede Camii 1605’te yapılmıştır. Kare planlı, kesme taştan, kalın duvarlıdır. Doğu ve batı yönleriyle giriş kapısının iki yanında ikişer pencere yer almaktadır. Kuzey cephesinin ortasında taş söveli ve basık kemerli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Gövdesi tuğladan olan minare, pabuç kısmına kadar kesme taştan yapılmıştır.
Kırıkkale'de ne yenir?
Keskin tava, köfte türü olan besmeç, Sulakyurt tava, Karaahmetli patlıcan turşusu, kadife balığı, gavurga, Delice şırası, Sulakyurt ballısı, yufka üstüne bulgur pilavı.
İlave etmemi istediğiniz bir yer olursa lütfen yorumda belirtiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim.