Ankara'ya 2 saat! İşte Kırşehir'de gezilecek yerler... Listede Japon bahçesi ve hiç bilmediğiniz yerler var.

Ankara'ya 2 saat uzaklıkta bulunan Kırşehir'de gezilecek 27 yer var! Üstelik bunların içerisinde Japon bahçesi de bulunuyor... İşte pek az kişinin bileceği işte o yerler:

Ankara'ya 2 saat uzaklıktaki Kırşehir'de gezilecek yerler listesi: Kırşehir'in nesi meşhurdur, nerede kalınır nerede ne yenir, bunları da dahil ettik.

1. Hacıfakılı Kilisesi
2. Kanlıgöl Kanyonu
3. Hacı Hüseyin Efendi Türbesi
4. Karakurtbaba Kümbeti
5. Bulamaçlı Kaplıcası
6. Aşılık Mağarası
7. Aksaklı Kilisesi
8. Kepez Yeraltı Şehri
9. Aflak Baba Türbesi
10. Mucur Obruk Gölü
11.Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
12. Kaman Japon Bahçesi
13. Kırşehir Kalesi
14. Cacabey Medresesi
15. Neşet Ertaş Müzesi
16. Aşık Paşa Türbesi
17. Seyfe Gölü
18. Ahi Evran Cami ve Türbesi
19. Kırşehir Müzesi
20. Terme Kaplıcası
21. Dulkadiroğlu Yeraltı Şehri
22. Melik Gazi Türbesi
23. Lale Camisi
24. Kümbetaltı Yeraltı Şehri
25. Alaaddin Keykubat Camisi
26. Toklumen Plajı
27. Kesikköprü

1. Hacıfakılı Kilisesi

Ankara'ya 2 saat Kırşehir'in Akçakent ilçesi Hacıfakılı köyü içerisindedir. Hacıfakılı köyünün bulunduğu alan önemli bir Bizans dönemi yerleşim yeridir. Ev ve bahçe duvarlarında bu döneme ait çok sayıda devşirme malzemenin kullanıldığı görülmektedir. Kilise olarak bilinen yapının tek bir odası kalmış olup, malzeme olarak tuğla kullanılmıştır. Bizans dönemi özelliği göstermektedir.

2. Kanlıgöl Kanyonu

Ankara'ya 2 saat olan Kırşehir'in Kanlıgöl Kanyonu ve şelalesi, Akpınar ilçesinin 12 km. uzaklıkta bulunan Kanlıgöl Hacıselimli Köyündedir. Sofrazlı yükseltisinden kopup gelen ve çeşitli şekiller alan yüksekli alçaklı derin ve dik kayalardan geçerek irili ufaklı ak köpüklü çağlayanlar, küçük gölcükler oluşturan göllerin en büyüğüdür.

3. Hacı Hüseyin Efendi Türbesi

Hacı Hüseyin Efendi Horasan’dan Anadolu’ya gelen Türkmen Boylarından birisine mensuptur. Hicri 1323 (1905) yılında vefat etmiştir. Hacı Hüseyin Efendi’nin Türbesi İlçemizde bulunmakta ve halk tarafından ziyaret edilmektedir. İlçe Merkezindedir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğün de Resmi “Türbe” olarak geçmemektedir.

4. Karakurtbaba Kümbeti

Kırşehir Merkez Karalar Köyü içerisinde bulunmaktadır. Ankara'ya yakın gezilecek yerler arasında olan kümbet, Anadolu Selçuklu Sultanlarından Kılıçaslan tarafından 1135 yılında yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılan kümbet Selçuklu mimarisi özelliklerini taşımaktadır.

5. Bulamaçlı Kaplıcası

Kırşehir ili, Çiçekdağı ilçesi sınırları içindedir. Çiçekdağı’na 4 km mesafededir. 160m derinlikteki kuyu, 38(°c) sıcaklığa, 3 L/sn debiye sahiptir. Kompresörlü debi ise 7 L/sn ’dir. 20 yatak kapasiteli tesisi bulunan kaplıcada, banyo tedavisi ile romatizma, nevraljin, nevrit ve kadın hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa karşı olumlu sonuçlar alınmaktadır.

6. Aşılık Mağarası

Mucur’un 8 km. kuzeybatısında yer alan mağaranın Eti’ler döneminden beri kullanıldığı sanılmaktadır. Köpekli dağının yamacında bulunan mağaranın içinde “ Aşı” denilen demir oksit çıkmaktadır. Aşı madeni boya sanayinde kullanılmaktadır.

7. Aksaklı Kilisesi

Kırşehir'de gezilecek yerler arasındaki Aksaklı Kilisesi; Kırşehir’in Mucur İlçesi’nin 10 km. güneyinde Aksaklı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Kaya kilisesi şeklinde olup, yer altı şehri ile birlikte bir bütünlük oluşturmakta ve aynı döneme tarihlenmektedir.

8. Kepez Yeraltı Şehri

Mucur İlçesi'ne 14 kilometre uzaklıkta bulunan Kepez Köyü yerleşimi içerisinde bulunmaktadır. 2002 yılı içerisinde Kırşehir Müze Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucu ziyarete açılmıştır. Çok sayıda galeri ve odalardan oluşmaktadır. Düzgün mimarisi ve iki farklı renk toprak yapısı ile dikkati çekmektedir. Turizm açısından önemi olan bir yerdir.

9. Aflak Baba Türbesi

Altınyazı Köyü içerisinde bulunmaktadır. Köşeleri pahlı kare gövde üzerinde yükselen kümbet, içten kubbe, dıştan piramidal külahla örtülüdür. Selçuklu mimari özellikleri gösteren kümbet tamamen yenilerek kesme taştan yapılmıştır.

10. Mucur Obruk Gölü

Erciyes Yanardağı’ndan kopan lav parçalarının yüzyıllar önce oluşturduğu Kırşehir'de gezilecek yerler arasındaki Obruk Gölü, gezip görülmeye değer bir yer.

11. Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Kaman Kalehöyük, Kırşehir İl merkezinin kuzeybatısında, Kaman İlçesi'nin 3 km. doğu-kuzeydoğusunda yer alan bir höyüktür. Tepe yaklaşık 280 metre çapında olup 16 metre yüksekliktedir. 2014 yılında Kırşehir Müze Başkanlığın tarafından yapılan kazılarda çizim, belgeleme ve Geç Demir Çağına ait buluntular - (Pişmiş toprak seramik parçaları, minyatür küp,, öğütme taşları, ağırlıklar, ağırşaklar, Fenike tarzı cam pendant) bulunmakta. Ayrıca kazılarda çıkan parçalar arasında Geç Tunç Çağı seramik parçaları da bulunmaktadır.

12. Kaman Japon Bahçesi

Kırşehir gezilecek yerler içerisinde olan Japon Bahçesi, müze ile aynı yerde bulunuyor. Bahçenin gerçek adı ise Mikasanomiya Anı Bahçesi olarak geçiyor.

Bahçe, Japon prensi Takahito Mikasa’nın ülkemize geldikten sonra Kaman’da yer alan Kalehöyük kazılarının başlatılması adına her iki ülke için kültürel ilişkilerin geliştirilmesi adına oluşturulmuştur. Bahçe aynı zamanda burada yaşayanlar için bir dinlenme alanı olarak düşünülmüş.

Japonya dışında bulunan en büyük Japon Bahçelerinden birisi olan Mikasanomiya Anı Bahçesi, Shak-kei tekniği ve Kaiyu sitilinde olacak şekilde oluşturulmuştur.

Burada pek çok bitki türünü görebilirsiniz. Ayrıca oluşturulan küçük göletler ve içerisinde yüzen farklı renklerede ki balıkları görebilirsiniz. Yeşilin farklı tonlarını ve Japon ağaç ve bitki türlerine tanık olacaksınız.

13. Kırşehir Kalesi

Kırşehir'in ortasında akan Kılıçözü çayının yanı başındaki yığma tepeye, halk “Kale” demektedir. Yığma şeklinde oluşan höyüğün yüksekliği 30 metre. 10 dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Bu tepenin 4. yy. da Bizans imparatoru Jüstinien tarafından oluşturulduğu düşünülüyor.

14. Cacabey Medresesi

Kırşehir kent merkezinde bulunan medrese Selçuklu döneminde Kılıçaslan oğlu Keyhüsrev zamanında Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında bir gözlem evi medrese olarak yaptırılmıştır. Eser sonradan camiye çevrilmiştir.

15. Neşet Ertaş Müzesi

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi içerisinde bulunur. 09:00 - 17:00 saatleri arasında açıktır.

16. Aşık Paşa Türbesi

a. Aşık Paşa'nın Hayatı

1272 yılında Kırşehir’de dünyaya gelen Aşık Paşa'nın asıl adı Ali, mahlası Âşık’tır. “Paşa”, “beşe” veya “başağa” diye adının sonuna eklenen lakap, babasının ilk oğlu olduğuna işaret etmektedir. Âşık Paşa önce Süleymân-ı Kırşehrî’den, daha sonra İlyas Paşa’nın halifelerinden Şeyh Osman’dan ders almaya başladı. Muhlis Paşa’nın vasiyeti üzerine Şeyh Osman, Âşık Paşa’yı kızı ile evlendirdi. Bir süre sonra Anadolu Valisi Timurtaş Paşa’nın veziri oldu. 1332 yılında Kırşehir'de vefat etti.

b. Aşık Paşa Türbesi

Kırşehir’de bulunan türbesi, kendisinin vasiyeti üzerine şehrin kuzeydoğusunda bir tepede yapılmış olup bir de kitâbesi vardır. Ertana veziri Alaattin Alişahruhi tarafından yaptırılmıştır. 1333 tarihli türbe tamamen mermerden yapılmış olup, asimetrik uzun cephesi , Kırgız çadırına benzeyen kubbesi, yana alınmış dar ve uzun portali ile Selçuklu mimarisinden farklılık göstermektedir. Kitabesinde çok değişik olarak kubbenin önüne gelmiş girinti yapan saçak silmeleri ile çerçevelenmiştir. Portalide istiritye nişin etrafı, örgü motiflerinden oluşan bir bordürle çevrilmiş, düz cephenin ortasında, alçakta, sivri kemer alınlıklı tek bir pencere açılmıştır. Âşık Paşa Türbesi, simetriden kaçınan farklı bir mimari anlayışın eseridir. Orta Asya eski Türk geleneklerine bağlı özellikleriyle Anadolu’da Türk - İslam yapı sanatının değerli bir örneğidir.

17. Seyfe Gölü

Seyfe Gölü, Orta Anadolu'da bulunan birkaç tuzlu gölden biridir. Kırşehir'in kuzeydoğusunda yer alan göl, Mucur'a 16 km. uzaklıktadır. Yöre, sulak ve yer yer sazlık, bataklık alanlardan oluşmaktadır. Gölün doğusunda, kıyıya yakın sazlıklardan oluşmuş pek çok adacık vardır.

18. Ahi Evran Cami ve Türbesi

1482 yılında, Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahî Evran adına yaptırılan Cami ve Türbe, Kırşehir il merkezinde bulunmaktadır. Türbeye, cami içinden bir merdivenle çıkılmaktadır. Kırşehir il merkezinde yer almaktadır. Zaviye; planlı mescit, Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın türbesi ve zaviye- tekke olarak kullanılan mekanlardan oluşmaktadır.

Ahi Evran Kabri, Kırşehir'in merkezinde bulunan tarihi kabir, adını Ahi Evran-ı Veli'den almaktadır. Halk arasında evliyaullah olarak anılan, esnaflar birliği ve ahilik (esnaf, üretim erbabı) örgütünün kurucusu Ahi Evran-ı Veli adına yapılmıştır. Aslen zaviye olarak yapılan bina sonraki yıllarda cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.

19. Kırşehir Müzesi

Tarihi M.Ö. 3000’li yıllara dayanan Kırşehir’de yapılan arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkmış birçok kalıntılar için 1936 yılında müze çalışmalarına başlanmıştır. İlk olarak Alaaddin Camii’nde toplanan eserler daha sonra 1980 yılında Eski Eser Komisyonu kurulmuştur. 1985 yılında ise şehir merkezinde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında sergilenmiştir. Uzun çalışmalar sonucunda 1996 yılında ziyarete açılan Kırşehir Müzesi zengin içeriğiyle yıl içerisinde ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir. Üst katı etnografik, alt katı ise arkeolojik eserlere ayrılan müzede birçok önemli kalıntı bulunmaktadır. Kırşehir gezinizde bu müzeyi kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

20. Terme Kaplıcası

Kırşehir'in merkez Kuşdilli Mahallesi'nde bulunmaktadır. Terme jeotermal sahası Kırşehir ilinin en önemli jeotermal alanlarından biridir.

21. Dulkadiroğlu Yeraltı Şehri

Roma Dönemi'nde MS 2'inci yüzyılda Hristiyanlığın bölgede hızla yayıldığı görülmüş, puta tapanlarla, Hristiyanlar arasında büyük bir mücadele yaşanmıştır. Kapadokya bölgesinde 3 ve 4'üncü yüzyıllara ait Hristiyanların korunmak, sığınmak ve ibadet etmek amacıyla yaptığı pek çok yeraltı şehri, bu sebeple ortaya çıkmıştır. Kırşehir sınırları içinde de bulunan Dulkadirli Yeraltı Şehri de bu amaçla inşa edilen yeraltı şehirlerinden biridir.

22. Melik Gazi Türbesi

Pınarbaşı İlçesi'ne bağlı Melikgazi Köyü'ndedir. Melikgazi Kalesi’nin eteğinde yer alan türbe, Danişmentliler’den Emir Melik Gazi (1104-1134) aittir. Türbenin alt kısmında Melik Gazi’nin de bulunduğu üç adet mumyalı ceset bulunmaktadır. Mumyalığın üzerinde, sandukanın bulunduğu üst kat ince ve yassı tuğlalardan örülmüştür. Tamamen tuğladan yapılmış kümbet, çeşitli geometrik şekillerde dizilmiş, tuğla kaplamaları ile çok itinalı bir işcilik göstermektedir.

23. Lale Camisi

Yapının 13'üncü yüzyıla ait olduğu sanılmaktadır. Camii moloz ve kesme taştan yapılmış olup payelere oturan üç kubbe ile örtülüdür. Bu gün camii olarak kullanılan yapının esasında bir darphane olabileceği düşünülmektedir.

24. Kümbetaltı Yeraltı Şehri

Kırşehir’in Medrese Mahallesindedir. Halen giriş bölümü ile birkaç odası gezilebilmektedir. Kapadokya bölgesinin en büyük yer altı şehirlerinden biri olduğu sanılan Kümbetaltı yer altı şehrinde, elektrik donanımı ve gerekli düzenlemeler gerçekleştiremediğinden, diğer oda, salon ve dehlizler gezilememektedir.

25. Alaaddin Keykubat Camisi

Alaaddin Camii (Ulu Cami olarak da bilinir), Türkiye'nin Kırşehir ilinde yer alan bir camidir. I. Alaaddin Keykubat tarafından 1230 yılında yaptırılmıştır. 1893 yılında tümden yıkılarak Mutasarrıf Arif bey tarafından yeniden yaptırılmıştır.

26. Toklumen Plajı

Toklümen Plajı, Kırşehir ili ve Merkez ilçesinde bulunan bir plaj olup, ilçe merkezine araç ile 40 km uzaklıktadır.

Toklümen Plajı, Kırşehir’in Merkez ilçesine 40km mesafede bulunan ve Toklümen Köyü’nde yer alan bir baraj gölü plajıdır. Kızılırmak Nehri üzerindeki Hirfanlı Barajı’nın doğu kıyısında yer alan Toklümen Halk Plajı genellikle yerli halk tarafından kullanılmaktadır. Daha çok piknik ve mangal için tercih edilen plajın suyu bulanık ve yosunludur. Gölgelik için sınırlı sayıda kamelya ve ağaçlar yer almaktadır.

27. Kesikköprü

Kırşehir merkez Kesikköprü Köyü'nde, Kızılırmak üzerinde kurulu olan köprü 1248 yılında Anadolu Selçukluları tarafından yaptırılmıştır. Tarihi İpekyolu güzergahında bulunmaktadır. Kırşehir ile Konya’yı birbirine bağlamak için yapılan köprü Türk mimarisinin önemli eserlerindendir. Kesikköprü 400 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde, 13 gözlü olup gözler sivri kemerlidir. Köprü 1616,1849,1925 ve 2004 yıllarında da onarım görmüştür.

Kırşehir otelleri

Armas Termal Resort
Grand Kırşehir Otel
Günday Otel
Citak Resort Hotel
Armas Termal Resort
Cingöz Resort Otel
Temur Termal Otel

Fiyatlar 650 Tl'den başlıyor.

Kırşehir'in neyi meşhur? Kırşehir yemekleri:

Çullama
Yoğurt – Ayran Çorbası
Kırşehir Köftesi
Çömlekte Kuru Fasulye
Et Yahnisi
Hamur Köftesi
Tandırda Çömlek Paça
Keşkef (Keşkek)
Madımak Yemeği
Lepe (Sütlü Pilav)
Çir Yağlaması
Pancar Çırpması
Çirleme
Sündürme
Aside Tatlısı
Ayva Dolması
Sulu Köfte

Kırşehir ünlü restoranları

Kardeşler Et Mangal
Geylani Pide ve Lahmacun
Hacıbey Çorbacısı
Aspava Kırşehir
Kardeşler Et Mangal
Turşu’nun Yeri
Has Bahçe
Bolu Et Mangal
Hacı Usta Kebap
Ağalar Konağı Kültür Evi
Derya Kebap Refik Usta

Sonraki Haber