Anne baba olanlar dikkat! Devlet hesaplara nakdî yardım gönderiyor…

Evliliğe adım atan birçok çift, çocuk sahibi olmayı planlıyor. Dünyaya gelen bebek, çiftlere mutluluk ve heyecan verirken bir yandan bez, mama, kıyafet gibi ihtiyaçlar doğrultusunda aile bütçesindeki masrafları da artırıyor. Devlet yeni doğum yapan annelere çocuk parası yardımında bulunuyor.

Doğum yapmış ya da doğuma hazırlanan çiftler, artan masraflar nedeniyle çocuk parası ile ilgili araştırmalar yapıyor. Devlet tarafından şartları karşılayan çiftlere verilen çocuk parası aile bütçesine destek oluyor. Peki, çocuk parası nedir, nasıl alınır? İşte çocuk parası ile ilgili merak edilen tüm ayrıntılar...

ÇOCUK PARASI NASIL ALINIR?

Çocuk parası ne anlama gelir?

Çocuk parası, devletin yeni doğum yapan annelere destek olmak amacıyla çocuk parası adı altında maddi yardım yapmasıdır. Çocuk parası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı statüsüne sahip, doğum yapan tüm annelere veriliyor. Çocuk parası yardımı, çocuk sayısına göre değişiklik gösteriyor. Çocuk parası yardımından gereken şartlara uygun olan bütün kadınlar yararlanabiliyor. Peki, çocuk parası alabilmenin şartları nelerdir?

Çocuk parası alabilmenin koşulları

Çocuk parasını çalışan ya da çalışmayan fark etmeksizin tüm anneler alabiliyor. Fakat bunun için bazı şartlar mevcut. Çocuk parası alabilmenin şartları şu şekilde:

  • Öncelikle doğum yapan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da mavi kart sahibi olması lazım.
  • Çocuk parasından yararlanabilmek için annenin başvuruyu kendisi yapması isteniyor.
  • Çocuk parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonraki doğumlar için geçerli.
  • Son olarak bebeğin sağ olarak doğması gerekiyor. Ölümle sonuçlanan doğumlar yardım kapsamı dışında tutuluyor.

Çocuk parası nasıl alınır?

Yukarıdaki şartlara uygun olan kadınlar başvuru yaparak çocuk parası talep edebiliyor. Bunun için öncelikle kayıtlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekiyor. Burada yenidoğan bebeğinizi kimlik paylaşım sistemine kaydettirmeniz lazım. Kayıt işleminden sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına giderek çocuk yardımı başvuru dilekçesini doldurup imzalamalısınız. Bu dilekçe ile başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru incelendikten sonra çiftler çocuk sayısına göre belirlenen parayı alabiliyor. Çiftler ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üç ve daha fazla çocuk için 600 TL'lik yardımdan yararlanabiliyor.

Sonraki Haber