Antakya çarşısını istiyor: 2 ay dediler 2 yıl oldu

6 Şubat depremlerinin ardından 1 yılı aşkın süre geçti. Depremde en büyük hasarı alan Hatay’ın Antakya ilçesinde çarşı esnafı, çalışmaların yavaş ilerlemesinden şikâyetçi. Tarihi Uzun Çarşı esnafı, tadilat yapılması gereken çarşı da hâlâ toz duman altında iş yapmaya çalışıyor

Antakya merkezde bulunan Uzun Çarşı’nın tarihi 12. yüzyıla dayanıyor. Burası bölgenin en önemli çarşılarından biri. Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2 bin 500 dükkândan 600’ü yıkıldı, kalanı hasarlı.

Dükkânını açabilen 500 esnaf ise yıkıntılar arasında ayakta kalmaya çalışıyor. Alt yapı sorunlu, elektrikte ve suda ise sürekli kesinti yaşanıyor. Dükkân sahipleri, yıkılan ve hasar alan dükkânların yeniden yapılması için hızlı hareket edilmesini talep ediyor. Uzun Çarşı’nın yıkılıp yeniden inşa edileceği söylentileri ise esnafı tedirgin ediyor, esnaf yetkililerden net açıklama bekliyor.

Mikrofonumuzu esnafa tuttuk, sorunu ve beklentilerini dinledik.

KURUM SÖZ VERDİ

Hançer Usta (Esnaf ve Uzun Çarşı Dernek Başkanı):

Büyük bir deprem yaşadık, ayağa kalkmak kolay değil, sabırla beklemek gerekiyor. Kuyumcular çarşısında onarım başladı, önümüzdeki ayın 15’inden itibaren de ayakkabıcılar çarşısı boşaltılıp, temeli atılmaya başlayacak. Yetkililer 6 ay içinde bütün bu işleri bitirip, teslim edeceklerine söz verdiler. Sayın Murat Kurum ‘15 Ocak’ta bitmiş vaziyette gelip, çayınızı içeceğim.’ dedi. Daha sonra da bütün Uzun Çarşı’da onarım ve yeniden yapımların süreceği sözünü verdi.

Yusuf Altıok:

Bir buçuk sene oldu hâlâ tek bir dükkân yapılmadı. Uzun Çarşı’dan binlerce insan ekmek yiyor. Tavanlar yağmurda akmaya devam ediyor. Konteyner dükkânlar yapılacakmış ama oraya herkes gelmez ki. Antakya’nın her yeri yıkılmış, gitsinler oralara konteynerler yapsınlar bize de ‘tadilat yapacağız’ desinler, seve seve çıkarız. Burayı yıkmasınlar.

YIKILIYOR, YAPILMIYOR

Osman Aktan:

Depremden hemen sonra dükkânını ilk açanlardanım. 18 ay oldu, bu çarşı ne olacak? Evlerimiz ne olacak? Hiç birimiz bilmiyoruz, Yollar hâlâ kullanılamaz halde. Selden ve yağmurdan perişan oluyoruz, çarşı yıkılacak diyorlar, ne zaman yıkılacak onu da bilmiyoruz. Antakya’nın kalbi burası. Uzun Çarşı yıkılırsa Antakya tamamen biter. Biz toz, yıkıntılar içinde dükkânımızı açtık, devlette bu anlamda ne yapacaksa biraz hızlı yapsın ve elini taşın altına koysun.

Okan Yüksel:

Antakya dışında bir sürü hemşerilerimiz var, gelmek istiyorlar ama kalacakları yer olmadığından gelemiyorlar. Esnaf bir an önce buranın kullanılır hale dönmesini bekliyor. Çarşının bir an önce ayağa kalkması lazım, çarşıyı bitirmek değil, yeniden ayağa kaldırmak gerekir. Şu an yıkım yapılıyor ama yapılan yerimiz yok. Kurşunlu hanın arkası yıkıldı öyle kaldı, kuyumcular yıkıldı halen yapılmadı, ayakkabıcılar çarşısı yıkılacak diyorlar, bilmiyoruz ne olacak?

ALT YAPI SORUNU VAR

Mehmet Tanrısever:

Ben 15 yıldır bu çarşıda esnafım. Depremden bir yıl sonra çarşıdaki dükkânımızı açtık. Çarşımızın alt yapı, üst yapı, elektrik ve su gibi sıkıntıları devam ediyor. Çarşımızın bir kısmı yıkılıyor, bir kısmı restore ediliyor. Hatay’ı bir an önce ayağa kaldıralım ama yeterli ilgi gösterilmiyor buralara.

Hanifi Usta:

Devlet ağır hareket ediyor, biraz canlı çalışma olsa, birçok sorunun çözüleceğine inanıyorum. Devletimizden beklentimiz, biraz daha hızlı ve çözüm üreten olmalı.

Abdulgani Dikmen:

Uzun Çarşı’nın iki ay içinde tadilat olacağını söylediler ama iki seneye yakın zaman geçti hâlâ yapılmadı. Bura yeniden inşa edilmeli. Esnafın endişesi ‘biz buradan gidersek, gittiğimiz yerde müşterimizi toplayamayız.’ Biz istiyoruz ki bize burası onarılsın öyle teslim edilsin. Bizim alt yapımız sıfır durumda. Bize seçimden seçime gelmesinler, kötü günlerimizde de gelip, durumumuzu sorsunlar istiyoruz.

Abdurahman Göçgün:

İşlerin biraz hızlanması lazım. 11 İlimiz depremde zarar gördü ama Hatay ve özellikle Antakya ilçemiz büyük zarar gördü. Cumhurbaşkanımızdan bu anlamda bizim ilçemiz ve çarşımız için biraz daha özel davranmasını istiyoruz.

Sonraki Haber