Antakya OSB müdürü Onur Biçer: Tam kapasite üretmeye hazırız

Hatay’ın Antakya ilçesindeki organize sanayi bölgesi (OSB), afetin ardından üretime devam ediyor. Türkiye’yi sarsan depremlerden çok fazla etkilenmeyen OSB’de en büyük ihtiyaç iş gücü.

Depremlerinden sonra kalifiye eleman sayısında azalma yaşanan OSB, depremzedelerin barınma sorununun çözülmesi halinde tam kapasite çalışarak üretmeye devam edebilecek.

Antakya Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Onur Biçer, OSB bünyesindeki 75 tesisten hiçbirinin depremlerde hasar almadığını belirtti. Normal şartlarda 3 bin çalışanı istihdam eden OSB’nin şu an yüzde 35 kapasiteyle çalıştığını ifade eden Biçer, depremden etkilenen OSB çalışanlarının şehir dışına göçtüğünü söyledi. Kendisinin de depremden sonra 36 saat enkazda kaldığını açıklayan Biçer, enkazdan kurtarıldıktan sonra yine işine odaklandığını belirtti. Organize sanayi bölgesinin üretime devam etmesi için çabaladıklarını dile getiren Biçer, artık işine Adana’dan gelip gidiyor. Eğer barınma sorunu çözülürse usta ve kalfa düzeyindeki nitelikli çalışanların geri döneceğine dikkat çeken Biçer, “Bakanlıkla görüşerek iki farklı konteyner kentin kurulumu için başvuruda bulunduk. Organize sanayi bölgemizin olduğu yerde iki farklı noktaya bu yerleşimleri inşa edebiliriz. Şu an onay bekliyoruz. Eğer barınma sorunu çözülürse insanlar geri gelecektir. Öyle olursa OSB’miz tam kapasite çalışır.” dedi.

‘SADECE 1 HAFTA DURDU’

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Antakya OSB’de üretimin yalnızca 1 hafta durduğunu belirten Onur Biçer, “4. gün elektrik, 5. gün su, 10. gün de doğalgazı vermeye başladık. Şu an üretim devam ediyor. Hiçbir tesisimizde hasar yok. Zaten OSB kayalık zemine inşa edildi. Ayrıca tesislerimiz çelik konstrüksiyonla yapıldı. Hepsi çok sağlam. Firmalarımız hammadde sorunu yaşamıyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin en büyük ayakkabı tabanı üreticilerinden birinin Antakya OSB’de olduğunu vurgulayan Biçer, şunları söyledi:

Hatay erkek ayakkabısı üretiminde Türkiye’nin yüzde 40’ını karşılıyordu. Üretim tesisleri Antakya merkezde olduğu için büyük yıkım oldu. Üretim durmuş durumda. Ama burada taban üretiminde sıkıntı yok. Biz üretime devam ediyoruz.

“İskenderun OSB ve Payas OSB de ayakta. Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi de hasar almadı. Buralarda üretimin sürmesi için çalışanları geri getirmek gerekiyor. Bunun için de barınma sorunu hızla çözülmeli. Antakya merkezdeki Küçük Sanayi Sitesinde 2 bin tesis vardı. Bunun 1800’ü yıkıldı. Bunların çok sayıda çalışanı vardı. O insanlara yeniden iş verebilmek için bu tesislerin bir an önce onarılması önemli.”

‘SURİYE’YLE İLİŞKİLER EKONOMİYİ BÜYÜTÜR’

2011’de Suriye’de başlayan savaşlardan sonra Hatay ekonomisinin büyük zarar gördüğüne dikkat çeken Biçer, Suriye yönetimiyle görüşmenin ekonomi ve güvenlik açısından önemli olduğunu söyledi. Biçer, şöyle devam etti:

“Suriye savaşından önce Türkiye’nin en büyük 2. tır filosu Hatay’daydı. Burada tır satışı görülmezdi. Şimdi insanlar tırlarını satıyor. Tır pazarları oluştu. Sınır kapılarının kapalı olması hem zaman hem de para kaybına neden oldu. Hala da bu zarar devam ediyor. 2011’den önce bir tırın Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gitmesi 24 saat sürüyordu. Maliyeti de 1000 dolardı. Şimdi sınır kapıları kapalı olduğu için tırlar İskenderun Limanı’ndan roro gemilerine binmek zorunda kalıyor. O da uzun sürüyor. Tırların Riyad’a ulaşması 30 günü bulabiliyor. Maliyeti de yaklaşık 10 bin doları buluyor. Bu maliyet sadece nakliye maliyeti. Eğer sınır kapıları açılırsa, Hatay ihracatı hızla artar. Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Mısır’a çok rahatlıkla ihracat yapabiliriz.”

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

Hatay’ın bir sanayi ve üretim şehri olduğunu dile getiren Onur Biçer, İskenderun ve Payas’ın demir çelik sanayisinde; Antakya’nın da yaş sebze ve meyve üretiminde ihracat merkezi olabileceğini belirtti. Yasaklanan Yayladağ tütününün ekonomiye getirisinin çok yüksek olduğunu kaydeden Biçer, “Şu an Yayladağ çileği çok iyi. Ayrıca muz üretiminde de Türkiye’de 3. sırada. Üretici desteklenirse Hatay, Türkiye ekonomisinde önemli bir yere gelebilir.” şeklinde konuştu.

Sonraki Haber