Antakya Ziraat Odası Başkanı Okay: Pamuk destekleme primi artırılsın

Pamuk üreticileri bu yıl da plansız üretim nedeniyle zararda. Serbest piyasada fiyatlar maliyetin altına düştü. Üretici, seneye ‘pamuk ekemeyiz.’ diyor

Hatay’ın Amik Ovası’nda pamuk hasadı tamamlanmak üzere. Pamuk üreticisi, mısır üreticisi gibi yine umduğunu bulamadı, 25 liranın üzerinde fiyat beklerken, ihtiyaçtan ve deposuzluktan dolayı pamuğunu 16-17 lira arasında tüccara satmak zorunda kaldı.

Üreticiler “Hiç olmazsa devlet destekleme primini artırsın. Yoksa bu maliyetlerle seneye pamuk ekemeyiz.” diyorlar. Üreticiler, girdi fiyatları ile pamuğun alım fiyatı arasındaki farka dikkat çekerek, devlet desteğinin de ihtiyacı karşılayamadığının altını çiziyor. Depremde hizmet binasını kaybeden Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzeffer Okay ile 20 metre kare alanda faaliyet yürüten konteynerde konuştuk.

Mehmet Muzeffer Okay

‘PAMUK VE MISIRDAN KAÇIŞ VAR’

Mehmet Muzeffer Okay pamuktaki sıkıntıyı Aydınlık’a şöyle anlattı:

“Pamukçu büyük hayallerle üretime başladı ama hasat sonunda bu hayalleri suya düştü. Artan girdi maliyetleri ve düşük fiyat keyifleri kaçırdı. Çiftçimiz 2024 yılında pamuk ekimini ikinci plana atacağını şimdiden söylüyor. Bizim hesaplamamıza göre, bir kilo pamuğun maliyeti 20 lira 75 kuruşa denk gelmektedir. Şu anda serbest piyasada 16-17 lira arasında işlem görmektedir.

Çukobirlik, pamuk sezonu bittikten sonra pamuğun kilosunu 22 liraya almaya başladı. O da yüksek randımanlar için. Çiftçimiz buna tepki gösterdi. Gerçekten üretim maliyeti yüksek. Ayrıca deprem ve iklimsel nedenlerden ötürü verim bu yıl düşük. Bu da çiftçimize olumsuz yansımıştır. Çiftçimiz pamuğa güvenerek borçlanmış ve bu durumda borçlarını ödeyecek durumda değil. Bunun yansıması 2024 yılında olacak. Bu da çiftçimizin pamuk üretiminden uzaklaşacağını gösteriyor. Ayrıca mısırda da bu durum var…”

‘DESTEKLEME FİYATI GÜNCELLENMELİ’

Pamuk destekleme fiyatının en az 5 lira olması gerektiğini belirten Okay şunları söyledi:

“Düşük fiyat ve artan maliyetler de göz önüne alınarak pamuk destekleme fiyatının kiloda 1,6 liradan, 5 liraya çıkarılmasını istiyoruz. Bu hiç olmazsa üreticinin kaybını biraz aza indirir. Böyle giderse seneye pamuk ekim alanları yüzde 50 düşecek.”

Sonraki Haber