Antakya’da hal kurulsun ürünlerimiz kurtulsun

Depremde sebze meyve hali yıkılan Antakyalılar, ürünlerin heba olmaması için hızla konteynerden hal kurulmasını istiyor

Afetten en çok etkilenen illerden olan Hatay’da hal esnafı, depremden yaşadıkları kayba rağmen üretmeye devam etmek istediklerini bildirdiler. Aydınlık’a konuşan Antakya Sebze ve Meyve Hal Komisyoncuları, devletten destek beklediklerini belirttiler, şehirden göç etmek istemediklerini söylediler.

Antakya Sebze ve Meyve Hali Komisyoncular Derneği Başkan Yardımcısı Semih Balon, hal binaları ve mahsulleri zarar gördüğünü belirterek, “Farklı bir yerde, alternatif konteynerlerle yer ayarlanıp üreticiler malını pazarlamaya devam edebilir. İlk etapta burayı ayağa kaldırabilirsek üreticimizin, çiftçilerimizin malını değerlendirme imkanımız olabilir.” diyerek üretimin sürdürülebileceğini vurguladı.

‘DESTEK BEKLİYORUZ’

Semih Balon, Antakya Sebze ve Meyve Hali’nin Hatay’ın tüm ürünlerinin toplandığı yer olduğuna dikkat çekerek, “Diğer ilçelerde de meyve, sebze halleri vardı. Reyhanlı sebze hali çalışmaya devam ediyor. İskenderun ve Kırıkhan da çalışıyor. Fakat buranın kapasitesi onlardan daha büyük. Burası bütün hepsine olanak sağlıyordu. Böyle olunca da ilçelerdeki haller de kendi kendilerine çalışmaya başladılar. Burada misafirlerin ürünleri yeni çıkıyor. Domates olsun, biber olsun.... Bu tür malları oraya göndermek istedik. Kapasite almadı. Burası ayağa kalkana kadar bir şekilde işlerimizi inşa etmeye başlayacağız.” şeklinde konuştu.

Devletin halcilere desteğinin önemli ve gerekli olduğunu vurgulayan Balon, “İnşallah bu da devletin, belediyenin desteğiyle olmasını isteriz. Bu milletin sebze meyve tüketmeye ihtiyacı var. Bunları hep birlikte karşılayalım.” dedi.

‘GÖÇMEYECEĞİZ’

Komisyoncu Mehmet Aynacı ise şehir dışına göçmek istemediklerini, Hatay’da kalıp üretmek istediklerini söyledi. İlerleyen günlerde daha farklı sıkıntılarla karşılaşılmaması için devletten destek beklediklerini belirten Aynacı, şunları kaydetti:

“Devletimize yetkililerimize, hepsine güvenimiz tamdır. Bir an önce bize tam destek verip ayaklandırmalarını bekliyoruz. Bu yaşanan normal bir deprem değil, bir felaket. Biz burada hem göç olmasını istemiyoruz. Kendimiz gördüğünüz gibi buradayız. Göçmeyeceğiz. İnsanlarımızın zincirini, halkasını, tekerini burada çevirmeye çalışıyoruz. Ama yardım istiyoruz. 15 gündür halimiz böyle, biz kimseden şikayetçi değiliz ama bir elin uzanmasını bekliyoruz.

“Tarım, hayvancılık yapan insanlar şu an göç ediyor. Millet hayvanlarını satıyor. İlerleyen günlerde burada sıkıntılar oluşacak. Hayvancılığa destek verilmesi, bu çiftçilerin neyi var neyi yok sorulması lazım. Herkes göç ederse yarın burası bir hayalet şehir olacak. Biz bunu istemiyoruz. Defne ilçesinin Halibey Belediyesi'nde ikamet ediyoruz. Bizim Yaradağ tarafında çiftliğimiz var. Tarım, hayvancılık yapıyoruz. Biz bu felakete rağmen gene üretmeye devam ediyoruz.”

Sonraki Haber