Krizden sonraki en yüksek ziyaretçi: Rusya ve Ukrayna akın etti İtalyanlar kapıda bekledi
Antalya Leather&Fur Fashion Show Fuarı 20'ye yakın ülkeden bin 300'ün üzerinde katılımcıyla kapılarını açtı. Fuara en yüksek katılım yine Rusya'dan oldu.
Fuarın açılışı İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen ve İDMİB Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımı ile yapıldı. Burada konuşan Gözmen, "Rusya, Ukrayna ana pazarımız. İhracatın yüzde 70'ini oluşturuyor. Savaş durumu ve sıkıntılı olmasına rağmen 2015'ten sonraki en ciddi ziyaretçi sayısına ulaştık." bilgisini aktardı.
İtalya ve Yunanistan’ın bu fuara girmek istediğine değinen Gözmen, şunları söyledi: “Bu ülkeler rakiplerimiz arasında. Kilogram fiyatlarımız çok yüksek. Diğer üretici ülkelerin 40-50 dolarlarda. Bu ülkeler üretimde bizim kadar iyi değil. Ancak İtalya ve Yunanistan bizden 10 dolar daha yukarıda. Onların amacı bizim müşterilerimize ulaşmak. Bunun için katılımlarını istemiyoruz.”
DÜŞÜK KUR SANCISI
2015 öncesi sektörün sadece Rusya'ya 300 milyon dolar civarı ihracatının olduğunu anlatan Gözmen, "Savaş sonrası Rusya'ya satışımız yüzde 10'a düştü. Alışveriş alışkanlıklarının değişmesi, AVM'lerin açılması, bizim kullandığımız desenin kalın ürünler yani kürklü, kıştan, dış şartlardan koruyan ürünler olması ve bunlara olan ihtiyacın azalması, alternatif ürünlerin fazla olması sektörün talebinde düşüşe sebep olan etkenlerden." dedi. Döviz fiyatlarının görece düşük kalması yüzünden uluslararası piyasada ihracatçıların rekabet gücünü zayıfladığını belirten Gözmen, "Düşük döviz artan maliyetler karşısında tolere edilebilir bir şey değil. Bu durumda karlılığı arttırmak mümkün değil. Diğer yandan da fiyatı arttırarak bizim pazarlara girme şansımız yok. Eldeki pazarlar da yavaş yavaş kaybedilme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Kurun artmasıyla maliyetlerimiz düşecek. İşçilik ve enerji maliyetleri yüzde 40'a yakın olarak bizleri doğrudan etkiliyor. Kur böyle devam ederse deri mamulleri olarak geçen yılın ihracatını yakalamak başarı olur. Ama kur artarsa üstüne çıkarız." mesajı verdi.
FUAR DESTEKLERİ DEĞİŞMELİ
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca da, "Bizim kilogram başına ihracat değerimiz 10.2 dolar, deri ve kürk konfeksiyonunda 118 dolarlara kadar çıkıyor. Burası doğrudan hedefe yönelik bir fuar. Dolayısıyla bu fuarın katkısı çok büyük.
Her fuarda sipariş alıp ihracatımızı arttırıyoruz. Bu yüzden bu fuarımızı çok önemsiyoruz.” dedi. “Burasının ülke ihracatına ne kadar katkı yaptığına bakılması lazım. Bu organizasyona devlet desteği verilmesi şart.” çağrısı yapan Karaca, “Fuarlara yeni kriter gelmesi gerekiyor. Deri ve kürkte Milano fuarı bile bu fuardan küçük.
Klasik yöntemlerden çıkıp dinamik büyük satış organizasyonlarına ihtiyaç var. Bu etkinlik de böyle. Bildiğimiz yöntemlerden vazgeçelim. Yeni yöntemlerin örneği de burada.” diye konuştu.