Antalya ve Mersinli üreticiler: Destekler üretim yapana verilsin

Vatan Partisi tarafından düzenlenen Üretim Devrimi Kurultaylarının bir diğer adresi de Antalya'nın Gazipaşa İlçesi Kaledran Mahallesi’ydi. Anamurlu ve Gazipaşalı üreticilerin bir araya geldiği kurultayda, bölgenin üretim sorunları masaya yatırıldı.

Kurultaya Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Serkan Altın, Yüksek Ziraat Mühendisi Üretici Kâmil Körhasanoğlu, Ziraat Mühendisi Üretici Yavuz Çetin, Kaladran Kültür Derneği Başkanı Bilal Şahin ve Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü konuşmacı olarak katıldı.

ÜRETİMİN YOLUNU AYDINLATIN

Yusuf Çelik

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, bölge üreticilerinin sorunları ile ilgili konuşmasında şu ayrıntılara değindi: “Satış fiyatlarımız yerinde sayıyor. Ürünü satıyoruz, bir sonraki üretimde gübresini, tohumunu, ilacını yerine koyabilecek miyiz? Bunun derdindeyiz. Komisyoncular bize harçlığımızı verecek mi? Bayiler veresiye ilaç verecek mi? Kara kara düşünüyoruz. Girdileri karşılayamazsak çiftçilik bitecek. Muz üreticilerinin sorunlarını tekrar tekrar gündeme getirdik. Verilen destek değil bayram şekeri parası. Halen bir sonuç alamadık.”
Elektrik maliyetlerinin çiftçinin belini büktüğünü anlatan Çelik, üreticilerin belirsizlikler karşısında çaresiz kaldığını söyledi. Çelik, yetkililere çağrı yaptı: “Üretimin yolunu aydınlatın”

GÜCÜMÜZ PLANLAMAYLA ORTAYA ÇIKACAK

Yüksek Ziraat Mühendisi Üretici Kâmil Körhasanoğlu da planlamaya dayalı ve doğru tarım siyasetleri ile Türkiye’nin esas üretim gücünün ortaya çıkacağını belirtti. Körhasanoğlu, “Devlet tüm üretim ürünlerinin envanterini çıkaracak, bu envanteri üretici de tüketici de ihracatçı da tüccarda bilecek. Destekler havzalara dönük teşvik sitemi ile adil ve eşit bir şekilde dağıtılacak” diye konuştu.
Türkiye’nin temel gıda ürünlerinde üretim sorunu yaşamadığını belirten Körhasanoğlu, tarımda dışa bağımlılığın kabul edilemez olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Yedi iklim bölgemiz var. Bölgelere göre planlı ekim ile bir yıl içerisinde ülkenin tüm buğday ve arpa ihtiyacını karşılayabilecek duruma gelebiliriz. Çiftçiyi mutlu edemezsen ülkeyi mutlu edemezsin.”

TBMM’DE ÜRETİCİNİN TEMSİLCİSİ YOK

Ahmet Şeref Gümüş

Anamur Bozyazı Ziraat odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Atatürk’ün meclisinde çobanın da oy hakkı olduğunu hatırlatarak “TBMM’de yüzlerce hukukçu, sağlıkçı ve eğitimci var. 4 milyon üreticinin, hayvancının, çobanın bir tane temsilcisi yok. Bizler temsil edildiğimize inanmıyoruz” diye konuştu. Gümüş, üretimle ilgisi olmayan muza yatırım yapan sermaye sahiplerine sağlanan yüzde 60’lık hibe desteğini eleştirdi, “Gazipaşalı üretici de Anamurlu üretici de bu destekleri alamadı” dedi. Dönüm başına, üretim yapılmayan topraklara destek verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Anamur Ziraat Odası Başkanı, desteklerin üretim temelli olması gerektiğinin altını çizdi.

AB’YE DEĞİL ÜRETİME İHTİYAÇ VAR

AB’nin Türkiye’ye dönük tarım nüfusunu küçültme dayatmalarına değinen Gümüş, “Bütünşehir yasası bu yüzden çıkarıldı, üretime destek bu yüzden düştü. Ama bugün gerçek kendini en yakıcı şekilde hatırlatıyor. Bizim AB’ye değil üretime ihtiyacımız var. Tarladaki asker, sınırdaki asker kadar önemli” dedi.

Serkan Altın

KÖLE OLMAYI KABUL ETMİYORUZ

Gümüş, muzda ithalat lobileri ile mücadelenin önemli olduğunu da vurgulayarak, “Ama 6 liraya üretip 7 liraya satarak yapamayız. Yoksa hem muzu hem de muzun içerisindeki zehirli maddeyi ithal etmeye devam edecekler. Zincir marketler, pazarlama zincirini eline aldı. Eğer bunun önüne geçilmezse üretimi de ellerine alacaklar. Vahşi kapitalizmin ta kendisidir bu. O zaman üretici kendi toprağında köleliğe mahkûm olacak. Biz köle olmayı kabul edecek bir millet değiliz” diye konuştu.
Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Serkan Altın ise gündeme gelen Yeni Hal Yasasını eleştirdi. Altın, “Komisyoncu çiftçiye devletin vermediği krediyi veriyor. Malın kaymağını komisyoncu ve çiftçi alıyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Üretim maliyetleri düşerse çiftçinin kazancı artar” dedi.
Kaledran Kültür Derneği Başkanı Bilal Şahin de konuşmasında tarımsal üretimin önemini vurguladı. Şahin, “Eğer siz tarımda iyi değilseniz tarımı verimli kullanamıyorsanız, sanayi devrimine geçemezsiniz. Biz tarım toplumuyuz, sanayi toplumuna geçmek istiyoruz ama bunun yolu da tarımdan geçer. Tarımsal üretimi verimli bir hale getirmemiz gerekiyor. Türkiye şartlarında şu an dibe vurmuş durumdayız. İnşallah bu kurultay yeniden yükselmemiz için bir sebep, vesile olur” diye konuştu.

ÇİFTÇİYE ÇARE OLUNMADAN ÜLKE KALKINMAZ

Yavuz Çetin

Ziraat Mühendisi, üretici Yavuz Çetin de şöyle konuştu: "Bu bölgelerde üretimin ne kadar zor olduğunu gelip herkes yerinde incelesin. Yan tarafımızdaki Zeytinada Seyfe dediğimiz bölgede adamlar tankerlerle su taşıyarak üretim yapmaya çalışıyor. Bakanlarımızın gelip bu bölgenin sıkıntılarını bir an önce halletmesi lazım. Şu insanın bile yürüyemediği yerlerde üretim yapan çiftçilerimizin derdine çare olmadan toplumsal dayanışma, ülke kalkınması olmaz."

ÜRETİM DEVRİMİ PROGRAMI TEK ÇARE

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü de konuşmasında Vatan Partisi'nin Üretim Devrimi Programını anlattı, programın üreticilerin sorunlarına kalıcı çözüm getireceğini belirtti.
Üsküplü şöyle konuştu: “Gübre devlet tarafından üretilecek. Elektriği devlet üretecek, devlet dağıtacak, gerekirse maliyetine gerekirse zararına. Üretimi engelleyen her şey kötüdür, destekleyen her şey iyidir. Destek akçaları kantarda verilecek. Kaynaklarımızı doğru yerlere yönlendireceğiz. Yerel üreticiye destek verilmeli, teşvik edilmeli. Dış satım olanaklarımızı artıracağız. Avrasya’daki dostlarımızla ticaretimizi artıracağız. Vatan Partisi iktidarında kadın erkek tüm çiftçinin sigorta primleri, devlet tarafından karşılanacak.”

Sonraki Haber