Antalya’nın eski çarşısı kepenk indiriyor

Bir zamanların en çok iş yapan yeri, Festival Çarşısı esnafı, belediye tarafından yapılan ve Şehir Tiyatrosunun da bulunduğu binaya yerleştirildi ama tanıtımı yapılmadığı için müşteri gelmiyor. Esnaf, belediye başkanına seslendi, çare istedi

Antalya’nın bir zamanlar gözde merkezi olan ‘Festival Çarşısı’ yeni ismiyle Doğu Garajı AVM, iki yıldır müşterisizlikten dert yanıyor. Eski günleri aradıklarını belirten Muratpaşalı çarşı esnafı, Valilik ve Belediyeden sorunlarına yardımcı olmalarını istedi, Aydınlık aracılığıyla 8 maddelik çözüm önerisi sundu.
Antalya’nın en eski çarşısı olma özelliğini taşıyan AVM’de esnaf, turistik hareketlilikten de yararlanamadıklarını belirtiyor. Valilik ve Belediyeden verilen sözlerin de tutulmadığını söylüyorlar. Çarşı esnafı sıkıntılarını Aydınlık’a şu ifadelerle anlattı:

ESNAF DERT KÜPÜ

Kemal Yılmaz: “Belediyenin yapması gereken her şeyi bizler yaptık. Bir kepenk bugün 100 bin lira, onu bile biz yaptık. Esnaf olarak hevesli girdik ama olmadı. Biz burada eski halk pazarı esnafıyız. Bu bina bizler için yapıldı. Ama bizim varlığımız belli değil. Bizi burada ardiyenin içine attılar. 2 senedir aidat ve kira ödüyoruz. Bir Allahın kulu gelip de sormadı. Bir kuruş ekmek parası kazanmış değiliz. Yüzde 70’i dükkan açan esafın şimdi malları bozuldu ve herkes bıraktı gitti. Buradaki amaç esnafı bezdirmek ve işini engellemek. Şimdi avukatları saldılar bizim üstümüze. 1 lira para kazanmadığımız yerde neden avukatları icraya gönderiyorsunuz?

“Burada gerçekten bir afet var. Çok zor durumdayız. 500 esnaf var. Kimse buna seyirci kalmasın. 2 senemiz gitti. Burası Antalya’nın kalbi. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adlıhan Dere’ye de sesleniyorum. Buradaki esnaf esnaf değil mi? Bizler sürekli dükkân kapatıyoruz. Girip baksınlar kaç tane dükkân kapatmışım. Buranın 50- 60 senelik esnaf kitlesi var. Bu esnaf Antalya’yı turizme kazandıran esnaf. Köklü bir geçmişi var. Bu bina turlar için yapıldı, 100’e yakın otobüs ağırlama kapasitesi var. Ama otopark bomboş.”

‘SÜREKLİ ZARAR EDİYORUZ’

Veli Battal: “2000 yılından beri bu çarşıda esnafım. Bizlere çok sözler verildi. Önce buradan 2007 yılında meydana taşındık. Meydanda çeşitli sözler verildi. Her iki belediye başkanı da sözlerini tutmadı. 2014 yılında taşındığımızda ise çarşı kapandı. Yaklaşık 10 yıl kapalı kaldı. O sürede bile borçlarımızı faiziyle ödedik. 2018 yılı kasım ayında Belediye Başkanı Menderes Türel’in sözüyle 2019 seçimlerinden önce belediyede toplantı yaptık. Toplantıda bize söylenenler; herkese dükkânlarını vereceğiz. Sözler tutulmadı…
“Açlıktan kırılıyoruz, 40 bin lira kira ve aidat borcum var, ödeyemiyorum. Çünkü burası bize zamansız ve boş olarak teslim edildi. Yine de biz bütün imkân ve şartları zorlayarak mal koyduk. 11 ay malımı koydum. Siftah yapamadan malımı çektim. Belediye Başkanı’ndan acil çözüm bekliyoruz.”

‘BAŞKAN BİZİMLE GÖRÜŞSÜN’

Ahmet Çelik: “Antalya’nın kalbindeyiz ama maalesef can çekişiyoruz. Çok güzel bir otoparkımız var. Çarşımız çok güzel fakat iş yapamıyoruz. İstenirse burası düzelir. Belediye Başkanı buradaki sıkıntıya eğilmeli. 2 senedir buradayız ama bir sefer geldi. Bizim derdimizle uğraşan yok. Yönetime emirler veriliyor ama sürekli sallıyorlar. Bize icra göndermesini biliyorlar. Bizden kira ve aidat almasını biliyorlar ama ilgilenen yok. Valimize sesleniyorum. Emir veriliyor, ‘turlar insin’ diye ama yapılmıyor.

Burası belediyenin mülkiyeti. Belediye ilgilenmezse kim ilgilenecek? Gelsinler bu esnafı dinlesinler. Gelsinler görevlerini yapsınlar. Gerekirse Ankara’ya gideceğiz. Başka çaremiz kalmadı.”

‘ESNAFA SAHİP ÇIKIN’

Hüseyin Lider: “Burada otuz yıldır esnaflık yapıyorum. Benden önce babadan oğula, dededen toruna gelen esnaf var. Antalya’nın en eski esnafı onlar. 2 yıldır bu çarşıda tekrar canlanmaya çalışıyoruz. Kiralarımızı ve aidatlarımızı ödüyoruz. Öyle az buz aidat da değil. Çarşının genel durumuna baktığımızda dışarıdan sadece tiyatro binası gibi görünüyor.

“Burada çok fazla esnafımız var. Hepsi mağdur durumda. İş yapamıyor, kiralarını ve aidatlarını ödeyemiyor. Bir emekli maaşı ile sadece buradan gelecek 3-5 kuruşla çocuğunu okutan esnaflarımız var. Lütfen Antalya’nın bu eski esnafına sahip çıksınlar.”

ESNAFIN TALEPLERİ

- Aidat ve kiraların durdurulması ve ötelenmesi.
- Binaya ‘Halk Pazarı Festival Çarşısı’ isminin yazılması,
- Bilboard ve tramvaylara reklam koyulması,
- Otoparkın ücretsiz olması, giriş ve çıkışların içerden yapılması
- İklimlendirme çalışmalarının yapılması,
- Belediye etkinliklerinin burada yapılması,
- Turların çarşıya indirilmesi,
- Yeni yönetim kuruluna esnaftan bir temsilci girmesi.

Sonraki Haber