Araç kiralamada kapanma etkisi: Sektör yüzde 50 daraldı

Operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk çeyreğinde 4.2 milyar TL’lik yatırım yaptı. Sektörü değerlendiren TOKKDER Başkanı, kapanma etkisi yüzünden mayıs ayında sektörün yüzde 50 daraldığını söyledi.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), 2021 yılının ilk çeyreğine ait sektör verilerini açıkladı. Buna göre, operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk üç aylık döneminde 4.2 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 10.9’u olan 17 bin 100 adet aracı filosuna kattı. Yılın ilk çeyreğinde, 2020 yılı sonuna göre yüzde 3.5 daralan sektörün filosunda bulunan araç sayısı ise 254 bin adede düştü. Sektörün 2020 yılı sonundaki araç parkı 263 bin adetti. Sektör, 2021 yılının ilk üç ayını kapsayan dönemde toplam 2.3 milyar TL’lik vergi ödedi.

KİRALAMADA ÇİFT ETKİ

TOKKDER'in bağımsız araştırma şirketi Nielsen işbirliği ile hazırladığı 2021 yılının ilk çeyrek sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” ile ilgili düzenlenen toplantıda otomotiv editörlerinin sorularını yanıtlayan TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “Ramazan ayında her yıl iş temposu yüzde 20 civarında düşer. Bir de buna kapanmanın olumsuz etkileri eklendiğinde, 1-7 günlük kiralamada mayıs ayına özel yüzde 60-70 daralmanın olduğu aşikârdır. Bizi bir miktar güçlü tutan ise bireylerin pandemi etkisi ile araçsız kalmama, bireysel araç kullanma tercihine bağlı aylık kiralamaların güçlü olmasıdır. Bu açıdan baktığımızda günlük ve aylık kiralamanın toplamında; kapanışın ve Ramazan ayının etkisi ile yüzde 50’lik bir daralma var diyebiliriz” dedi.

KOBİ'LER EL AYAK ÇEKİYOR

KOBİ ölçekli müşterilerin bir miktar kiralamadan çıkış yaptığını belirten İnan Ekici, “İşleri artan KOBİ’ler de var tabii ama maalesef Türkiye’deki esnaf, zanaatkârlar ve KOBİ’lerin büyük bir kısmı pandemiden çok negatif etkilendi. Onlar da süresi dolan araçlarını yenilemek yerine araç almamayı ya da azaltmayı tercih etti. Sektörümüzde büyük ölçekli şirketlerin yer aldığı müşteri grubu ise azalmıyor, onlar hala müşterimiz. Ama tasarruf nedeniyle araç taleplerinde adetsel azalma yaşanabiliyor” bilgisini verdi.

'AYNI ORANDA ZAM YAPMADIK'

TOKKDER Başkanı Ekici, ayrıca fiyatlarla ilgili de şu bilgileri verdi: “Faiz, kur ve ÖTV artışına paralel araç bedellerindeki artışa karşın kiralama bedellerinde aynı oranda bir artış yok. Bu da sektörün kar marjındaki olası daralma ile desteklenmeye çalışılıyor. Sektör, araç fiyatlarındaki ve faizdeki artışı tam olarak yansıtmadı. Bu noktada halen Avrupa’nın en uygun fiyatlarına sahibiz. Amerika’da günlük kiralamada araç fiyatları ortalama dört-beş kat arttı. Avrupa’da da çok ciddi artışlar söz konusu. Uzun dönemli kiralama tarafında ise, yüzde 50’lik ÖTV diliminde kalan araçlarda, Avrupa’nın hala çok altındayız. Kısa dönemli kiralama da ise ciddi anlamda Avrupa’ya göre çok daha düşük günlük kiralama fiyatını gelecek rezervasyonları için gözlemlemek mümkün.”

Sonraki Haber