Arap dünyasında bir ilk: Ürdün’e nasip oldu

Kral II. Abdullah rejimi, Direniş Ekseni'nin ortasına bir NATO ofisi kondurdu. Böylece uzun yıllardır 'Orta Doğu'dan yükselen tehditlere karşı' süren işbirliği, Stoltenberg'e göre 'yeni bir seviyeye' ulaştı.

Kararın tohumları 6 Kasım 2023'te Washington'ndaki NATO karargâhında atıldı. Kral II. Abdullah ve Genel Sekreter Stoltenberg.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, ülkede NATO'ya ait resmi bir irtibat bürosu açıldığını ilan etti. Ofisin ittifakla "işbirliğini geliştirmek" amacıyla kurulduğunu belirtti. Kararı, Krallık ile NATO arasındaki “derin stratejik ortaklıkta bir dönüm noktası” ifadeleriyle aktardı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bu hamlenin ilişkileri “yeni bir seviyeye” taşıyacağını kaydetti. Stoltenberg, kararın esas olarak 2023 Temmuz ayında Kral II. Abdullah ile yaptığı görüşmede alındığını da ekledi. Gelişme, NATO'nun sitesinde “Arap dünyasında bir ilk” ifadeleriyle yüceltildi.

ORTA DOĞU'DA KARARLILIK VURGUSU

Amerika önderliğindeki İttifakın yayınladığı bildiride, "Müttefikler, gelişen bölgesel ve küresel güvenlik ortamını vurgulayarak, Washington'daki 2024 NATO Zirvesi'nde güney komşularına yönelik daha güçlü, daha stratejik ve sonuç odaklı yaklaşıma yönelik bir eylem planını kabul etti." denildi. Açıklamaya göre NATO böylece “Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki ortaklarıyla angajman ve işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlılığını açıkça ortaya koydu." Bildiride Amman, şu sözlerle övüldü: “Ürdün, hem bölgesel hem de küresel bağlamlarda, terörizm ile şiddet içeren aşırılıkçılık da dahil olmak üzere uluslararası tehditlerle mücadelede uzun zamandır bir istikrar feneri olarak öncü rol üstlenmektedir.”

ADLİ SİCİL KAYDI

Coğrafi olarak Direniş Ekseni'nin ortasında yer alan Krallık, bugüne kadar birçok Amerikan-İsrail yanlısı politika ve eylemle kendini gösterdi. Aydınlık'ın dünkü sayısında yer alan ve Lübnan gazetesi el-Ahbar'a dayandırılan haberde, Ürdün’ün Direniş'i sabote etme faaliyetleri gündeme getirildi. Kısaca üç maddede özetlemek gerekirse:

HAMAS ile el-Fetih arasında 24 Haziran'da Pekin'de yapılması planlanan ikinci tur görüşmelerini, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a baskı kurarak baltalamak. Zirvenin geleceği belirsiz.

Batı Şeria'daki direnişi bastırma ve mahkumları sorgulama konusunda İsrail ve Filistin Yönetimi ile işbirliği yapmak. Ayrıca Filistin'e silah sokulmasını engellemek için Irak-Suriye sınırında İsrail istihbaratı ve ABD güçleriyle ortaklık kurmak.

Yemen ordusunun İsrail gemilerine uyguladığı yasakların etkilerini aşmak için Suudi Arabistan – Ürdün üzerinden İsrail'e mal sevkiyatı yapılan bir “kara köprüsü” oluşturmak. Bu rotayı ifşa eden gazetecileri hapse atmak.

Amman'ın Atlantik İttifakı ile uzun süredir devam eden işbirliği bağları var. Ürdün, 1995'ten bu yana NATO Akdeniz Diyaloğu (MD) ortaklık forumunun üyesi. Ordusu NATO güçleriyle Libya, Afganistan ve Kosova da dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler misyonlarında görev aldı. ABD dahil pek çok Batılı ülkenin Krallıkta askeri üssü var. Ürdün ayrıca İran'ın nisan ortasında İsrail'e düzenlediği “Gerçek Vaat” operasyonu sırasında hava sahasını İsrail ve İttifak jetlerine açtı. İran füzelerinin önlenmesinde önemli bir rol oynadı.

Sonraki Haber