Arap ülkelerinden OPEC kararına destek

Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü (OAPEC), OPEC+ grubunun petrol üretimini azaltma kararının “doğru” olduğunu ve “tam zamanında” alındığını açıkladı.

OAPEC Genel Sekreteri Ali bin Sebt, OPEC+ grubunun kararını “doğru” ve “tam zamanında” sözleriyle destekledi.  Bin Sebt, OPEC+ grubunun petrol piyasasındaki düzensizliği göz önünde bulundurarak arz-talep dengesi doğrultusunda “proaktif bir adım attığını” kaydetti. Ayrıca bu kararın, küresel petrol piyasasında istikrar ve dengeyi sağlamanın yanı sıra petrol fiyatlarını tüm piyasa tarafından kabul edilebilir seviyelere çekmek amacıyla alındığı vurgulandı.

OAPEC, Batı Asya ve Kuzey Afrika’dan petrol üreten 11 Arap ülkesini bünyesinde bulunduruyor ve dünya petrol üretiminin yüzde 30’unu karşılıyor.

‘BIDEN, SİLAH SATIŞINI ASKIYA ALABİLİR’

ABD’li Demokrat Senatör Chris Coons, OPEC+’nın petrol üretimini azaltma kararının ardından ABD Başkanı Joe Biden ve Kongre'nin Suudi Arabistan’a yönelik yaptırımda bulunabileceğini söyledi. Senato Dış İlişkiler Komitesi Üyesi de olan Coons, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, “Hem Biden yönetiminin hem de Senato’nun bu konu hakkında adım attığını göreceksiniz. Bu konudaki en olası adım ise Suudi Arabistan'a silah satışlarını askıya almaktır.” ifadesini kullandı.

‘PUTİN’E EKONOMİK, ASKERİ VE MANEVİ DESTEK’

ABD Başkanı Joe Biden, yakın zamanda yaptığı bir açıklamada Suudi Arabistan’ın aldığı kararın “bir karşılığının olacağını” söyleyerek Suudi Arabistan’ı üstü kapalı tehdit etmişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby de AA’ya verdiği demeçte, OPEC+ kararının “Putin’in savaş mekanizmasına ekonomik, askeri ve manevi destek kategorisinde” olduğunu söyledi. Kirby, diğer OPEC üyesi ülkelerin kendilerine ulaşarak Suudi Arabistan’la aynı düşünmediklerini ama karara uymaya mecbur hissettikleri yönünde konuştuklarını iddia etti.

Sonraki Haber