Araştırma: Kovid-19 salgınının nasıl başladığı ortaya çıktı!

Bir bilimsel makaleye göre, Kovid-19 salgınının nasıl başladığı ortaya çıktı. Araştırmada, salgının ilk vakaların bulunduğu bir pazarda başladığına dair kanıtlar ortaya çıktı.

Yeni bir bilimsel makale, Kovid-19 salgınının, hastalığın ilk vakalarının tespit edildiği Çin'in Wuhan kentindeki bir deniz ürünleri pazarında başladığına dair kanıtlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, pazarda sürekli yaşanan insan ve hayvan etkileşimi, Kovid-19'un başlıca ortaya çıkış nedenlerinden biri olabilir.

ARAŞTIRMACILAR AÇIKLADI

KOVİD-19'UN NASIL BAŞLADIĞI ORTAYA ÇIKTI

The Hill'de yer alan habere göre, geçtiğimiz Perşembe günü Cell adlı bilimsel dergide yayınlanan makale, geçen yıl yayınlanan ve hastalığın insanlara olası taşıyıcısı olarak bir rakun köpeğine yönelik ön araştırmayı temel alıyor. Kovid-19 pandemisinin köken teorilerinden biri, virüsle enfekte olmuş bir hayvanın 2019'un sonlarında Huanan deniz ürünleri pazarında hastalığı insanlara bulaştırdığı şeklinde.

Perşembe günkü makale, virüsü pazara insanların soktuğu teorisini kesin olarak göz ardı edemese de, pandemiden hayvanların sorumlu olabileceğine dair daha fazla kanıt sunuyor. Ancak araştırmacılar çalışmada bu ikinci teorinin olası olmadığını belirtiyor.

Çalışmaya göre, "Pazarın üst kısmındaki hayvanlar tarafından enfekte edilen bir hayvan tüccarı tarafından yapılan başlangıç, tek bir insana bağlı olan bulaşma zincirlerinin muhtemelen yok olma olasılığı nedeniyle daha da zorlaşıyor," dendi.

"Bir pazarda enfekte hayvanlar ve insanlar arasında sürekli bir etkileşimin bir salgının ortaya çıkmasına yol açması daha olası."

PAZAR HAYVANLARINDA VİRÜS TESPİT EDİLDİ

Çalışmanın arkasındaki 23 araştırmacıdan oluşan uluslararası ekip, SARS-CoV-2 virüsünün Wuhan pazarında koronavirüse duyarlı hayvanların da bulunduğu birkaç tezgahta mevcut olduğunu tespit etti. Araştırmacılar makalede, "Bu tezgâhtan alınan SARS-CoV-2-pozitif örneklerin tamamında, daha önce olası ara taşıyıcılar olarak tanımlanan misk kedisi, bambu sıçanı ve rakun köpeği gibi türler de dâhil olmak üzere yaban hayvanlarına ait DNA tespit ettik," diye ifade etti.

Ancak araştırmacılar pazar tezgahındaki hayvanların virüsle enfekte olup olmadığını kesin olarak söyleyemiyor.

Makalede, "Kovid-19 pandemisinin başlangıcından itibaren kamuya açık genomik ve epidemiyolojik veriler eksik kalmaktadır ve bu zamana ait gelecekteki veriler, ortaya çıkışına ilişkin hipotezlere daha fazla ışık tutabilir," deniyor.

Sonraki Haber