Araştırma: Avrupalı gençler sosyal medyayı 'sorunlu' kullanıyor!

Yeni bir çalışmaya göre, Avrupalı gençler sosyal medyayı sorun yaratacak bir düzeyde kullanıyor. Çevrimiçi olduklarında sıkıntılı hisseden bu gençler hakkında endişeler artıyor.

Yeni bir rapora göre, Avrupalı gençlerin küçük ama endişe verici bir kısmı sosyal medya veya video oyunlarını sorun yaratacak düzeyde kullanıyor. Her daim çevrimiçi olan neslin ruh sağlığının nasıl korunacağına dair soruları gündeme getiren yeni verilere göre, giderek artan sayıda Avrupalı ergen sosyal medyayı sorunlu bir şekilde kullanıyor.

GENÇLERDE 'SORUNLU' SOSYAL MEDYA KULLANIMI ARTIYOR

'DÜRTÜLERİNİ KONTROL ETMEKTE ZORLANIYORLAR'

EuroNews'in haberine göre, sayıları giderek artan Avrupalı gençler, sosyal medyayı sorunlu bir şekilde kullanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporuna göre, sorunlu sosyal medya kullanımı olan kişiler bu platformlarda dürtülerini kontrol etmekte zorlanıyor, çevrimdışı olduklarında sosyal medyayla meşgul oluyor ve çevrimiçi olamadıklarında kendilerini sıkıntılı hissediyor. Bu tanıma uyan ergenlerin oranı 2018 ve 2022 yılları arasında yüzde 7'den yüzde 11'e yükseldi.

En yüksek sorunlu sosyal medya kullanım oranlarına Romanya (%22), Malta (%18) ve Bulgaristan (%17) sahip. Hollanda yüzde 5 ile en düşük seviyeye sahip ülke oldu.

ENDİŞELER ARTIYOR

Araştırmacılar, elde edilen sonuçların teknolojinin gençlerin hayatlarını nasıl şekillendirdiğine dair endişeleri artırdığını ifade etti.

DSÖ Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge yaptığı açıklamada, "Sosyal medyanın ergenlerin sağlığı ve refahı üzerinde hem olumlu hem de olumsuz sonuçları olabileceği açıktır," dedi ve "ergenlerin depresyon, zorbalık, kaygı ve düşük akademik performansa yol açtığı gösterilen potansiyel olarak zarar verici sosyal medya kullanımını tersine çevirmelerine yardımcı olmak için harekete geçme" çağrısında bulundu.

Çalışmanın yazarları, gençlerin sosyal medya ve çevrimiçi oyunlara erişimini düzenleyen daha sıkı yönetmelikler olması gerektiğini ve bu kuruluşların genellikle 13 olarak belirlenen yaş sınırlamalarını zorunlu hale getirmeleri gerektiğini dile getirdi.

Sonraki Haber