ARD Genel Müdürü istifa etti

Alman Kamu Yayıncıları Birliği (ARD) ve Berlin-Brandenburg Radyosu (RBB) Genel Müdürü Patricia Schlesinger, hakkında çıkan yolsuzluk ve danışmanlık sözleşmeleri iddiaları üzerine görevlerinden istifa etti

Geçen hafta yaptığı açıklamasında Schlesinger, “RBB’deki yetki alanımda alınan kararlar ve süreçlere yönelik kamuoyundaki tartışmalar artık ARD’ye de uzanıyor. RBB yönetimi ve ben, asıl görevimizi artık bu suçlamaların aydınlatılmasında görmekteyiz” ifadelerini kullanmıştı.

ÖZEL HARCAMALARINI ARD’YE ÖDETTİ

Schlesinger’in maaşı, 2021’de yüzde 16 oranında artırılarak 303 bin avroya çıkarılmış, ayrıca 20 bin avro ek ödenti almıştı. Artırılan maaşın karşılığında serbest çalışanlara verilen ödenti düşürülmüştü. Hakkında eşi Gerhard Spörli’nin Berlin Fuarı’nda 75 bin avro karşılığında danışmanlık hizmeti vermesi için arabuluculuk yaptığı iddialarının da bulunduğu Schlesinger, son olarak 145 bin avro değerindeki makam aracının kendisine yüzde 70 indirimle verildiği ve özel şoförünün kullandığı aracı kendisinin ve eşinin özel işleri için de kullanmakla suçlanmıştı. Schlesinger’in ayrıca kendi evinde ağırladığı misafirler için lokanta ve yemek servisi şirketlerinden verdiği siparişlerin giderlerinin karşılığını RBB’den aldığı da ortaya çıkmıştı. Schlesinger hakkındaki diğer iddialar ise kanalda yaptığı yüksek harcamalara yönelik. Genel Müdür bürosunun yenilenmesi için 650 bin, büronun bulunduğu kat için 1,4 milyon avroluk harcamaya yol açtığının ifade edildiği haberlerde RBB Direktörü Christoph Augenstein’ın ofisinin bulunduğu kat için de ayrıca 750 bin avro harcandığı bildirildi. Yüksek harcamalar sebebiyle eleştiri okları, Schlesinger’in ardından başka kanal yöneticilerine de yöneldi.

SÖZLEŞMESİ 2023’E KADAR YÜRÜRLÜKTE

Hakkında çıkan iddiaların ardından Schelsinger, kamu yayıncısı ARD Genel Müdürlük görevinden istifa ederken RBB’deki sözleşmesinin öngörülen Şubat 2023’e kadar sürdürülmesi için avukatını devreye soktu. Sözleşmenin sonlandırılması için Alman Yayın Kurulu, 15 Ağustos’ta toplanmayı öngörüyor. Aynı gün için öngörülen bir diğer toplantının da Brandenburg Eyalet Parlamentosunda hazırlanıyor. RBB üzerindeki hukuksal denetim yetkisine sahip olan parlamentonun temmuz ayı ortasında düzenlediği özel oturumuna Schlesinger ve RBB temsilcilerinin katılması tüm partilerde tepkilerle karşılanmış, 61 yaşındaki Schlesinger’e yönelen eleştiriler olayın ardından daha da artmıştı. 15 Ağustos için öngörülen toplantı için Parlamento Ana Komisyon Başkanı Keller, Schlesinger’in yerine geçici olarak geçen Hagen Brandstäter’in yanı sıra bazı kanal yöneticilerinin de toplantıya katılacaklarını bildirdiklerini kaydetti. RBB’den bir diğer istifa haberi ise 9 Ağustos akşamı geldi. RBB akşam haberlerine konuk olan Martin Rennert, Yönetim Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Wolf’un da görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Sonraki Haber