Arefe Günü ne zaman? Allah katında Arefe Gününün önemi ve kıymeti nedir?

Dinimizde günlerin en faziletlisi olarak değerlendirilen Arefe Gününün 2024 yılında hangi günlere denk geldiğini sizlere araştırdık. Arefe günü ne zaman? Ramazan ve Kurban Bayramı Arefe günleri ne zaman? Arefe gününün önemi nedir? Arefe günü sevabı...

2024 Arefe günü ne zaman? Arefe gününün önemi ve sevabı

Arefe Günü, Allah (c.c)'un bu güne özel bir şekilde kullarına ayrı bir şefkat ve merhamet gösterdiği bir gündür. Öyle ki Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), Allah (c.c)'un çokça esirgeyen ve bağışlayan olduğunu birden fazla sayıdaki hadis-i şeriflerinde belirtmiş, affına sığınmamız gerektiği konusunda da bizlere önerilerde bulunmuştur. Günahlara tövbe edip af dilenmek için çok güzel bir fırsat olan Arefe Gününün fazilet ve önemine ilişkin olarak hadis-i şerifte "Allah, hiçbir günde, Arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: 'Bunlar ne istiyorlar?' der." (Müslim, Hacc 436) buyrulmaktadır.

Efendimiz (SAV), ümmetinin bu mübarek günden istifade edebilmesi için Arefe Gününün ne kadar değerli bir gün olduğunu "Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah'ın kıymet verdiği bir gündür." diyerek, bizlerin de bu bilinçle yaşamamıza çaba göstermemizi istemiştir.

AREFE GÜNÜ NE ZAMAN? AREFE GÜNÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?

Arefe Gününde aslolan her ne kadar Kurban Bayramından bir önceki gün olarak bilinse de; ülkemizde Ramazan Bayramından bir önceki gününe de arefe denmektedir.

Ramazan Bayramı'nın arefe günü, 9 Nisan Salı tarihine karşılık gelmektedir.

Kurban Bayramı'nın arefe günü 15 Haziran Cumartesi tarihine karşılık gelmektedir.

AREFE GÜNÜNÜN SEVABI İLE İLGİLİ HADİSLER

Allah (c.c) katında çok yüksek bir mertebeye sahip olan Arefe Gününün sevabı ve önemine ilişkin hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: "Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, onun ortağı da yoktur) sözüdür." (Muvatta, Hacc 246)

Yahudilerden birisinin Adalet timsali Hz. Ömer (r.a) ile aralarında geçen bir konuşma ise Arefe gününün bizler için kaçırılmayacak bir öneme sahip olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Olay içerisinde bahsi geçen Yahudi, Hz. Ömer'e "Ey Ömer, sizin kitabınızda okumakta olduğunuz bir âyet vardır ki, biz Yahudilere inmiş olsaydı, onun indiği günü bayram yapardık" dedi. Bunun üzerine Hz. Ömer (r.a) "O âyet hangi âyettir?" sorunca Yahudi şu âyeti okudu:

"Bugün sizin dininizi kemale erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve size din olarak Müslümanlığı verip ondan hoşnut oldum." Bunun üzerine Hz. Ömer şu cevabı verdi: "Biz bu âyet-i kerimenin indiği günü de, yeri de hakkıyla takdir ediyoruz. Bu âyet Efendimiz (SAV)'e bir Cuma günü Arefe'de bulunurken nazil oldu."

Farklı bir rivayette de Hz. Ömer'in şöyle dediği bildirilir: "Bu âyet, Arefe günü olan Cuma gününde indi. Allah'a hamd olsun ki, Cuma da, Arefe de bizim için birer bayramdır." ( - Buhari, İman: 34.)

Sonraki Haber