ARF Süper Bilgisayarı ODTÜ'de tanıtıldı

ARF Süper Bilgisayarı Tanıtım Töreni, ODTÜ yerleşkesinde bulunan MODSİMMER binasında yapıldı. Tanıtım töreninde konuşan Bakan Kacır, Türkiye'nin bilimde yaptığı atılıma dikkat çekti.

Araştırmacılarımızın bilimsel çalışmalarına katkıda bulunan Modelleme ve Simülasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi (MODSİMMER) TRUBA Veri Merkezi açılışı ve Lenovo iş birliği ile hayata geçirilen ve uluslararası üne sahip matematikçi ve bilim insanımız ordinaryus Profesör Dr. Cahit Arf’in ismini taşıyan ARF Süper Bilgisayarı Tanıtım Töreni Ankara’da yapıldı.

'AR-GE HARCAMALARIMIZI 12 MİLYAR DOLARA ÇIKARDIK'

ODTÜ TÜBİTAK ULAKBİM MODSİMMER binasında yapılan törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi'ne vurgu yaparak şunları söyledi:

21 yılda bilimsel yayın sayımızı 9 binden 49 bine yükselttik. Dünya genelinde en fazla bilimsel yayın üreten ülkeler arasında 28 sıradan 14 sıraya geldik. Adeta sıfırdan Ar-Ge ve inovasyon merkezi inşa ettik. Son 21 yılda Ar-Ge harcamalarımızı tam 10 kat artırarak 1,2 milyar dolardan tam 12 milyar dolara çıkardık. 272 binden fazla Ar-Ge personeli, 102 Teknopark'ta faaliyet gösteren 10 bin 500'den fazla teknoloji girişimi ve bin 600'ü aşan Ar-Ge ve tasarım merkezi ile teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürüyor. Yeni altyapılar inşa etmeye devam ediyoruz. Bilimsel ve teknolojik ilerlemede verilerin depolanması ve yüksek başarımlı hesaplamayla işlenmesi, her geçen gün daha büyük önem taşıyor.
Mehmet Fatih Kacır

'DÜNYANIN EN KUVVETLİ 500 SÜPER BİLGİSAYARI ARASINDA'

Bakan Kacır, açılışı yapılan veri merkeziyle ilgili de şu bilgileri aktardı:

"Bugün bir araya gelmemize vesile olan MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi ve ARF Hesaplama Kümesiyle de ülkemizin bilimsel araştırma yetkinliklerine yeni bir boyut kazandırıyoruz. Maliyeti 11 milyon doları geçen veri merkezi ve ARF kümesi yatırımımızla Ülkemizin gelişimi ve kalkınması için kritik öneme sahip yüksek başarımlı hesaplama altyapısını özel sektör, kamu ve akademimizin çalışmalarına tahsis ediyoruz.

"35 bin dizüstü bilgisayara eşit bilgi işlem kapasitesiyle dünyanın en kuvvetli 500 süper bilgisayarı arasında yer alan ARF ile ülkemiz bazı önemli yeteneklere de sahip oluyor:

"Birincisi, daha öncesinde çözme yeteneğimizin olduğu ancak çok zaman alan problemlerin daha yüksek hızla çözülmesini sağlayarak, bizim için 'olağan/sıradan hesaplamalar' seviyesine indirgenmesi.

"İkincisi ve daha önemlisi ise; daha önce çözme şansımız bulunmayan problemleri çözülebilir hale getirerek, bizim için erişilemez olan araştırma alanlarını ve teknolojilerini ulaşılabilir hale getireceğiz.

"Ayrıca, dijital ikizlerin oluşturulması, iklim değişiklikleri çalışmaları, yüksek doğruluklu aerodinamik tasarım ve doğrulama çalışmaları gibi büyük sistemlerin uzun süreli modellenmesi ve büyük yapay zeka modellerinin geliştirilmesi ARF sayesinde mümkün olacak.

"Hem büyük problemleri dağıtık olarak, hem de çok sayıda küçük problemi aynı anda çözebilme yeteneğine sahip hesaplama kümesiyle savunma sanayiiden, üretim sektörüne; ilaç tasarımından, hastalık tespitine birçok stratejik alanda araştırmacılarımız ihtiyaç duydukları simülasyonları eş zamanlı olarak gerçekleştirebilecek."

'KENDİ ÇÖZÜMLERİMİZİ OLUŞTURMA NOKTASINDA ÖNEMLİ'

Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Başta ülkemiz olmak üzere küresel boyuttaki sorunlara kendi çözümlerimizi oluşturma noktasında TRUBA Veri Merkezi oldukça önemli." derken, Lenovo Altyapı Çözümleri Grubu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Giovanni Di Filippo da "Türkiye'nin teknoloji alanındaki vizyon ve liderliğinin çoğu ülkeye ilham verdiğini gözlemliyorum." sözlerini kullandı.

Sonraki Haber