Arıcılardan çağrı

Orman yangınları arıcıları da vurdu. Yanan bölgelerde resmi tespitler henüz yapılamasa da binlerce kovanın kül olduğu belirtiliyor. Arıcılar devletin destekleme ve planlamayla arıcılığı tekrar ayağa kaldırmasını talep ediyor

Ülkemizde 200'den fazla bölgede çıkan orman yangınlarında arı kovanları da küle döndü. Arıcılar, bilim insanlarının bölgelerde çalışmalar yürütmesini, acil eylem planıyla arıcılığın tekrar ayağa kaldırılmasını istiyor. Devletin maddi desteklemelerle de arıcıların yanında olması bekleniyor.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin, arıcılığın bitme noktasına geldiğin bildirdi. Aydınlık'a konuşan Şahin, yangınların sürdüğünü net olarak hasar tespitinin yapılmadığını söyledi. Şahin, bölgelerdeki arıcılarla yaptıkları temaslarda resmi olmayan zararın gözler önüne serildiğini şöyle ifade etti:

“Böyle bir felaketi hiç yaşamadık... Yangın Muğla ve Manavgat'ı bitirme noktasına geldi. Özellikle Manavgat'ta kışlatma (arıları kışa hazırlama) bölgemiz, püren (çiçeklenme) bölgemizde ciddi arı kaybımız var. Bir arıcımızın ana arı grubunun yandığı bilgisi geldi. Daha tespitler yapılamadı. Osmaniye'de 200 arılığımızın gittiğini bilgisini de aldık. Mersin'de ise 200 teneke balın telef olduğu ifade edildi. Muğla'da verimli yıllarda 3.5 milyon arı konaklıyor. 2.5 milyon arı da dışarıdan geliyor. Bu da bütün illerimizden gelen arıcılarımızın ekmek teknesi oluyor.”

'YÜZDE 75-80’İ YANDI'

Şahin; Bodrum, Milas, Çökertme, Fesleğen gibi yerlerde çok ciddi kaynakların yok olma noktasına geldiğini belirterek, “Yatağan, Kavaklıdere kısmından yüzde 30'luk bir alan yandı. Köyceğiz'de koca bir dağ yandı. Elimizde kala kala Fethiye civarı kaldı. Arıcılık yapan 3-4 köyümüz var. Bir de Muğla merkezimiz kaldı. Muğla'daki çam balı ormanlarının tam olarak zararı ortaya çıkmadı. Bu durum içimizi yakıyor” dedi.

KIŞLIK BESLENME YARDIMI TALEBİ

Şahin, bölgede kalan arıcılara kışlık beslenme yardımı yapılmasını talep ederek şöyle dedi:

“Milyonlarca kayıp var deniliyor. Bu bilgilere şu an itibar etmeyelim. Yangınlar biter, il müdürlüklerimiz sahaya iner, birliğimize katılırlar ve tespitler yapılır. Ama şunu biliyoruz, 2021 yılında Muğla özelinde çam balı üretimi bitti. 2021 yılında Muğla'ya gelecek arıcılar ya da mevcut arıcıların üretimi ve arıları ne olacak sorgulanmalı. Buralarda 9 ay bal üretiliyordu daha sonra şeker vermeden arılar ayakta tutulabiliyordu. Devletimiz arıcılarımıza ciddi bir kışlık besleme yardımı yapması şart.”

ACİL EYLEM PLANI YAPILMALI

Şahin, Manavgat ve Muğla'da yanan alanların kışın harnup ve püren getirdiğini belirtti. Bu alanlar için yangınlar söner sönmez eylem planı oluşturulmasını isteyen Şahin şöyle sürdürdü:

“Yangın söner sönmez acil bir eylem planıyla bu bölgede bir çalıştay yapılmalı. Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere hem tarım kısmı hem de orman kısmı için bilim insanları araştırmalar yapmalım.”

BİLİM İNSANLARI BÖLGEYE GELMELİ

Bilim insanlarının yanan bölgelere yeni ağaç dikilmemesi uyarısında bulunduğunu, kızılçamların yeniden filizlenebildiğini hatırlatan Şahin, habitat ekolojisinin bozulmamasını istedi. Şahin şöyle konuştu:

“Bilim insanlarımız yanan bölgelerde bilimsel bir çalışmalar yapmalı. Orman teşkilatımızın uygun bulacağı alanlarda da aşılama transplantasyon yapılmalı. Eğer bu çalışmalar yapılırsa 3 sene sonra tekrar biz çam balı üretimimize kavuşmuş oluruz.” Şahin, yardım kampanyalarının da izin almış kurumlar tarafından yürütülmesi gerektiğine işaret etti.

Sonraki Haber