Arısız hayat olmaz

Ülkemizin yaklaşık 8.1 milyon kovanla Çin’den sonra en çok kovana sahip ikinci ülke olduğunu belirten Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği (DENARBİR) Başkanı Nihat Çomak, üretimin yaklaşık 135 bin ton civarında olduğunu söyledi.

Çomak dünya arı ırklarının yaklaşık dörtte birinin anavatanının Türkiye olduğunu belirterek şunları söyledi: “Sahip olduğumuz bitki zenginliğini bal arılarına borçluyuz. Arıların tozlaşmaya katkısı bu zenginliği sağlıyor. Ayrıca arıların tarımsal üretime tozlaşma yoluyla kattıkları katkı, azımsanacak katkı değildir. Denizli’de yaklaşık 1200 kayıtlı arıcıya 190 bin civarında kovan küpesi verdik. Bunlardan 140-150 bin kadarı aktif kovandır. Denizli kekik üretiminde de Türkiye’nin en büyüğüdür. Kekik üretiminin yapıldığı alanlar aynı zamanda bal üretiminin yapıldığı alanlardır. Kekik balı değerli bir baldır. Yüksek oranda antioksidan içerir.”

MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ

DENARBİR Başkanı Nihat Çomak arıcıların sorunlarını şöyle sıraladı: “Arıcıların sorunlarının başında girdi maliyetlerinin yüksekliği geliyor. Arıda kullanılan ilaçlar, kovanda kullandığımız petekler, arıyı beslemede kullandığımız şeker fiyatları ve özellikle arıları naklederken kullandığımız yakıt fiyatlarında çok ciddi miktarda artışlar var. Bu da arıcılarımızı ciddi olarak etkileyen maliyetlerdir. Bu maliyet artışlarına karşılık bal fiyatlarında ciddi bir artış olmadı. Geçen yıl 50-60 lira civarında olan bal fiyatları pazarlarda 70-80 lira civarında oldu. Ancak marketlerde oluşan fiyatlar üreticiden çıkan fiyatı yansıtmıyor. Toptan fiyatının 40-50 lira civarında olduğu bazı bal gruplarının marketlerde çok yüksek fiyata satıldığına şahitlik ediyoruz.”

MISIR ŞURUBU ENGELLENMELİ

Devletten beklentilerinin ne olduğunu sorduğumuz Çomak, öncelikle mısır şurubunun gerçek fiyat oluşumunu engellediğini belirterek, piyasanın mısır şurubundan temizlenmesini istedi. Çomak ayrıca arıcılara verilen desteğin yükseltilmesini, arıların konaklama sorunlarının çözülmesini, akaryakıt fiyatlarında da iyileştirme beklediklerini ifade etti.

Denizli’de 13 tane bal ormanı olduğunu belirten Çomak, tüm ülkede bal ormanlarının çoğalmasının hem konaklama sorununu çözeceğini hem de bal üretiminin artacağını söyledi.

Sonraki Haber