Arjantinli Yazar Julio Cortazar'ın kayıp öyküleri bulundu: Bu gerçek bir keşif
Arjantinli Yazar Julio Cortazar'ın kayıp 7 öyküsü yıllar sonra Uruguaylı bir koleksiyonerin evraklarının arasından çıktı. Çöpe gitmekten son anda kurtulan öyküler Arjantin'de bulunan Hilario Kitabevi'nde müzayedeye çıktı. Kitabevi sahibi Roberto Vega ise 'Bu gerçek bir keşif' ifadelerini kullandı.
1914 yılında Brüksel'de dünyaya gelen Arjantinli Yazar Julio Cortazar, Hayvan Öyküleri, Oyunun Sonu ve Gizli Silahlar ve Seksek adlı eserleriyle edebiyat dünyasını alt üst etti. Özellikle olay örgüsü konusunda çığır atan Cortazar'ın öyküleri Türkçeye çevrilerek, Öteki'nin Yüzü adlı kitapla toplandı.
Cortazar'ın 7 öyküsü ise bir koleksiyonerin evinden çıktı.
ÖYKÜDE DEVRİM YAPAN ARJANTİNLİ YAZAR
Mario Vargas Llosa, Cortazar hakkında, "Cortázar esas devrimi öyküleriyle yaptı." der. Arjantinli Yazar gerçekten de öykücülükte bir çığır açtı.
20.yüzyıl edebiyatına damgasını vuran isimlerden birisi olan Julio Cortazar’ın daha önce hiç yayınlanmamış 7 öyküsü bir tesadüf eseri ortaya çıktı.
Uruguaylı bir koleksiyonerin oğlu, babasının arşivinde Cortazar’a ait 46 öyküden oluşan bir kitabı buluyor. Kitaptaki 35 öykü Cortazar’ın Historias de cronopios y de famas (Açıklayıcı Bilgiler El Kitabı) adlı eserinde yer alıyor. 4 tanesi ise çeşitli dergilerde yayınlanıyor.
Cortazar’ın kalan 7 öyküsü ise ortaya çıkana dek hiçbir yerde yayınlanmıyor.
Söz konusu öyküler 2019 yılında Uruguaylı bir koleksiyonerin oğlunun babasının ölümünün ardından evraklarla ilgilenmesiyle bulunuyor.
Cortazar’ın öyküleri 12 Ekim 2023’te açık artırmaya çıkarıldı.
İşte Cortazar’ın çöpe gitmekten son anda kurtarılan o 7 öyküsü:
- Inventario (Inventory – Envanter)
- Carta de un fama a otro fama (Letter from one fame to another – Bir şöhretten diğerine mektup)
- Mariposas automáticas (Automatic Butterflies – Otomatik Kelebekler)
- Los viajes y los sueños (Travels and dreams – Seyahatler ve Rüyalar)
- Diminuto unicornio (Tiny Unicorn – Minik Unicorn)
- Rabia del espejo (Mirror Rage – Ayna Öfkesi)
- Rey del mar (King of the Sea – Denizlerin Kralı)
ÖYKÜLER EL YAZMALARIYLA KARŞILAŞTIRILDI
Açık artırmaya çıkarılan öyküler, 1 yıl boyunca akademisyen Lucio Aquianti tarafından inceleniyor. Aquianti, eserlerin Arjantinli Yazar Julio Cortazar'a ait olduğunu doğruluyor:
“(Cortázar’ın Historias de cronopios y de famas kitabının) Yayınlanan baskısı şiirsel düzyazıyla yazılmış, felsefi bir arka plana sahip, sosyolojik taslakları andıran, mizah ve bir miktar şefkatle aşılanmış öyküler içeriyor. Yeni keşfedilen öyküler aynı tarzı takip ediyor.”
Aquilanti, Cortazar’ın Arjantin Ulusal Kütüphanesi’nde bulunan kendi el yazısıyla yazdığı eserlerle söz konusu metinlerin birebir uyduğunu belirtiyor.
Eduardo Jonquiéres’e gönderilen dört mektubun da gerçek olduğunu kaydediyor.
KAYBOLAN ÖYKÜLERİN BULUNMASI GERÇEK BİR KEŞİF
Cortazar’ın kayıp öykülerinin müzayedeye açıldığı kitabevinin sahibi Roberto Vega ise mutluluğunu ve şaşkınlığını şu ifadelerle anlattı:
“Sömürge dönemlerinden bu yana bu bölgede (Arjantin) edebiyata ve yazarlara her zaman büyük bir ilgi olmuştur. Bir şekilde taslak bu ailenin eline geçti. Koleksiyonerin ölmeden önce ailesine önemli bir kitabın orijinalinin elinde bulunduğunu söylemiş ancak yazarın adından hiç bahsetmemiş. Ailesi bu yazarın (Jorge Luis) Borges olabileceğini tahmin etmiş fakat bu yazarı andıran hiçbir eser ile karşılamamışlar. Koleksiyonerin kütüphanesinde ve kutularında birçok farklı yazara ait eser varmış. Ancak ilginç bir şekilde kolektörün oğlu kutuların dibinde bir dosya bulmuş, kolayca çöpe atılabilecek bir kutu. Bir cronopio’yu andıran kolektörün oğlu şans eseri hikâyeleri gün yüzüne çıkardı.
Az tanınmış yazarların bu tür yayımlanmamış eserleri bulunabilir fakat Cortázar gibi bir yazarın eserini bulmak pek mümkün değil. Bu gerçek bir keşif.”