Arkadaşları mücadelesini anlattı: Bayram Yurtçiçek rahat uyusun

Diyarbakırlı Bayram Yurtçiçek, ömrünü bölücülüğe karşı kardeşliği geliştirmeye adadı. Bilgi ve birikimiyle bölücüler hep ondan kaçtı. Dostluk, arkadaşlık, dayanışma ve güleryüzlülük onun değişmez karakteri oldu.

Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi Bayram Yurtçiçek (74), ölümünün birinci yılında ailesi ve partili arkadaşları tarafından anılıyor.

Geçen yıl 9 Kasım günü hayatını kaybeden Yurtçiçek, gençlik yıllarından bu yana Vatan Partisi’nin değişik kademelerinde görev yaptı. Diyarbakırlı Yurtçiçek’in ömrü aynı zamanda PKK bölücülüğüyle mücadeleyle geçti. Bu konuda da yayımlanmış iki kitabı bulunuyor.

ÖMRÜNÜ VATANA ADADI

Bayram Yurtçiçek, 1949 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde doğdu. İlk ve orta okulu burada okudu. Diyarbakır İlk Öğretmen Okulu’ndayken son sınıfta boykota önderlik ettiği için Erzurum Yavuz Selim İlk Öğretmen Okulu’na sürüldü ve okulu burada bitirdi. İzmir’in Kiraz ilçesinde iki yıl öğretmenlik yaptı. Diyarbakır’ın Sarıcak Köyü’nde öğretmenlik yaparken 8 Şubat 1972’de Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi (TİİKP) Şafak Davası’ndan gözaltına alındı. 1974 Affı’yla cezaevinden çıktı. Aydınlık Dergisi’nin Diyarbakır Temsilcisi olduğu için Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından tutuklandı. Üç ay Ulucanlar Cezaevi’nde hapis yattı. 1978 yılında kurulan Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP)’nin Diyarbakır İl Yöneticiliği ile Aydınlık Gazetesi Bölge Temsilciliği görevlerini yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesinden sonra Diyarbakır Cezaevi’nde 3 ay tutuklu kaldı. 1988 yılında Sosyalist Parti’nin kuruluş çalışmalarında görev aldı. Sosyalist Parti’nin Doğu ve Güneydoğu’dan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olarak çalıştı. İşçi Partisi’nde Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2015 yılından sonra Vatan Partisi’nde Genel Sayman Yardımcılığı görevini üstlendi.

Kürt ve Ermeni sorunlarıyla ilgili olarak yaklaşık 50 yıl araştırmalar yaptı. Aydınlık ve Teori’de bu konularda makaleler yazdı. Yayımlanmış iki kitabı bulunmaktadır: Kürt İsyanları (2016), PKK’nın Kuruluş Yılları (2017).

Yurtçiçek 4 çocuk babasıydı…

‘PARTİNİN YILMAZ NEFERİ’

Bayram Yurtçiçek’i partili arkadaşları anlattı.

Ferit İlsever (Vatan Partisi MKK Üyesi): “Gençlik yıllarından beri öncü ve partili mücadelenin yılmaz neferlerinden biriydi. Aylarca aynı evde yaşadık. Alçakgönüllü, çalışkan, kararlı ve paylaşmacı karakterini unutmam mümkün değil.”

‘KARDEŞLİK POLİTİKALARINI YAYDI’

Ali Mercan (Vatan Partisi MYK Üyesi): “Onunla uzun yıllara dayanan mücadele arkadaşlığımız var. Diyarbakır başta Güneydoğu’da kardeşlik politikalarımızı yaymak ve geliştirmek için birlikte çalıştık. Onun ve partimizin verdiği emekler meyvelerini verme aşamasına geldi. Türkiye, Vatan Partisi önderliğinde Üretim Devrimi sürecine girmiştir. Bayram arkadaş rahat uyusun. Son 50 yıldan fazla süredir verdiğimiz emekler devrimde maddeleşecek ve bizleri yaşatacaktır.”

‘ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ÖNDERİ’

Hüseyin Karanlık (Vatan Partisi İşçi Sendika Bürosu Başkanı): “50 yılı aşkın yakın mücadele arkadaşım, partili arkadaşım, kişisel dostum, arkadaşım. Kader birliği içinde olduğumuz çok değerli bir arkadaşımızdı. O, örgütlü mücadelenin kahramanlarındandı. 50 yıldır mücadele ettiği değerler için her türlü bedeli ödedi. Bunun gururu ve mutluluğunu tattı. Evlatlarına ve genç kuşaklara onurlu bir mücadelenin anısını bıraktı. Bizi teselli eden tek şey, örgütlü mücadelesinin başarıya ulaşacağını görüyoruz.”

‘BÖLÜCÜLÜĞÜN PANZEHİRİ’

Utku Reyhan (Vatan Partisi Başkanlık Kurulu Üyesi): “Diyarbakırlı bir Kürt olarak, Kürt sorunu hakkında yazdığı eserler, bölücü teorilerin panzehiriydi. Hep milletin birliğinden yana oldu ve bunu hem tarihsel hem de güncel tezlerle destekledi. Kürt sorununun nedenleri ve çözümleri üzerine çok kafa yoran ve tezler ortaya atan bir aydındı. Hep güleryüzlü ve karamsarlıktan uzaktı. En zor anlarda bile onun altından kalkabileceğimize dair hepimize güven aşılardı. Onunla uzun süre birlikte çalışabildiğimiz için çok şanslıyız.”

Sonraki Haber