ARTANKARA fuarı başlıyor: Onur konuğu ülke Rusya

‘ARTANKARA’ 9. Uluslararası Çağdaş Sanatlar Fuarı, ‘Bilim ve sanatla iyileşeceğiz’ temasıyla yarın açılıyor. Sanatseverlerle buluşmasına saatler kalan fuarın bu yılki onur konuğu Rusya Federasyonu olacak

“ARTANKARA” 9. Uluslararası Çağdaş Sanatlar Fuarı, “Bilim ve sanatla iyileşeceğiz” temasıyla yarın açılıyor. Fuarın bu yılki onur konuğu Rusya Federasyonu.

2015 yılından bu yana aralıksız devam eden ARTANKARA Uluslararası Çağdaş Sanatlar Fuarının dokuzuncusu, 9 -12 Mart 2023 tarihleri arasında ATO Congresium’da düzenlenecek. Fuarın açılışıyla ilgili açıklama yapan ATİS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, fuarlarının her geçen yıl daha da genişlediğini vurgulayarak, “ARTANKARA’da, ulusal ve uluslararası galeriler, müzeler, üniversiteler, inisiyatifler, projeler, koleksiyonlar, sanat eğitimi veren okullar ve sanat malzemeleri üreten firmalar yerlerini alacaklar. Sanat dünyası ve sanat piyasaları ile ilgili bilgi birikimlerin paylaşılacağı; konferanslar, söyleşiler, dinletiler ve performanslar gerçekleştirilecek” dedi.

'Bilim ve sanatla İyileşeceğiz'

‘SANAT ÜLKELERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNDE ETKİLİDİR’

Deprem felaketi nedeniyle programda bazı değişiklikler yaptıklarını kaydeden Aygül, “Yaşadığımız deprem felaketi hepimizi derinden sarstı ve acısını içimizde saklıyoruz. Fuara bir ay kala yaşadığımız bu felaket üzüntümüzün yanı sıra, bizleri fuarı gerçekleştirip gerçekleştirmeme arasında bıraktı. Yaşam koşullarında en çabuk vazgeçilen sanatı, bilimi hep gözümüzün önünde tutup, acımızla birlikte muhafaza etmeliyiz düşüncesiyle hareket etmeye karar verdik. Sanatın, çağlar boyunca iyileştirici, güçlendirici, yaratıcı boyutunun insanlığın ve ülkelerin gelişmişlik düzeyinde çok etkili olduğu açıktır. ARTANKARA zamanında gerçekleştirmek vazgeçilmez bir görev haline dönüşmüş, ‘BİLİM VE SANATLA İYİLEŞECEĞİZ’ gerçeğini bir kez daha vurgulamak üzere yola çıktık” diye konuştu.

Bilgin Aygül

5000’İN ÜZERİNDE ESER SERGİLENECEK

Aygül fuara katılacak ülkeler ve eserlerle ilgili de şu bilgileri verdi:

“17.000 m2 alanda 11 farklı ülkeden ve yurt içinden 150’ye yakın katılımcı, 42 farklı ülkeden 1500’ün üzerinde sanatçının 5000’in üzerinde eserini sanatseverlerle buluşturacak. Rusya Federasyonu’nun onur konuğu olduğu fuarda 30’un üzerinde söyleşi, 20’nin üzerinde performans ve müzik dinletileri gerçekleştirilecektir.

ARTANKARA 9. Uluslararası Çağdaş Sanatlar Fuarı, sanatın en seçkin örnekleri, söyleşi ve performanslarıyla beş gün boyunca sanatseverlerin ‘buluşma noktası’ olmakla birlikte bir kez daha görkemli anlara sahne olacaktır. Tüm bu etkinliklerin yanında, Cumhuriyetimizin 100. yılında ARTANKARA birbirinden değerli projelere, koleksiyonlara ve ilişkilere ev sahipliği yapacak. Gelenekselleşen ‘Sanatçı Onur Ödülü’, ‘Kurum Onur Ödülü’ ve ‘Sanata Katkı Onur Ödülü’ her zamanki gibi sahiplerini bulacak.”

ARTANKARA özel ön gösterimi yarın 16:00 / 21:00 saatleri arasında yapılacak. Fuar 9-10-11 Mart günlerinde 10:00 / 20:00 saatleri arasında, 12 Mart tarihinde ise 10:00 / 19:00 saatleri arasında tüm ziyaretçilere açık olacak.

USTALARIN OBJEKTİFİNDEN ÂŞIK VEYSEL SERGİSİ

Fuarda, Nazender Süzer Gökçe ve Gürsel Gökçe’nin Aşık Veysel koleksiyon fotoğraf sergisi de izleyici ile buluşacak. Nazender Süzer Gökçe ve Gürsel Gökçe sergi ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada şunları söylediler:

“UNESCO, ölümünün 50. yılı nedeniyle bu yılıÂşık Veysel ilan etti. UNESCO üyesi 194 ülke de Âşık Veysel anılacak. 2010 yılında ‘Basında ve Ustaların Objektifinden Aşık Veysel’ Fotoğraf Sergisini açtık. Sergide, Ara Güler, Fikret Otyam, İsa Çelik, Ergun Çağatay, Mustafa Türkyılmaz ve Anadolu Ajansı foto muhabirlerinin objektifinden fotoğraflar mevcut. Bu arada, ‘Basında ve Ustaların Objektifinden Aşık Veysel Albümü’ de hazırladık. Gazetelerin tozlu arşivlerinden yüzlerce haberi tarayıp 1934 yılından 2021 yılına kadar olan haberlerden bir seçki yaparak, Âşık Veysel’in daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan fotoğraflarıyla birlikte albümümüze aldık. Gazete haberlerinin yanı sıra, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın, Yaşar Kemal’in, Fikret Otyam’ın, Ahmet Kutsi Tecer’in, Tahir Kutsi Makal’ın, Sebahattin Eyüboğlu’nun, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun, Ruhi Su’nun, Ümit Kaftancıoğlu’nun Erdoğan Alkan ve Mustafa Ekmekçi’nin kaleminden Âşık Veysel’i okuyacaksınız. Kimi zaman kahkahalar atacak, kimi zaman hüzünleneceksiniz.”

GÖRME ENGELLİLER İÇİN

Nazender Süzer Gökçe ve Gürsel Gökçe, Âşık Veysel’in bugüne kadar hiçbir eserinin görme engellilerin kullanımına yönelik olarak yayınlanmadığını belirterek,“Biz albümü Braille Alfabesine çevrimini yaptırıp yayın için hazırlıyoruz. En kısa sürede görme engelli kardeşlerimizle buluşturacağız” bilgisini verdiler.

Sonraki Haber