Artık terör yok tarım var: Çukurca’nın tahini yurt dışına açılıyor
Devlet desteği ile susam üretimi 4 kat arttı. 400 yıllık tarihi değirmende susamdan elde edilen tahin, hem yurt içinde hem de yurt dışında ilgi görüyor. Kaymakam Hasan Kurt, ‘Bölgede sağlanan huzur ve güven ortamı sayesinde çiftçilerimiz tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yapabiliyorlar’ dedi.
Hakkari'nin Irak sınırındaki Çukurca ilçesinde üretilen susamların tarihi taş değirmende öğütülmesiyle elde edilen tahin, doğallığı ve lezzetiyle ilgi görüyor.
Ilıman iklimi nedeniyle incir, nar, pirinç ve Trabzon hurması gibi ürünlerin de yetiştiği ilçede, çiftçilere katma değer sağlamak amacıyla Kaymakamlık ve belediyenin desteğiyle 3 yıl önce hayata geçirilen "Zap Vadisi Projesi" devam ediyor.
Doğal yöntemlerle yetiştirilen ürünleri "Zap" markasıyla satışa sunan Kaymakamlık, çiftçilerin ilçenin bakir topraklarında daha fazla üretim yapabilmeleri için bazı kalemlere alım garantisi verdi. Bu ürünlerin başında gelen ve daha önce kent genelinde 2,5 ton civarında olan susamın üretimi de verilen desteğin yanı sıra ekim alanlarının da genişlemesiyle 4 katına çıktı.
KAYMAKAMLIK ALIM GARANTİSİ VERDİ
Çiftçilerin büyük emekle üreterek Kaymakamlığa sattığı susam, yıkanarak kabuğundan ayrıldıktan sonra odun ateşiyle ısıtılan fırında özenle kavruluyor. Yeşil Çeşme Mahallesi'nde yaklaşık 400 yıllık, suyla çalışan taş değirmene götürülen susam, kadınlar tarafından elendikten sonra öğütülerek tahine dönüştürülüyor. Katkı maddesi kullanılmadan geleneksel yöntemlerle üretilen ve yörede en çok tüketilen yiyeceklerden olan tahin, paketlendikten sonra "Zap" markasıyla Türkiye'deki birçok ilin yanı sıra yurt dışına da gönderiliyor.
Kaymakam Hasan Kurt, uzun yıllar terör nedeniyle tarımsal faaliyet yapılamayan bölgede başarılı operasyonlarla sağlanan huzur ve güven ortamı sayesinde çiftçileri tekrar tarıma teşvik etmek amacıyla proje geliştirdiklerini aktardı. Kurt şöyle konuştu: "Susama alım garantisi veriyoruz. 2018'de yaklaşık 2,5 tonlarla başladığımız susam üretiminde şimdi 10 tonlara yaklaştık. Artık vatandaşlarımızın gündeminde terör yok, tarım var, hayvancılık var. Çiftçilerimiz artık daha huzurlu, daha mutlu bir şekilde tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yapabiliyorlar. Çukurca tahininin öne çıkmasının sebebi, tamamen atalık tohumdan hiçbir karışım olmadan, doğal yöntemlerle üretilen susamlardan elde edilmesidir. İran'dan, İsviçre'den, İngiltere'den talep alıyoruz, yakın zamanda da Amerika'ya ürün gönderdik. Biz vatandaşımızın tekrar toprakla haşır neşir olmasını ve üretim yapmasını amaçlıyoruz.” Değirmen sorumlusu Murat Erdemir de zahmetli bir süreçten sonra susamları öğüttüklerini anlatarak, ürettikleri tahinin doğallığı ve lezzetiyle öne çıktığını dile getirdi.