Asgari ücret mesaisi başladı ‘Bayram öncesi tamamlansın’

Asgari ücrette taraflar bayram öncesi anlaşmada hemfikir. İşçi tarafı alım gücüne dikkat çekerek konut kiraları ve hayat pahalılığına uygun bir rakam isterken, işveren ise ‘makul rakam’ vurgusu yaptı.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret ara zammı için görüşmeler başladı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliği yaptı.

Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın başkanlığında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci yer alıyor. İşçi kesimini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işvereni Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Hükümet adına da Çalışma Bakanlığı yer alıyor.

‘500 DOLAR’ TARTIŞMASI

İlk toplantı öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile görüşmüştü. Akkol, ara zam konusunda mutabık olduklarını söylemişti. Akkol açıklamasında "Hızlı şekilde 3'lü mutabakatla bu süreci tamamlamak arzusundayız. Şahsi arzum bayram sürecine girmeden bu sürecin tamamlanmasıdır" diye konuşmuştu. Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin 500 dolar seviyelerine gelmesi gerektiğini söylemişti. TİSK Başkanı Akkol ise Türkiye'nin kullanmadığı bir para birimi üzerinden süren tartışmaların gerçeği yansıtmadığını vurgulamıştı. “Enflasyon düşüş döneminde buna rağmen artış görüşündeyiz. Ara dönem olmasın diye bir görüşümüz yok. Türkiye Cumhuriyeti'ndeyiz, TL konuşacağız.” ifadelerini kullanmıştı.

TÜRK-İŞ’TEN KİRA VE PAHALILIK ÇİZGİSİ

İlk toplantıda işveren ile hükümetin teklifleri henüz netleşmezken, TÜRK-İŞ de rakam telaffuz etmekten kaçınıyor. TÜRK-İŞ ücretin ev kiraları ve hayat pahalılığına ezilmeyen bir noktada belirlenmesini savunuyor. TÜRK-İŞ heyetine başkanlık eden Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Önümüzdeki günlerde yeniden bir toplantı olacak. Bayram öncesi bitmesini istiyoruz” dedi. Solak şunları kaydetti:

“Bizim Türk-İş olarak talebimiz Türkiye yüzyılına yaraşan bir şekilde an önce  toplantının bitmesi. Asgari ücretli çalışan kardeşlerimizin yaşanan ekonomik krize göre, ev kiralarına göre, hayat pahalılığına göre düzenlenmesini istiyoruz. Resmi belgeler istendi. Önümüzdeki günlerde, ilerleyen saatlerde açıklama yapacağız. Herhangi bir rakam yok.”

MALİYET VE OLASI SENARYOLAR

İlerleyen süreçte işçi temsilcilerinin, düşen enflasyon oranlarının üzerine refah payı talebini masaya getirmesi bekleniyor.

Öte yandan asgari ücrete yapılacak yüzde 20 zam, 10 bin 208 TL, yüzde 25 zam 10 bin 634 TL, yüzde 30 zam 11 bin 58 TL, yüzde 40 zam ise 11 bin 910 TL’lik bir asgari ücret olmasını sağlayacak. Asgari ücrette “500 dolar” hedefinin tutturulması için yüzde 37’lik bir zamma ihtiyaç var. Yüzde 30-35 aralığında bir zamla net 11 bin-12 bin TL bandında bir asgari ücret ortaya çıkmış olacak. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

‘İŞİMİZE GELMEYEN BİR RAKAM OLURSA YİNE GİTMEYİZ’

Asgari ücretle toplantısı öncesi konuşan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, "Geçen sene teklifi makul bulmayınca toplantıya gitmedik. İşimize gelmeyen bir rakam olursa yine gitmeyiz." dedi. Habertürk'ten Bülent Aydemir'in sorularını yanıtlayan Atalay, Türk-İş'e bağlı iş kollarında asgari ücretli olmadığını hatırlattı. Atalay, "Daha önce dedik ki görüşmelere asgari ücretli biri katılsın. Yasal olarak muhatabımız sensin diyorlar. Henüz ortada bir rakam da yok. Ben şu aşamada hiç konuşmuyorum ama dönüp dolaşıp ihale bana kalıyor. Böyle bir sistem yok. Yarın gidip görelim bakalım ne diyecekler. Onlardan ne gelecek? İlk toplantıda masaya ne getirecekler; görelim. Ona göre tavrımızı belirleriz" ifadelerini kullandı.

VATAN PARTİSİ'NDEN DEĞERLENDİRME: ‘GEÇİÇİ ÇÖZÜMÜN ÖMRÜ 6 AY BİLE SÜRMÜYOR’

Vatan Partisi Merkez İşçi Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık asgari ücret görüşmeleri sürerken bir açıklama yaptı. Karanlık, rakamın artırılmasının çözüm olmadığını vurguladı. Kalıcı çözümün üretimi ve istihdamı artırmak olduğunu belirtti. Karanlık, "Asgari ücretle ilgili dillendirilen rakamlar, artan pahalılık ve enflasyon karşısında günübirlik bir önlem olarak 'ehveni şer' sayılabilir. Bunun gibi geçici çözümlerin ömrü ne yazık ki altı ay bile sürmüyor." dedi.

'VATAN PARTİSİ GÖREVE HAZIR'

Vatan Partisi'nin Üretim Devrimi Programı'na işaret eden Karanlık sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sistem partileri artan sorunlar karşısında çözümsüz ve çaresizdirler. Ancak somut ve gerçekçi bir Üretim Devrimi Programına sahip olan Vatan Partisi açıklamış olduğumuz bu köktenci önlemleri hayata geçirebilir ve geçirecektir. Somut ve uygulanabilir Programı, deneyimli ve birikimli liderliği ve çelikleşmiş kararlı kadrolarıyla Vatan partisi bu göreve hazırdır.”

Sonraki Haber