Asgari ücret ne kadar olacak? İşte beklenen rakam

Maaşların günden güne erimesiyle beraber vatandaş zor günler geçiriyor. Asgari ücret ile çalışan milyonlarca kişi asgari ücret fiyatına ne kadar zam yapılacağını merak ediyor. İşte yeni asgari ücret için beklenen rakam...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2024 yılı asgari ücret rakamını belirlemek için her yıl olduğu gibi Aralık ayında toplanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Yıl sonunda asgari ücrette enflasyon yükünü hafifletmek adına önemli bir gündemimiz olduğunu paylaşmak isterim" demesi üzerine asgari ücret fiyatının ne kadar zamlanacağı merak edilmeye başlandı. İşte asgari ücret için masada bulunan iki tahmin...

2024 YILI ASGARİ ÜCRET İÇİN BEKLENEN RAKAM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın enflasyon mesajı vermesi üzerine asgari ücrete enflasyonun üzerinde bir zam yapılması bekleniyor. 2024 asgari ücret zammı için; Orta Vadeli Program da enflasyon yüzde 65 olarak ön görülmüştü. 6 aylık enflasyon farkını baz alan uzmanlar yüzde 40 enflasyon farkı olacağını tahmin ediyor. Bunun üzerinden hesaplanırsa yeni asgari ücretin 15 bin 500 TL olması bekleniyor.

Diğer bir tahmin ise 6 aylık memur zammı üzerinden yapılıyor. Yani yüzde 49,46 olarak hesaplanırsa yeni asgari ücretin 17 bin 42 TL olacağı tahmin ediliyor.

Ancak asgari ücret enflasyon üzerinden zamlanmıyor. Komisyon toplandığında Türk-İş'in açıklamış olduğu açlık sınırı verisi de dikkate alınır. Eylül ayı için açlık sınırının 13 bin 334 TL, yoksulluk sınırının da 43 bin 433 TL'ye yükseldiğini açıkladı.

Asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

2023 YILI ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

BRÜT ASGARİ ÜCRET 13,414.50 TL

NET ASGARİ ÜCRET 11,402.32 TL

Sonraki Haber