Asgari ücretliler sağlıklı beslenemiyor

BİSAM’ın araştırmasına göre açlık sınırı İstanbul’da 3 bin 143 liraya çıktı, yoksulluk sınırı 10 bin lirayı geçti. Asgari ücret ise açlık sınırının altında…

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını yayınladı. BİSAM, Ağustos 2021 dönemi için açlık sınırını 2 bin 977 TL; yoksulluk sınırını da 10 bin 299 TL olarak açıkladı.

Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarının farklılık gösterdiğine dikkat çekilen araştırmada, yetişkin bir erkeğin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 799 TL olarak kaydedilirken; bu değer yetişkin bir kadın için 772 TL, 15-18 yaş bir genç için 848 TL, 4-6 yaş arası bir çocuk için 559 TL olarak belirlendi.

Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 2 bin 977 TL olarak tespit edildi.

Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarının 10 bin 299 TL'ye ulaştığı ifade edildi.

18 YILDA AÇLIK SINIRI 6.6 KAT ARTTI

Raporda, 2003 yılının ağustos ayında 4 kişilik bir ailenin günlük minimum 15 liraya sağlıklı beslenebildiği, bugün ise bu rakamın 99.25 lira olduğu tespit edildi. Bu, 18 yıllık zaman zarfında açlık sınırının 6.6 katına çıktığı anlamına geliyor.

Aynı dönemde enflasyon ise 5.63 katına çıktı. Buna göre açlık sınırındaki artış, genel enflasyonda yaşanan artışın üzerinde gerçekleşti.

Böylece yetişkin bir kadının sağlıklı beslenmesi için yapması gereken günlük harcama tutarı 25.72 TL, yetişkin bir erkeğin 26.63 TL, 15-18 yaş arası bir gencin 28.26 TL, 4-6 yaş arası bir çocuğun ise 18.64 TL oldu.

EN ÖNEMLİ HARCAMA KALEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Günlük harcamalarda Ağustos 2021’de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu, 35.12 TL’lik harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 20 TL olarak belirlendi. Sebze ve meyve için yapılması gereken harcama miktarı 15.93 TL, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 6.42 TL olarak kaydedildi. Katı yağ ve sıvı yağ ise 7.07 TL’lik masraf yapılması gereken ürün grupları oldu. Yumurta için 1.58, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 4,54 TL harcama yapılması gerektiği hesaplandı.

Daha dar bir gruplandırmaya göre de harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 35.4 ile en yüksek sırada yer aldı. Et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 27.7 ile ikinci olurken, sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 16'da kaldı. Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 9.2 olarak hesaplandı. Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı da yüzde 11.7 olarak belirlendi.

Bu ay mevsimsel etki ile sebze ve meyvenin payı azalırken, diğer tüm harcama kalemlerinde artış yaşandığı gözlendi.

AİLE BİREYİNE GÖRE HARCAMA GEREKSİNİMİ

Araştırmaya göre, her bir aile ferdinin sağlıklı beslenmesi için gereksinim duyduğu gıda grubu ve alması gereken kalori miktarı da farklılık gösteriyor. Örneğin tüketilmesi gereken ekmek miktarı kadın ve erkek açısından anlamlı düzeyde farklı. Süt ve süt ürünleri tüketiminde 15-18 yaş arasındaki bir gencin harcama gereksinimi, yetişkin erkek ve kadından fazlayken, yumurta 4-6 yaş grubu için daha önemli görünüyor. Günlük 99.25 TL'lik harcama içinde en maliyetli tüketim ise 9.80 TL ile 15-18 yaş arası bir gencin tüketmesi gereken süt ve süt ürünleri oldu. 4-6 yaş arası bir çocuğun tüketmesi gereken yumurta miktarı da yetişkinlerden fazla olarak belirlendi.

İSTANBUL’DA AÇLIK SINIRI 3 BİN 143 TL

Araştırma kapsamında üç büyük kente ait Ağustos 2021 dönemi açlık sınırı verileri de hesaplandı. Buna göre açlık sınırı İzmir'de 3 bin 256 lira, İstanbul’da 3 bin 143 lira, Ankara'da ise 2 bin 906 lira olarak tespit edildi.

Sonraki Haber