Aşı karşıtlarının bedelini aile hekimleri ödüyor

Bakanlık, aile hekimlerine ilginç bir fatura kesti. Bebek ve çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin hatasının bedelini hekimler ödeyecek. AHEF Genel Sekreteri Dr. Erdoğan, yanlış ve eskiden kalma uygulamalarla aile hekimlerine zaman kaybettirildiğini ve performanslarına göz dikildiğini söyledi

Sağlık Bakanlığı, 29 Mayıs’ta Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler (SİNA) sisteminden aile hekimlerini ilgilendiren bir duyuru paylaştı. Duyuruda mayıs ayı geçerli olmak üzere aşı yaptırmama kararı alan, aşı yapılmama nedeni ‘red’ olan işlemlerin iptal edileceği bildirildi. Aile hekimlerinden aşı yaptırmak istemeyen vatandaşlar için her aşı gününde imzalar alınması istendi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan, aile hekimlerinin doktorluk yapmaktan ziyade bu tür evraklarla zaman kaybettiğini belirtti. Ayrıca yeni düzenlemenin bir tebliğ ile gelmemesi ve ayın son günlerinde internet sitesinden duyurulmasının iyi niyetli olmadığını vurguladı.

Sağlık Bakanlığının duyurusunda, “Bu uygulama ile aşı yapılmama durumu ‘yapılmadı’ ve aşı yapılmama nedeni ‘red’ olan işlemler performans hesaplamalarından hariç tutulmayacak olup, gereken ve yapılmamış aşı olarak sayılacaktır. Bu aşılara yapılacak itirazların İl Sağlık Müdürlüklerine yapılması gerekmektedir.” deniyor. Erdoğan, “Bu açıkça aile hekimlerini performans ödemesi kesintileri ile cezalandırmaktadır.” diye konuştu.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan

‘AY SONUNDA TÜM İŞLEMLER İPTAL EDİLDİ’

Aydınlık’a konuşan Dr. Gökhan Erdoğan şunları söyledi:

“Ailesi tarafından bu konuda kanuni zorunluluk olmadığı için bebek ve çocuklarına aşı yaptırmama kararı alan ailelerin faturasını Bakanlık aile hekimlerine kesti. Sağlık Bakanlığı, bu cezayı kesmekle kalmamış, ne hikmetse bu kararın 2024 Mayıs ayında uygulanacağını 29 Mayıs 2024 tarihinde sadece internet sitesi üzerinden duyurdu. Mayıs ayı içinde yaptığımız tüm işlemleri de iptal ettiler. Yapılan değişikliğin iyi niyetli olmadığı ise aylık işlerin tamamlanmış olduğu ayın son gününde duyurulması ile aşikârdır. Kendimden örnek veriyorum. Mayıs ayında ailesi reddettiği için 3 çocuğa aşı yapmadım. Yeni düzenleme 29 Mayıs’ta duyuruldu ve benim aileleri arayıp çağırmam ve imza attırmam için sadece iki günüm vardı.”

FATURAYI HEKİMİN MAAŞINA YANSITACAKLAR

Dr. Erdoğan, ailelerden imzalar alınmazsa ve gerekli evraklar doldurulmazsa aile hekimlerinin performans sistemine yansıma olacağını söyledi. Dr. Erdoğan şöyle konuştu:

“Aşı yaptırmak istemeyen bir kişiye sürekli gel imza at demek zorunda kalacağız. Bunun sonucunda sağlıkta şiddet körüklenebilir, hasta ve hekim arasındaki ilişki bozulabilir. Çünkü aşı takvimine baktığımızda 2 yaşına kadar bebeğe sürekli aşı yapıyoruz. Biz şimdi bu insanları sürekli arayacağız gel diyeceğiz. Çoğu zaman gelmek istemiyorlar. Unutuyorlar, aksatıyorlar. O ay içinde onlar gelip imza atmazsa ne olacak? Bizim performans sistemimize olumsuz yansımalar olacak. Örnek veriyorum, işlem biriminde 20 ya da 10 aşı vardır. Yüzde 2 aşı yapılmadı. 10 aşıda yüzde 20 olur. Bunun faturası hekimin maaşına yüzde 10 yansır.”

‘BAKANLIK BİZİ CEZALANDIRDI’

Dr. Erdoğan, Bakanlığın yeni düzenlemeyi tebliğe bile gerek duymadan ayın sonunda duyurmasını şöyle anlattı:

“Aile hekimleri, her bebek ve çocuğu kendi çocuğu gibi düşünerek aşılarının yapılması konusunda büyük çaba harcayıp aşıları uygulamaya çalışıyor. Aşı haritasında bu kadar yol alınmışken ne yazık ki aile hekimlerinin bu özverili çalışmaları Sağlık Bakanlığı tarafından her zamanki gibi cezalandırılmış ve aile hekimlerine ücret kesintisi olarak dönmüştür. Sağlık Bakanlığı tarafından Aile Hekimlerine yazılı tebliğe bile gerek duymadan SİNA web sitesi üzerinden 29 Mayıs 2024 tarihli duyuru ile GBP kapsamında yapılan aşıları çocuklarına yaptırmak istemeyen aileler için yapılmış olan Red girişlerinin Mayıs ayı itibariyle kabul edilmeyeceğini bildirdi”

‘VATANDAŞA SORUMLULUK VERELİM’

Aşının zorunlu olması için 3 yılı aşkındır Meclis’te bekleyen yasayı hatırlatan Dr. Erdoğan, şunları söyledi:
“Bu düzenlemeyle aşı karşıtlarının keyfinin cezasını ne yazık ki biz ödeyeceğiz. Oysaki Bakanlığın biraz da vatandaşa sorumluluk vermesi gerekiyor. Bakın aşının zorunlu olması için 2019 yılında Meclis'e bir teklif gidiyor. Yıl 2024 o teklif hala komisyonda. Bizim önceliğimiz vatandaşı bilinçlendirmek olmalı. Doktorun boynuna bu kadar yük bindirmemeliler.”
Erdoğan, Bakanlığa şu çağrıyı yaptı:

“Sağlık Bakanlığı acilen bu yanlıştan dönmelidir. Daha iyi bir aile hekimliği, sağlıklı bir toplum ve daha güçlü aile sağlığı merkezleri isteniyorsa aile hekimliği uygulamasında herhangi bir değişiklik yapılmadan önce sahada görev yapan her aile hekiminin temsilcisi olan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) ile istişare etmesi talebimizi tekrar yineliyoruz.”

Sonraki Haber