Aşı rehavetine kapılmamalıyız
Vaka sayılarındaki dalgalanma mutasyon tehdidini akla getirdi. Bilim kurulu üyeleri, Türkiye’de alınan tedbirler ve kurallara uyum sayesinde vaka sayılarının düştüğünü hatırlattı, aşılama başladı ama hastalıktan koruması için erken uyarısında bulundu
Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarındaki dalgalanmaya dikkat çekti. Koca, “Bütün çabalarımıza rağmen düşüş yavaşladı. Tedbir ve temkini elden bırakmamamız gerekiyor” dedi. Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Tevfik Özlü ve Prof. Dr. Deniz Çalışkan da Aydınlık’a yaptıkları açıklamada yarıyıl tatiliyle başlayan sosyal hareketliliğe dikkat çekti. Uzmanlar “Türkiye’de vaka sayılarındaki düşme bizi aldatmasın, dünyada artış devam ediyor, aşı rehavetine kapılmamalıyız” dedi.
TATİLDE SOSYAL HAREKETLİLİĞE DİKKAT
Sağlık Bakanlığı Toplumda Salgın Yönetimi Bilim Kurulu üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, vaka sayılarındaki artış ve azalışların günlük değil son üç gün, yedi gün diye takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Çalışkan, “Yalnızca vaka sayısını değil, hasta, ağır hasta ve ölümlerdeki durumu da takip etmek gerekiyor. Temkinli konuşuyor ve izliyoruz. Büyük bir artıştan söz etmek mümkün değil hafif bir dalgalanma söz konusu. Yarıyıl tatili nedeniyle esnek çalışan ya da evde olan velilerin sosyal hareketliliği neden olmuş olabilir. Tek bir etken söz konusu olmayabilir. Yarıyıl tatilinden diyebilmek için cuma, cumartesi ve pazarı izlemek gerek” dedi.
MUTASYONA KARŞI 3K GEÇERLİ
Vaka sayılarındaki dalgalanma “İngiltere ve Güney Afrika’da saptanıp dünyaya yayılan mutasyonla bağlantılı olabilir mi” sorusu da gündeme geldi. Prof. Dr. Çalışkan, “Virüsteki mutasyonlar dünyada da Türkiye’de de takip ediliyor. İngiltere’de saptanan mutasyonun aşılama politikasını etkilemeyeceği, Güney Afrika’dakinin ise mRNA aşılarında değişikliğe gerekçe olabileceği söylendi. Moderna, iki ay içinde aşıda değişiklik yapabileceğini bildirdi. Virüs bugüne kadar 250 kez mutasyona uğradı” dedi. Türkiye’de de varyantların dikkatlice izlendiğini ifade eden Çalışkan sözlerine şöyle devam etti:
“Varyantların tamamı izleniyor, kümelenme olan yerlerde gerekli önlemler alınıyor. Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Referans Laboratuvarları ve üniversite laboratuarları mutasyonları takip ediyor. Salgın dönemlerinde panik havası olmasını istemeyiz, farkındalık yaratmak isteriz. Başından bu yana ‘3K’ kuralını hatırlatıyoruz: Kapalı ortam, kalabalık ve kötü havalandırma… Bu üçü damlacıkla bulaşan koronayı artırıyor. Kış aylarında 3K’dan kaçınmak daha da zorlaşıyor. Bunun için sosyal hareketlilik ve ziyaretler konusunda dikkatli olmak durumundayız. DSÖ, mutasyonlu virüsün 70 ülkede görüldüğünü bildirdi. Enfeksiyonu bir bölgede sınırlı tutmak mümkün görünmüyor. Bunun için de 10-14 gün kuralı geçerli. Her seyahat sonrası 10-14 gün kimseyle temas edilmemeli ve belirtiler takip edilmeli. Aşılama başladı diye bir rehavet oluşmuş olabilir. Aşı yapıldığı andan korumuyor. Koruyuculuğun sağlanabilmesi için 2 dozun tamamlanması ve üzerinden 2 ila 6 haftanın geçmesi gerekiyor.”
VAKA SAYILARI FARKINDALIK YARATTI
Türkiye temmuz ayından sonra ilk kez 25 Kasım’da günlük vaka sayılarını yeniden açıklamaya başladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bu sayının 30 binlerde seyretmesinin vatandaşlarda bir duyarlılığa neden olduğunu söyledi.
Özlü, vaka sayılarında düşüş ve son günlerde yaşanan artış trendiyle ilgili uyardı: “Günlük vaka sayısının açıklamasıyla yurttaşlarımızda bir farkındalık arttı. Herkes durumun vahametini gördü. Kurullara uyumda artış oldu. Bu da başarıyı getirdi. Vaka sayısı 6-7 binlere düştü. Aşının başlaması ve vaka sayısındaki düşüş gevşemeye neden oldu. Bu bizi yanıltmamalı. Önlemler sayesinde bu düşüşü yakaladık. Dünyada ölüm sayıları düşmüyor, salgının hızı yavaşlamıyor. Tedbirleri bırakırsak eskisi gibi olacağı kesin. Türkiye’de mutasyona uğrayan varyantın olduğunu biliyoruz. Bunların sayılarını belki Bakanlık paylaşacaktır. Ancak tüm PCR testi olanlara gen analizi yapılmıyor. Tam sayıyı söylemek mümkün değil. Kaygan bir zemindeyiz. Mutasyon tehlikesini de göz önünde tutarak tedbirlere uymaya devam etmeliyiz.”