Aşık Mahzuni Şerif'in "Deli miyim ben" şarkısı dillerden düşmüyor

Aşık Mahzuni Şerif'in "Deli miyim ben" şarkısı son günlerde Tiktok ve Instagram'da fenomen oldu. Mahzuni Şerif'in dillerden düşmeyen şarkısı birçok videonun arka planında müzik olarak kullanıyor. Herkesin "Ağla Gözüm Ağla" olarak bildiği şarkının sözleri nedir?

Aşık Mahzuni Şerif Türk müziğinin en önemli ozanlarından. Mahzuni Şerif; Dom Dom Kurşunu, Yedin Beni, Yuh Yuh, Maraş'tan Bir Haber Geldi, Fadimem, Gül Yüzlüm, Ciğerparem, Mevlam Gül Diyerek, Merdo, Dostum Dostum, Han Sarhoş Hancı Sarhoş, Çeşmi Siyahım, Yalan Dünya, Ağlasam mı?, Abur Cubur Adam, Katil Amerika, Bu Mezarda Bir Garip Var ve Ekmek Kölesi gibi birçok güzel eseriyle biliniyor.

Aşık Mahzuni Şerif politik kişiliğiyle de milyonların gönlüne girdi. Yaptığı şarkılarda toplumsal konulara da değinen Mahzuni, bu türküsünde de yine halkın sorunlarını dile getiriyor. Ancak popüler olan Tiktok ve Instagram videolarında türkünün özünün, anlamının anlaşılamadığı ortada.

Peki Aşık Mahzuni Şerif'in "Ağla Gözüm Ağla" diye dillere dolanan şarkısının sözleri nedir? İşte "Deli Miyim Ben" adlı şarkının sözleri:

DELİ MİYİM BEN ŞARKI SÖZLERİ

[1. Bölüm]
Ağla gözüm ağla
Dağlar karalı bugün
Çağla yaşım çağla
Gönlüm yaralı bugün
Kar yağmış saçlarıma
Ömrüm boralı bugün hey can
Aklım nereli bugün hayran?
Deli miyim ben, ben?

Ömrüm boralı bugün hey can
Aklım nereli bugün kurban?
Deli miyim ben, ben?

[2. Bölüm]
Ellerin bahçesinde gülden banane canım
Bir gün için ağlarsın elden sanane canım
Ben bu yoldan dönemem
Lanet dönene canım, hey can
Ömrün önüne sonuna kurban
Deli miyim ben, ben?

Lanet dönene canım, hey can
Ömrün önüne sonuna kurban
Deli miyim ben, ben?

[3. Bölüm]
Mahzuni ak diyerek yandı gelele canım
Kaşına bir güvercin kondu gelele canım
Ağustos'tan gönlümüz dondu gelele canım, hey can
Düştüm Dünya yoluna kurban
Deli miyim ben, ben?

Dondu gelele canım, hey can
Düştüm Dünya yoluna kurban
Deli miyim ben?

AŞIK MAHZUNİ ŞERİF KİMDİR?

Asıl adı Şerif Cırık olan Mahzuni Şerif, 17 Kasım 1939'da Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinin Berçenek köyünde dünyaya geldi. Soyu Horasan'dan Tunceli'ye göçen Ağuiçen aşiretine dayanmaktadır. Babasının adı Zeynel, annesinin adı Döndü'dür. "Şerif" adı, kendisi doğmadan önce ölen amcasının adına ithafen verilmiştir. Yazdığı bir dörtlükte doğum tarihi ve soyu hakkında şunları dile getirmiştir:

"Tevellüdüm merak ise miladî otuz dokuz
Kasımın on yedisinde Zeynel babadan geldim.
Döndü anaya rahmolmuş, ehlibeyt meftunuyuz
Ben faninin acısına, seyrü sefadan geldim"

Alembey köyündeki Lütfi Mehmet Efendi Medresesinde Kur'an eğitimi alırken köylerine ilkokulun yapılmasıyla medrese eğitimini bırakarak ilkokula başladı. 1955 yılında, sonradan Ankara'ya nakledilen Mersin Astsubay Okuluna kaydoldu ve 1959'da okulu bitirerek ordonat tekniker sınıfına ayrılarak Ankara Ordonat Tekniker Okulunda eğitim almaya başladı. Burada okurken yapılan bir arama sonucu çantasında Alevi-Bektaşi ozanlarının şathiyye ve şiirleri ile ilgili kitaplar çıkmasıyla okuldan atıldı ve bir daha geri dönemedi. 1961'da Kuleli Askerî Lisesi'ne gitti fakat maddi zorluklardan ötürü eğitimini yarıda bıraktı.

2001 yılının başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım altına alındı. Mayıs ayında taburcu edildi. Ancak evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Mahzuni Şerif 17 Mayıs 2002 tarihinde Köln, Almanya'da öldü. Vefat ettiğinde, Devlet Güvenlik Mahkemesindeki davası henüz sonuçlanmamıştı. Mezarı Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin yakınındaki Çilehane adı verilen yerdedir.

Sonraki Haber