Aşılama arttı, kısıtlamalar azaldı

Koronavirüs salgınında üçüncü dalgaya karşı aşılama oranlarının artırılması, olumlu sonuçlar verdi. Birçok Avrupa ülkesi önlemleri gevşetmeye başladı. Ülke ülke son durumu okurlarımız için derledik.

BİRLEŞİK KRALLIK

Avrupa’da önlemleri ilk gevşeten ülke Birleşik Krallık oldu. Nisan ayının ortasında dükkanların ve kafe-restoran teraslarının açılmasına izin veren ada ülkesinde tam aşılananların oranı yüzde 25’i geçti. Nüfusun yarısı ise ilk dozu almış durumda. Pazartesi gününden itibaren önlemlerde yeni gevşemeler bekleniyor. Başbakan Boris Johnson’un açıklamalarına göre kafe ve restoranlar içeride de müşteri ağırlayabilecek, vatandaşlar evlerinde küçük arkadaş gruplarını misafir edebilecek.

Vaka sayılarının düşmesine karşın virüsün Hint varyantı ülkede yayılıyor. Uzmanlar gevşeme kararlarının erken olduğunu söylüyor.

BELÇİKA

Ülkedeki yetişkinlerin yaklaşık üçte biri ilk aşıyı oldu. 8 mayıstan bu yana kafe-restoranların bahçe ve terasları açık. Geceleri uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırıldı. Ülkeye havayoluyla girişlerde kayıt formunun doldurulması, PCR testi ve yedi günlük karantina zorunlu. Karayolu girişlerinde ise test ve karantina şartı kalkıyor. Açık alanda bir araya gelmelerde, 10 kişiye kadar izin veriliyor.

Brüksel’de halk, hafta başında önlemlerin gevşetilmesiyle sokaklara aktı, ancak polis kutlamalara müdahale ederek kalabalıkları dağıttı.

FRANSA

Fransa'da kendi evinin etrafında en fazla 10 kilometre öteye gidebilme kısıtlaması kaldırılıp yerine saat 19'da başlayan sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Ancak 19 mayıs günü kısıtlamanın saat 21'e çekilmesi öngörülüyor. 19 mayıstan itibaren ülkedeki kafe ve restoranlar bahçe ve teraslarını açabilecek, tiyatro, sinema ve müzeler de yeniden müşteri ağırlayabilecek. Ülkeye girişlerde ise en fazla 72 saatlik PCR test sonucu isteniyor.

HOLLANDA

Hollanda’da 28 nisandan bu yana sokağa çıkma yasakları kaldırılmış, işletme, kafe ve restoranlar da büyük ölçüde yeniden açılmıştı. Ancak vaka sayılarının yüksekliği, gevşemelerin devam ettirilmesini erteletti. 19 mayıstan itibaren yeni gevşemeler bekleniyordu, ancak Başbakan Mark Rutte, yeni tedbirlerin vaka sayılarına bağlı olduğunu söyledi. Vaka sayıları ile yoğun bakım doluluk oranlarının düşmesi durumunda kafe ve restoranların geceleri de açılabileceği ifade ediliyor. Ülkede 18 yaş üstü halkın yüzde 40’ı aşılanmış durumda ancak bulaşma oranı hâlâ yüksek.

ALMANYA

Avrupa’nın en büyük ülkesinde gevşemeler adım adım uygulanıyor. Ülkede nüfusun üçte biri ilk aşısını oldu. AstraZeneca ve Johnson & Johnson için öncelik sıralamalarının kaldırılması, aşıya olan ilgiyi artırmış görünüyor. Yürürlüğe giren son karara göre hastalığı atlatıp iyileşmiş olanlarla ikinci aşısını olanlar sokağa çıkma kısıtlamasından, alışverişte ve kuaförde antikor testi zorunluluğundan muaf tutuluyor.

Vaka sayılarının düşmesiyle birlikte birçok kentte kafe ve restoranların bahçe ve teraslarının yeniden açılması gündeme geldi. Hafta ortasında seyahat uyarıları da güncellendi. Ülkeler risk bölgesi, yüksek salgın bölgesi ve varyant bölgesi olarak üç gruba ayrıldı. Risk bölgelerinden gelenler, negatif PCR test sonucu ibraz ederse karantinadan muaf tutulacak. Yüksek salgın bölgelerinden gelenlere beş günlük bir karantina uygulanacak. Daha önce herhangi bir varyant bölgesinde bulunmuş olanlara daha uzun karantina uygulanacak.

Türkiye, yüksek salgın bölgeleri arasında sayılıyor.

AVUSTURYA

Avusturya’da en büyük gevşeme bu hafta başlayacak. 19 mayıstan itibaren ülkede lokantalar, oteller, sahneler ve spor salonları yeniden açılacak, ancak giriş için test ibrazı zorunlu tutuluyor. Açık hava etkinlikleri 3 bin kişiyle, salon etkinlikleri bin 500 kişiyle sınırlı tutuluyor.

Başkent Viyana’da salgın oranları yüksek olduğundan, işletmelerin Pazar gününe kadar kapalı tutulması bekleniyor.

Ülkeye girişlerde 19 mayıstan itibaren Avrupa Birliği Sağlık Kurumu’nun risk uyarıları esas alınacak. Buna göre Türkiye’nin de dahil olduğu yüksek riskli bölgelerden girişlerde karantina zorunlu olacak, düşük riskli ülkelerden gelenlerin negatif test ibraz etmesi yetecek.

ROMANYA

Romanya Başbakanı Florin Citu, hükümetin Cuma günü ülkenin Kovid-19 ile ilgili kısıtlamalarını Cumartesi gününden itibaren kademeli olarak hafifletme kararı aldığını söyledi. Citu, “Cumartesi gününden itibaren gece sokağa çıkma yasağı kaldırılacak ve zorunlu maske kuralları yalnızca kapalı kamusal alanlarda ve pazarlar, toplu taşıma istasyonları ve işyeri dahil kalabalık açık kamusal alanlarda uygulanacaktır” açıklamalarında bulundu.

Sonraki Haber