Aşılanan temaslıya karantina

Odabaş, aşı olanların da temaslı olması halinde karantinaya alınmasıyla ilgili bilimsel çalışmaların göz önünde tutulduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Toplumda Salgın Yönetimi Bilim Kurulu üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş,

Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlenimi ve Filyasyon Rehberi’nde yapılan değişiklikle ilgili Aydınlık’a yaptığı açıklamada, varyant suşların dikkate alındığını söyledi. Odabaş, aşı olanların da temaslı olması halinde karantinaya alınmasıyla ilgili bilimsel çalışmaların göz önünde tutulduğunu ifade etti.

Bir önceki rehbere göre iki doz aşı yaptırıp son dozdan sonra 14 gün süre geçmiş olan kişiler için, 3 ay içindeki riskli temaslarında karantina zorunluluğu kaldırılmıştı. Yeni güncelleme ile ikinci dozun 14'üncü gününden sonraki 3 ay içinde Kovid-19 vakasıyla temasının olması durumunda temaslı olarak değerlendirilecek. Bu kişilerin karantinası 7'nci gün yapılan PCR testi sonucu negatif ise sonlandırılacak. İkinci dozdan sonra üç ay geçmesi halinde kişi rutin temaslı uygulamasına alınacak. Aşılananlarla ilgili yapılan değişiklik hakkında Odabaş, “Aşının enfeksiyondan ve bulaştırıcı olma durumundan koruma gücü sınırlı. Hem enfeksiyon ile hem de aşılanarak oluşan korunma süresi izleniyor, 3 ay 6 ay arasında değişen çalışmalar, 6 aydan daha uzun olduğunu belirten çalışmalar söz konusu” dedi.

Aşılananlarda ikinci dozdan 2 hafta sonra bağışıklığın başladığını üç ay içinde antikor yanıtının daha yüksek olduğunu ifade eden Çalışkan, “Üç aydan sonra aşılı da olsa temaslı takip çizelgesinde olduğu gibi farklı bir prosedür olmadan izlem yapılıyor” diye konuştu.

KARAR MUTASYONLARLA İLGİLİ

Sağlık Bakanlığı’nın rehberde yaptığı güncelleme ile daha önce yakın temaslılar için öngörülen 10 günlük karantina süresi 14 güne çıkarıldı. İlk rehberde izolasyon çalışmasının 14 gün olduğunu hatırlatan Odabaş, “Yapılan çalışmalarda, virüsün bulaştırıcılığının en yoğun olduğu dönemin test pozitiflikten sonraki 10 gün olduğu belirlendi. Buna dayanılarak süre 10 güne indirildi. Sonrasında mutasyonlar gündeme geldi. Mutasyonlarla ilgili yapılan çalışmalar sonucunda sürenin tekrar 14 güne çıkarılması bilim kurulu tarafından uygun görüldü” dedi.

RİSKLİ İLLERE DİKKAT

1 Haziran’da normalleşme adımlarının genişletilmesi bekleniyor. Odabaş, yüksek riskli illerde daha temkinli olunması gerektiğini ifade etti. Odabaş sözlerine şöyle devam etti: “Vaka sayılarına göre önlemlerin düzeyi de değişmeli. Tüm illeri kapsayan bir yaklaşım yüksek riskli ve düşük riskli iller açısından uygun olmayacaktır. 1 Mart’ta açıklanan 100 binde 100’ün üzerinde vaka görülen yüksek riskli illerde sıkı kurallar devam etmeli. Bilim kurulunda önlem stratejileri gündeme geldi. Kurulun görüşleri tavsiye niteliğinde, kararı Bakanlar Kurulu verecek. Kovid-19’da 3K kuralı geçerli. Kalabalık, kapalı ortam ve kötü havalandırmadan uzak durulmalı.”

Sonraki Haber