Aşılar yılda 5 milyon hayat kurtarıyor
Düzenli aşı takibi ve aşılamanın artırılması konusunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl nisan ayının son haftası Dünya Aşı Haftası olarak kutlanıyor.
Virolog ve İmmünolog Prof. Dr. Selim Badur, aşıların 20’den fazla ölümcül hastalığa karşı insanlığın elindeki koruma kalkanı olduğunu söyledi. Badur, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre aşılar sayesinde dünya genelinde her yıl 4 ila 5 milyon hayat kurtarılıyor; bağışıklama kapsayıcılığının artırılmasıyla ise 1,5 milyon ölümün engellenebileceği öngörülüyor. Bununla birlikte 2001-2020 yılları arasında yapılmış olan bağışıklamalar ile 20 milyon ölüm, 500 milyon hastalık vakası ve 9 milyon uzun dönemli engellilik vakasının önüne geçildiği görüldü.” dedi.
‘BİLİMİN GÜCÜNE İNANMALIYIZ’
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman ailelerin aşı ile ilgili endişelerine ilişkin açıklamada bulundu: "Çoğu ebeveyn çocuklarının bağışıklık sisteminin eş zamanlı uygulanan birden fazla aşıya hazır olup olmadığı konusunda endişe duyuyor. Aslında çocuklar her gün yüzlerce mikroba maruz kalıyor, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve benzeri birçok rahatsızlıklar bağışıklık sistemine aşılara kıyasla daha fazla yük bindiriyor. Tüm aşılar, kullanım onayı almadan önce çeşitli klinik araştırmalarda güvenlilik ve etkinlik açısından değerlendirilir. Bu sebeple bu tür endişelerden arınmalı, bilimin ve aşıların gücüne inanmalıyız.”