Aşının otizmle bir ilgisi yok

Danimarka’da yapılan aşı güvenliği araştırması, otizm ile aşılar arası bir bağlantı olmadığını ortaya koydu. Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği uzmanları araştırmayı Aydınlık’a değerlendirdi

Aşıların otizm, Alzheimer gibi hastalıklara neden olduğu yönündeki tartışmalar, yeni bir araştırmayla tekrar alevlendi. Danimarka’da kızamık aşısı yapılan 657 bin 461 çocuk izlendi. Aşı olan çocuklarda otizm oranında bir değişiklik olmadığı görüldü.
Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde yapılan kızamık aşılama çalışmaları ile 2000-2016 yılları arasında 20 milyon ölüm engellendi. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği uzmanları ölümlerin bu tarihler arasında yüzde 84 azalma gösterdiğini hatırlattı. Ancak 2018’de kızamık vakaları 16 kat artarak 83 bin kızamık vakası görüldü. Kızamıktan ölümler yeniden başlamış oldu.

UYDURMA YAYINLA BAŞLADI
“Hiçbir bilimsel ortamda aşıların gerekli olup olmadığının tartışıldığını duyamazsınız” diyen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap sözlerine şöyle devam etti: Kızamık aşısının otizmi artırdığı iddiası, Andrew Wakefield isimli bir doktorun 2000’lerin başında İngiltere’de kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısının bağırsakta geçirgenliği artırarak beyne zarar veren proteinlerin emilmesine ve böylece otizme neden olduğuna dair çok önemli bir tıp dergisinde yaptığı yalan yayına dayanıyor. Oysa bu yayın, çalışmadaki verilerin uydurma olduğunun ortaya çıkmasıyla yayımlandığı dergi tarafından geri çekildi. Yayını yapan kişinin de hekimlik diploması iptal edildi.
Birçok bilimsel çalışmada kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısının otizm riskini artırmadığının tespit edildiğine dikkat çeken Azap, “Danimarka’da yapılan araştırma çok daha sağlam ve güvenilir verilerle aşının otizmle ilişkisi olmadığını ortaya koydu. Bu çalışma, bugüne kadar yapılmış çalışmalar içinde en fazla sayıda çocuğa ait veriyi içermesi, verileri tüm ulusu kapsayacak şekilde, bağımsız kişilerden ve prospektif olarak elde etmesi ve tüm risk faktörlerini bir arada değerlendirmesi nedeniyle çok güvenilir” dedi. Araştırmada, aşıların otizm riskini artırmadığı, duyarlı çocuklarda otizmi tetiklemediği veya aşılama sonrası otizm olgularına yönelik bir gelişme olmadığı açıkça ortaya kondu.
HERKESE ULAŞMASI İÇİN MÜCADELE ETMELİ
KLİMİK Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da, “Aşıların çağımızın üretim ilişkileri içinde, kapitalist sistemin işleyişine tabi olarak büyük şirketler tarafından üretilmesi, satılması aşılara karşı olmak için bir gerekçe olmamalıdır. Yapılması gereken, aşıların tüm ülkelerce kolaylıkla temin edilmesi, zengin-fakir herkese ücretsiz şekilde yapılması için mücadele etmek” ifadelerini kullandı..

657 bin çocuk izlendi

Danimarka Sağlık Bakanlığı ve Novo Nordisk Vakfı işbirliğiyle yapılan aşı güvenliği araştırmasında, 1999’da doğan 657 bin 461 çocuk, bir yaşından itibaren 31 Aralık 2010’a kadar izlendi. Çalışmada kızamık, kabakulak, kızamıkçık aşısı yapılmış çocuklar ile aşılanmamış çocuklar karşılaştırıldı. Aşılamadan sonra otizm için artmış bir risk gözlenmedi.

Sonraki Haber