Asırlık çınar Prof. Dr. Başgöz memleket aşkıyla veda etti
Türkiye halk bilimci Prof. Dr. İlhan Başgöz’ü kaybetmenin acısını yaşıyor. Prof. Dr. Başgöz, Esenboğa Havalimanı'nda şöyle konuşmuştu: "Memleketime dönmemin sevincini Enver Gökçe'nin bir dizesiyle anlatacağım: Senin emekçin olaydım şen olası türküsü, dost kokusu, dost selamı Türkiye!”
Bir süredir ABD'de yaşayan ve uzun süredir kanserle mücadele eden Prof. Dr. Başgöz, tedavisine Türkiye'de devam edilmesi talebini yetkililere iletmiş, Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği ambulans uçakla dönmüştü.
TÜRKİYE’NİN YÜZ AKI
Türkiye Yazarlar Sendikası’nın düzenlediği bir etkinlikte, Cumhuriyet’in canlı tanığı olan Prof. Dr. İlhan Başgöz şu sözlerle anlatılıyordu:
“Ankara Dil-Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Pertev Naili Boratav’ın asistanlığını yapıp ondan el alan, 1940’lı yıllarda halkbilimcilere karşı düşmanca tutum nedeniyle kürsüsünden ve ülkesinden uzaklaşmak zorunda kalan, manilerden bilmecelere, Yunus’tan Karacaoğlan’a, Nasrettin Hoca’dan Aşık Ali İzzet Özkan’a, özgün eserleriyle ünü ülke sınırlarını aşan, evrensel düzeyde başarıyı yakalayan, Güre’deki Halkbilim Yaz Okulu’yla hayalindeki Köy Üniversitesi’nin temellerini atan, Türkiye’nin onur duyduğu, yüz akı bir bilim adamı.”
ÜLKESİNDEN KOPMADI
Üniversiteden ve öğretmenlikten atılması, yargılanması ve tutuklanmasına rağmen ülkesinden ve toplumundan kopmayan Prof. Dr. Başgöz, bir kitabında şöyle diyordu: “Ben, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde devlet babanın verdiği bursla, altı kişilik bir aileyi geçindirerek okudum.”
ABD’de emekli olduktan sonra Türkiye’ye dönen Prof. Dr. Başgöz, Boğaziçi ve Bilkent üniversitelerinde dersler verdikten sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne geçti.
Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ‘nün ilk operasyonlarından olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi operasyonunda üniversite rektörü Yücel Aşkın tutuklanırken İlhan Prof. Dr. Başgöz için de “Köroğlu’nun Aşkları”nı anlattığı için dava açılmaya kalkışıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Yücel Aşkın, Prof. Dr. Başgöz’ün Van’daki çalışmalarını şöyle anlatmıştı:
”Bilkent Üniversitesi’nin kendisine sağladığı imkanları bırakarak ve tayini için bir sene uğraştıktan sonra 250 TL maaşla Van’a yerleşti. Hemen bir öneri hazırlayarak Fen Edebiyat Fakültesi Halkbilim Bölümü’nü kurdu ve inanılmaz bir enerjiyle bölümün sorumluluğunu yüklendi. Bugün Yüzüncü Yıl Üniversitesi sosyal ve insani bilimler anlamında bir ilerleme sağlamışsa, bunda İlhan Prof. Dr. Başgöz’ün payı büyüktür. O, Türkiye’de unutulmaya yüz tutmuş aydın sorumluluğunun ne olduğunu, unutulmuş bir bölgede bizlere öğretti ve ne yapmamız gerektiğinin yolunu gösterdi.”