Asırlık kıyafetler ‘Şimal Kadını’ defilesinde

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünce, 18 ilçede yaklaşık 3 yıl boyunca yapılan çalışma sonucu bulunan ve birebir aynısı dikilen yöresel kıyafetlerden oluşan defile düzenlenecek.

Enstitü bünyesindeki moda tasarım atölyesinde oluşturulan ekip, yörede yaşayan kadın ve erkeklerin kıyafetlerine ulaşarak, birebir aynısını dikmek için muhtarlar ve vatandaşlarla iş birliği yaptı.

Yöresel renk, desen ve kumaş özellikleriyle günlük yaşamda kullanılan peştamal, önlük, yakalık, iç gömlek, elbise, pantolon, mont, ceket, etek, yelek gibi parçalardan oluşan kıyafetler bulunarak yeniden tasarlandı. 31 parçadan oluşan kıyafetler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 7 Mart'ta "Şimal Kadını" adlı defileyle sergilenecek.

Enstitü müdürü Sibel Karabina, AA muhabirine, unutulmaya yüz tutmuş yöresel meslekleri gün yüzüne çıkartmak, bunları kayıt altına almak ve gelecek kuşaklara tanıtmak için yaptıkları çalışmaların el sanatları, moda tasarım, yiyecek içecek hizmetleri, tekstil ve kuyumculuk alanında devam ettiğini söyledi.

Karabina, yöresel ve geleneksel el sanatlarını korumak, Trabzon'un geçmişini kayıt altına almak, bunların envanter çalışmalarını yapmak için enstitü bünyesindeki araştırma geliştirme birimiyle birlikte çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Sonraki Haber