Aşısızlara sert tedbirler geldi

Almanya’da aşı olmayı reddeden çalışanların karantina süreleri boyunca maaş almamalarına karar verildi. Fransa’da aşı olmayan 3 bin sağlık çalışanı açığa alınırken, Avusturya’da aşı şartı olan iş yerlerine girmek istemeyen aşısız kişilerin işsizlik maaşı kesilebilecek. İşte alınan tedbirler

Almanya’da Kovid-19’dan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı yüz bine yaklaşırken, 3. dalga için alarm veren ülkede aşı ile ilgili önemli bir karara imza atıldı. Aşı olmayı reddedenlerle ilgili alınan kararla birlikte, bazı eyaletlerde aşı olmayı reddeden çalışanlar, karantinada oldukları süre boyunca maaşlarını alamayacaklar. Tartışma yaratan bu karar, bazı eyaletlerde hızla yürürlüğe girdi.

EYALETLER KONUYU TARTIŞIYOR

Almanya'nın Enfeksiyon Yasası uyarınca, karantinaya girmeye zorlanan ve bu nedenle geçici olarak çalışamayacak durumda olan çalışanlar, Kovid-19 aşısı olup olmadıklarına bakılmaksızın ücret tazminatı alma hakkına sahip. Ancak bazı federal eyaletler, aşılanmamış işçilerin karantinada kalmaları gerekirse ve bu süre içinde işlerini yapamazlarsa, çalışmadıkları dönemin maaşını alamamalarına karar verdi.

Bu kararı veren ilk federal eyaletlerden biri olan Rheinland-Pfalz’de uygulamaya 1 Ekim’den itibaren başlanması bekleniyor. Bazı federal eyaletler de bu kararı takip etmek istiyor. Bu kararı alan Hessen eyalet kabinesi ise kararın hangi tarihten itibaren geçerli olacağına henüz karar vermedi.

Bavyera, maaşın duruma göre ödenip ödenmeyeceğine karar verileceğini duyururken, Berlin’de hem aşılı hem aşısız işçiler için ödeme yapılmaya devam edilecek. Mecklenburg-Vorpommern ve Schleswig-Holstein ise ülke çapında uygulanacak tek tip bir düzenleme çağrısında bulunuyor.

Aşağı Saksonya’da bu karar, aşı önceliğinden dolayı geçerli değildi. Fakat artık tüm Aşağı Saksonya sakinleri hızlı ve kolay aşı olma fırsatına sahip. Yetkililer, “Artık aşısız çalışanlar için tazminat ödemesi askıya alındı. Bu karar, çalışanların aşı nedeniyle herhangi bir sağlık riski taşımamaları koşuluyla uygulanacak.” açıklamasını yaptı.

120 MİLYON EURO ÖDENDİ

Kuzey Ren-Vestfalya Sağlık Bakanı Josef Laumann, aşı olmayı reddedenler için yeni önlemler getirdi. Aşı olmayı reddedip karantinada olan çalışanların maaşlarının, çalışmadıkları zamanlar için ödenmesinin 11 Ekim’de sona ereceğini belirten Laumann, “Aşı olmayan çalışanlar, karantinada oldukları süre boyunca devletten para almayacaklar.” dedi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, karantinalarla bağlantılı sürekli maaş ödemeleri için yaklaşık 120 milyon Euro harcandı.

3 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI AŞI OLMADIĞI İÇİN AÇIĞA ALINDI

Fransa, salgında en sert önlemleri almaya başladı. Aşı karşıtlığına müsaade etmek istemeyen devlet, aşı olmayan 3 bin sağlık çalışanını açığa aldı. Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, Fransa’da 2,7 milyon sağlık çalışanının büyük bir kısmının aşılandığını ifade etti. Veran, 3 bin sağlık çalışanının açığa alınma kararının ise geçici olduğunu ve bu çalışanların büyük bir kısmının aşı olma kararı verdiğini açıkladı.

DANİMARKA, AŞI SAYESİNDE NORMALE DÖNDÜ

Danimarka Ulusal Sağlık Kurulu, ülkedeki Kovid-19 salgınının tamamen kontrol altına alındığını ve bu nedenle bütün önlemlerin kaldırıldığını açıkladı. Açıklamada, 11 Mart 2020'de başlayan sert Kovid-19 kısıtlamalarının, 10 Eylül’den itibaren tamamen kaldırıldığı belirtildi. Ayrıca ülke genelinde rekor bir aşılama düzeyine ulaşıldığı vurgulandı.

Kararın alındığı günün ertesinde ise Parken Stadyumu'nda 50 bin kişinin katılımıyla bir konser düzenlendi. Danimarkalı The Minds of 99 grubunun konseri, Avrupa'da karantina kurallarının kaldırılmasının ardından yapılan en büyük stadyum konseri oldu.

SERT ÖNLEMLER BAŞARI SAĞLADI

Danimarka devlet televizyonu DR’a konuşan Rigshospitalet Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Başhekimi Jens Lundgren, “Danimarka, salgına karşı zaferini başlangıçta aldığı sert önlemler ve yüksek aşılama oranı sayesinde kazandı.” dedi. Ülkede aşılma oranının yüzde 83'e çıktığını kaydeden Lundgren, sonbahar ve kış aylarında salgının kontrolden çıkması durumunda kısıtlamaların tekrarlanabileceğini hatırlattı.

İNGİLTERE 3. DOZDA MRNA KULLANACAK

İngiltere'de Ortak Aşılama ve Bağışıklık Komitesi (JCVI), denemelere dayalı olarak üçüncü dozlarda mRNA aşılarının tercih edileceğini açıkladı. Alternatif olarak yarım doz Moderna aşısı da kullanılabilecek. Alerji nedeniyle mRNA aşısı olamayanların ise AstraZeneca aşısı yaptırabileceğini açıklayan komite, üçüncü dozların ikinci dozdan 6 ay sonra yapılacağını bildirdi. Komite, üçüncü dozun bu aşamada sadece 50 yaş ve üstü kişilere, bakımevi sakinleri ile sağlık ve sosyal bakım çalışanlarına yapılacağını kaydetti. JCVI Başkanı Profesör Wei Shen Lim, 6 ay geçmeden yapılacak üçüncü dozların, kişinin hâlihazırda yüksek düzeyde korumaya sahip olması nedeniyle hedeflenen etkiyi oluşturmayacağını söyledi.

AVUSTURYA’DA İŞSİZLİK MAAŞI KESİNTİSİ

Avusturya İş Kurumu’nun (AMS) önerdiği iş tekliflerini, bazı iş yerlerinin koyduğu Kovid-19 aşısı şartı nedeniyle reddeden kişilerin işsizlik maaşı kesilebilecek. Karara göre, işsizlik maaşı alan kişilerin herhangi bir iş önerisini aşı zorunluluğu nedeniyle reddetmesi, AMS tarafından geçerli özür kabul edilmeyecek. Bu durumda aşı yaptırmamak için tıbbi mazereti bulunmayan kişilerin işsizlik maaşları 6 haftaya kadar kesilebilecek. Öte yandan, ülkede günlük vaka sayısındaki artış nedeniyle aşı yaptırmamış kişilere yönelik bazı Kovid-19 önlemlerinin kademeli olarak yürürlüğe girmesi, birçok iş yerinde aşı zorunluluğunu gündeme getirdi. Aşağı Avusturya, Viyana ve Steiermark eyaletleri; bazı alanlarda işe girecekler için aşı şartı koyarken, özel sektörde birçok kurum da yeni alımlarda aşıyı zorunlu hale getirdi.

HASTANEYE SERTİFİKASIZ GİRİŞ YASAK

Kovid-19 önlemleri kapsamında sert adım atan ülkelerden biri de İsviçre. Ülkede faaliyet gösteren Kanton Uri Hastanesi (KSU), vakaların artması nedeniyle 14 Eylül itibariyle hastaneye girişlerde, tüm çalışan ve hastalar için Kovid-19 sertifikası zorunluluğu getirdi. Hastaların sertifikası olmaması durumunda, hastaneye antijen testiyle girebilecekler. KSU, hasta ziyaretinde bulunmak isteyenlerin de sertifikaları yoksa, antijen testiyle hastaneye giriş yapabileceklerini belirtti. Hastane yönetimi, ziyaret öncesinde kısa sürede test yaptırma imkânının mümkün olmadığını açıkladı.

HOLLANDA ÜÇÜNCÜ DOZU TARTIŞIYOR

Hollanda’da Kovid-19’dan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bine yaklaştı. Aşının etkinliğinin belli bir süre sonra azaldığıyla ilgili tartışmaların ardından, ülkede üçüncü doz tartışmaları başladı. Sağlık Konseyi, kabineye üçüncü doz Kovid-19 aşısı hususundaki tavsiyesini iletti. Konseyin önerisi kabul edilirse, Hollanda halkı üçüncü aşıyı yaptıracak. Özellikle virüse karşı yeni antikor üretmesi açısından üçüncü doz aşı tavsiye ediliyor.

AŞI OLANA ÖDÜL

Almanya’da aşılamaya olan ilginin giderek azalması üzerine aşılamayı yeniden cazip hale getirmek için farklı yöntemler gündeme geliyor.

Alman İşverenler Birliği (BDA) Başkanı Rainer Dulger, aşılamayı yeniden cazip hale getirmek için aşı yaptıranların ödüllendirilebileceğini belirtti. Dulger gerekirse para bile verilebileceğini söyledi.

Dulger, aşıya ilgiyi artırmak için prim yönteminin ideal bir uygulama olabileceğini belirtirken, “Bu prim bölgesel farklılık arz edebilir. Bazıları için Bayern Münih maçına bilet ilgi çekici olabilir. O zaman stadyumun yarısı aşı yaptırabilir. Ama aynı şekilde para verilmesini de düşünebiliriz. Çünkü, normalleşmeye dönmek için yapılacak her şey doğrudur.” dedi. Sol Parti Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch da aşı yaptıranlara 50 Euro prim ödenmesini önermişti.

Sonraki Haber