Asistan hekimlerin nöbet ertesi izin geldi

Resmi Gazete’de yayımlanan "Tıpta Ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği", asistan hekimlere nöbet ertesi izin hakkı verdi.

Yeni yönetmeliğe göre, uzmanlık öğrencileri (asistan hekimler) artık üç günde birden daha sık olmamak kaydıyla ayda en fazla sekiz nöbet tutacak.

Asistan hekim Dr. Rümeysa Berin Şen, geçen yıl 36 saatlik nöbet ertesi arabasıyla evine dönerken trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. O zaman 36 saatlik nöbet tartışmaları tekrar gündeme geldi.

Yönetmelikte şu ifadeler yer aldı:

NÖBET ERTESİ İZİN

"Uzmanlık öğrencilerinin nöbet uygulaması üç günde birden daha sık olmamak kaydıyla ayda en fazla sekiz nöbet olacak şekilde düzenlenir. Gece nöbeti tutan uzmanlık öğrencileri nöbetin ertesi günü sağlık hizmeti sunumunda görev almaz. Bu hükmün uygulanmadığının tespit edilmesi halinde eğitim programları Kurulca değerlendirmeye alınır. İhlâlin mahiyetine ve durumun gereklerine göre kurumun uyarılmasından, programın eğitim yetkisinin kaldırılmasına kadar hangi yaptırımın uygulanacağına Kurulca karar verilir." Ayrıca, “Eğitici gözetimi ve denetiminde sağlık hizmeti sunumunda yer alır.” ibaresiyle artık asistan hekimler tek başına hasta bakamayacak. Aydınlık'ın görüş aldığı hekimler, olumlu bir düzenleme olmasına rağmen kaygıları olduğunu dile getirdi. Hekimler, değişiklikleı insanş çalışma açısından uygun olsa da şu anki sağlık hizmeti yapılanmasının buna hazır olmadığını söyledi. Uygun planlamalar yapılmadan alınan kararlar olduğu değerlendirmesinde bulunan hekimler, nöbet ertesi asistanların çalışmamasının işleri yavaşlatacağına ve sağlıkta şiddet vakalarının artma ihtimaline dikkat çekti.

Sonraki Haber