Aslında mucize yanı başımızdaymış! Her evde var! Bu iki meyve vücudu iğne ipliğe çeviriyor! İşte o mucize...

Zayıflama trendlerine yeni bir soluk; kavun ve karpuz çekirdekleri! Düşük kalorili ve sağlıklı alternatiflerle formda kalmanın sırrı burada! Ünlü Prof. Dr. Vedat Göral, bu çekirdekler hakkında konuştu.

Son dönemlerde zayıflama trendleri arasında yer alan kavun ve karpuz çekirdeklerinin sağlık açısından birçok faydası olduğu belirtildi.

AŞIRI YEME İSTEĞİNİ BASTIRIYOR

Kavun ve karpuz çekirdeklerinin liften zengin olduğu ve bu sayede tok tutucu etkisi olduğu ifade edildi. Prof. Dr. Vedat Göral, organik kavun ve karpuz çekirdeklerinde yüksek lif oranının olduğunu vurgulayarak, bu çekirdeklerin ara öğünlerde tüketildiğinde doygunluk sağladığını ve aşırı yemek yeme ve atıştırma isteğini azalttığını dile getirdi.

Kavunun Faydaları Nelerdir?

Güçlü bir potasyum kaynağı olan kavun, özellikle yaz aylarında sıkça tüketilir.

Kavun Neye İyi Gelir?

Yaz aylarında genellikle karpuzdan sonra en çok tercih edilen meyvelerden biri olan kavun, yüksek potasyum içeriğiyle dikkat çeker. Kavundaki vitaminler de bu bol sulu meyvenin tercih edilme nedenlerinden biri olabilir. A ve C vitaminleri yönünden zengin olan kavun, özellikle yaz aylarında ferahlatırken sağlığa pek çok fayda sağlar. Karpuzla aynı aileden gelen kavunun dünyada kantalup (Van veya cep kavunu), ballı, galya, hami, Charentais gibi pek çok türü bulunur. Türkiye’de ise daha çok Hasanbey, Kırkağaç (Altınbaş), yuva, Van, topatan, Mollaköy, ballı, Casaba ve galya türleri yaygındır.

Kabakgiller ailesine üye bu meyve, türüne göre minik değişikler gösterebilir. Örneğin; bir kase kantalup kavunu, 53 kalori olup iyi bir folat ve potasyum kaynağı olmasının yanı sıra gündelik A vitamini ihtiyacının yüzde 106’sını, gündelik C vitamini ihtiyacının yüzde 95’ini içerir. Aynı miktar ballı kavun ise 60 kalori olup günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 51’ini, günlük potasyum ihtiyacının yüzde 11’ini karşılar. Ayrıca lif, B6 vitamini ve folat içerir. Ballı kavun isminin aksine yüksek miktarda şeker içermez. Bir kasesi yaklaşık 15 gram karbonhidrat içerir. Kavunun faydaları şöyle açıklanabilir.

Su Kaybını Önlemeye Yardımcıdır

Bir fincan kavun yaklaşık olarak 155 gram su barındırır. Bu su, kavunun ağırlığının yaklaşık yüzde 90’ı kadardır. Tükettiğiniz suyun yanı sıra yediğiniz meyveler ve sebzelerdeki su da vücutta su ve elektrolit dengesinin sağlanması için yardımcı olur. Özellikle yazın terleme ile kaybedilen suyun yerine konması için kavun iyi bir ara öğün olabilir. Egzersiz sonrası için de sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Kalp Sağlığını Destekler

Düşük sodyum ve yüksek potasyum içeriği tansiyonun dengelenmesinde faydalı olabilir. Potasyum, kan damarlarını gevşeterek kan akışını düzenlemeye yardım eder. B vitaminleri ve folat kaynağı olan kavunun, vücuttaki inflamasyona işaret eden homosistein düzeylerini düşürmede rol oynayabilir. Yeterli folat tüketimi, felç riskini düşürmeye de yardımcıdır. Ancak yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastalarının doktor kontrolünde kavun tüketmesi önerilir.

Cildinizi Onarabilir

Kavun yemenin faydalarını cildinizde de hissedebilirsiniz. C vitamini içeriği, kavunu cilt dokusunun onarımı için gerekli olan kolajen oluşumunu destekler. Kolajen ayrıca güneşin zararlı ışınları UV’ye karşı cildinizi korumaya yardımcı olur. Vücudunuz tarafından üretilmeyen, sadece meyve ve sebzelerle alınabilecek olan C vitamini, gündelik C vitamini ihtiyacını ciddi oranda karşılar. C vitamini ayrıca sağlık için son derece önemli olan antioksidanlar açısından da güçlüdür.

Canlı Saçlar İçin…

A vitamini, saç sağlığı için önemli bir rol oynar. A vitamini, saçların sağlıklı olmasına yardımcı olan yağ bezlerini sebum üretmesi için uyarır. Daha canlı ve parlak saçlar için kavunu beslenmenize ilave edebilirsiniz.

Gözleri Savunur

Yaşlanma ve güneş ışığına maruziyet, gözlerde katarakt ve yaşa bağlı sarı nokta hastalığına yol açabilir. Zamanla ciddi görme sorunları yaratan bu hastalıklara karşı kavun, beta-karoten lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar görmeyi korur ve çevresel hasarlara karşı etkileri azaltır.

Bağırsaklara İyi Gelir

“Kavun neye iyi gelir?” sorusunun cevaplarından biri de bağırsaklardır. Lif içeriği sayesinde kavun, bağırsak hareketlerini düzenlemede önemlidir. Yüksek su içeriği de yine lif içeriği gibi bağırsaklara iyi gelir. Kabızlık gibi sorunları olan kişileri oldukça mutlu eder. C vitamini içeriği tabii ki kavunun faydalarını bağışıklık sistemini yönünden de artırır. Güçlü antioksidan olan C vitamininin yanı sıra bağırsak sağlığı için faydalı olan fitokimyasallar (A vitamini ve beta-karoten) içerir. Güçlü bir bağırsak sağlığı, güçlü bir bağışıklık ile doğrudan ilişkilidir. Bağırsaklarla dost bakteriler, vücudun da sağlıklı olmasına yardımcı olur. C vitamini vücudun virüs, bakteri gibi çeşitli tehlikelerden korunması için önemli olan beyaz kan hücrelerinin üretilmesi için uyarıcıdır.

Kemikleri Güçlendirebilir

Dişler de dahil kemikleriniz için kalsiyum önemli bir mineraldir. Kavun kalsiyum zengini bir meyvedir. Anti-inflamatuvar olan bu meyve, artrit gibi iltihaplı hastalıklar ve osteoporoz gibi hastalıklar için başa çıkmada kemikleri güçlendirir.

Ciğerlerinizi Tazeler

Düzenli A vitamini tüketmek, vücudunuzu yeniler. Vücudunuzda zamanla sigara, zararlı maddeler gibi nedenlerle A vitamini azalır. Bu da ciğerlerinizi zayıflatmada bir etkendir. Ciğerlerinizi daima genç tutmak nefes almanızı da iyileştirir. Kavundaki A vitamini, özellikle nefes darlığı çekenler için yardımcı bir besin olabilir.

Kavun Sakinleştirir

Kavunun yine potasyum içeriği, vücutta sakinleştirici bir etki yaratır. Stres giderici bir besin olarak nitelendirilen kavun, odaklamayı kolaylaştırır. Potasyum, kalp atışını normalleştirerek beyne oksijen gidişini kolaylaştırır. Bu da sakinleşmenizi ve odaklanmanızı sağlar.

Diyabeti Olanlar İçin Porsiyon Kontrolü Şart

Diyabet hastalarının kavun tüketirken dikkatli olmasında fayda var. Glisemik indeksi yüksek olan kavunun şeker oranı da yüksektir. Bu yüzden porsiyona dikkat etmek gerekir.

Kavun genel olarak tek başına alerjik bir meyve değildir. Çapraz bulaşma nedeniyle polen, vb sebeplerle daha basit alerjilere sebep olabilir. Ancak diyabet hastaları mutlaka kavun tüketimi için doktora danışmalıdır.

Kavun Seçerken Bunlara Dikkat!

Mükemmel kavun seçmek istiyorsanız birkaç noktaya dikkat etmelisiniz. Öncelikle herhangi bir yerinde bere olmayan, sert bir kavun seçin. Bütün kavunlar aslında boyutlarına göre ağırdır ve böyle olmalıdır. Bu hoş kokulu, sulu bir kavun alacağınız anlamına gelir. Ballı kavunun bir çeşidi olan Santa Claus, olgunlaştıkça sarıya döner. Yani ne kadar sarı olursa lezzeti o kadar iyi olur. Kavunu aldıktan sonra tüketileceği zaman suyla yıkayın ve ardından kesin. Ağzı sıkı kapalı bir kabın içinde buzdolabında 4 gün kadar saklayabilirsiniz.

Ayrıca, kavun ve karpuz çekirdeklerinin düşük kalorili olduğu ve kilo verme sürecine katkıda bulunabileceği belirtildi. Özellikle ara öğünlerde tatlı, hamurlu ve kalorisi yüksek gıdaların yerine abartmadan kavun ve karpuz çekirdeği tüketmenin önemine vurgu yapıldı.

TOKSİNLERİN ATILMASINA YARDIMCI

Kavun çekirdeğinin idrar söktürücü etkisinin bulunduğu ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olduğu belirtilirken, karpuz çekirdeğinin ise stres ve depresyonla mücadeleye destek olduğu ifade edildi.

Prof. Dr. Göral, kavun ve karpuz çekirdeklerinin miktarını belirterek, ara öğünlerde bu çekirdeklerin tüketilmesinin kilo vermede daha yararlı olacağını söylüyor. Ancak, herhangi bir sağlık programına başlamadan önce uzman bir doktora danışmak ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak önemli olduğu unutulmamalıdır.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Yaz mevsiminin en lezzetli ve ferahlatıcı tatlarından olan karpuz, vitamin ve mineral içeriği oldukça yüksek bir meyvedir.

  • Sıvı kaybını önlemesi,
  • Cilt sağlığını desteklemesi,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesi,
  • Kan basıncını düzenlemesi karpuzun faydaları arasında gösterilmektedir.

Ancak bu faydaları elde etmek için karpuz tek başına etkili değildir. Karpuzun, sağlıklı ve dengeli bir beslenme planına eklenmesiyle birlikte tüm bu olumlu etkilerden yararlanmak mümkündür.

Karpuzun besin değerleri nelerdir?

Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, yüksek oranda su içermesi nedeniyle birim hacimde içerdiği enerji miktarı düşüktür. 100 gram karpuz, vücuda yaklaşık olarak 30 kilokalori enerji sağlar. Bir porsiyonu bir orta boy karpuzun yarısının 1/8’i kadar ve yaklaşık 200 gr olarak bir ince dilimdir. Bu miktardaki karpuz 60 kilokalorilik standart bir meyve değişimine denk gelir.

100 gram karpuz;

  • 8 gram karbonhidrat,
  • 0.6 gram protein,
  • 0.2 gram yağ içerir.
  • Karpuzun, vitamin ve mineral içeriği de oldukça yüksektir.

100 gram karpuz günlük;

  • C vitamini gereksiniminin yüzde 14'ünü,
  • A vitamini gereksiniminin yüzde 12'sini,
  • Potasyum mineraline olan gereksinimin yüzde 3'ünü,
  • Magnezyum gereksiniminin yüzde 2'sini
  • B1, B5, B6 vitaminlerine olan gereksinimin yüzde 2'sini karşılar.
  • Karotenoidler açısından oldukça zengindir. Özellikle likopen ve beta karoten adlı karotenoidler ile önemli bir aminoasit türü olan sitrülinin değerli bir kaynağı olduğundan sağlık açısından pek çok faydayı da beraberinde getirir.

2 dilim (280 gram) karpuz;

  • 20 gram şeker,
  • 260 mg potasyum,
  • 17 gram A vitamini,
  • 21 gram C vitamini,
  • 4 gram demir,
  • 1 gram lif içerir.

Karpuzun faydaları nelerdir?

Vitamin ve minerallerle antioksidan besin ögeleri açısından oldukça zengin olan karpuz, bu özelliği sayesinde sağlık açısından vücuda pek çok fayda sağlar. Bu faydaları elde etmek için karpuz tek başına etkili olmasa da sağlıklı ve dengeli bir beslenme planına karpuzun eklenmesi ile birlikte tüm bu olumlu etkilerden yararlanmak mümkündür.

Dehidratasyonu (sıvı kaybını) önler

Uluslararası bir araştırma, karpuzun yüzde 92 oranında sudan oluştuğunu ve bunun hem vücut ısısın hem de kan basıncının azaltılmasında etkili olduğunu ortaya koymuştur. Dehidratasyonu önlemek için günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Diüretik etki göstererek vücuttan su atılımı sağlayan çay ve kahve gibi içecekler bu miktara dahil edilmemelidir. Su tüketimine ek olarak karpuz gibi yüksek su içeren bir besinin tüketimi de dehidratasyonun önlenmesi açısından önemlidir.

Su oranı çok yüksek olan karpuzun diüretik özelliği bulunur. Yani, sık sık idrara çıkılmasına neden olabilir. Bu nedenle karpuz, ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında iyi bir besindir.

Cilt sağlığını destekler

Karpuzdaki A ve C vitaminleri sağlıklı cildi destekler. C vitamini, cildin esnek ve saçların güçlü olmasını ağlayan bir protein olan kolajen üretimini artırır. A vitamini ise cilt hücrelerinin oluşmasına ve onarılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda sıcak yaz aylarında vücudunuzu nemlendirmeye de destek olur.

Kansere karşı korur

Özellikle karpuzun kırmızı renkli iç kısmının likopen içeriği yüksektir. Çok güçlü bir antioksidan olan likopen, hücrelerin korunmasında ve toksinlerin atılmasına yardımcıdır. Bunun yanında antioksidanların hasar veren zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirerek diyabet, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etkileri vardır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kan basıncını düzenler

Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürür. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul edilir yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarır. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltır. Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Karpuz içeriğinde vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artırabilen bir amino asit olan sitrülin bulunur. Nitrik oksit, kan damarlarınızın genişlemesine yardımcı olur ve bu da kan basıncını düşürür. Bu sayede kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.

Gebelikte karpuz tüketmenin faydaları nelerdir?

Hamilelik süresince tüketilebilecek ve aynı zamanda tüketilmemesi gereken pek çok meyve mevcuttur. Karpuz ise güvenli seçenekler arasında yer almaktadır.

Karpuz, vücudu hasara ve hastalığa karşı korumaya yardımcı olan iki antioksidan lutein ve likopen açısından zengindir. Bazı araştırmalara göre bu antioksidanlar, gebelikte komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Karpuz mideyi ve yemek borusunu çok rahatlatır. Hamile kadınlar asitlik ve mide ekşimesi gibi çeşitli sindirim problemlerinden muzdariptir. Karpuz, bu sorunları hafifletmeye yardımcı olan ve anında rahatlama sağlayan soğutma özelliklerine sahiptir.

Karpuz, gaza neden olduğu bilinen bir şeker türü olan sorbitol içerir. Bu sebze ve meyvelerde bulunan besin lifi, sindirilmeden bağırsaklara geçtiği için gaz üretimini artırır. Gaz yapan bu meyve ve sebzeleri daha az tüketmek veya yerine gaz yapmayan meyveleri tercih etmek gaz oluşumunu önemli oranda azaltacaktır.

Karpuzun zengin su içeriği, hamile kadınların artan sıvı gereksinimlerinin daha iyi karşılanmasına yardımcı olabilir. Bu durum da kabızlık, hemoroid ve gebelik komplikasyonları riskini azaltabilir. Bununla birlikte karpuz karbonhidrat bakımından orta derecede zengindir ve lif oranı düşüktür. Kan şekeri seviyesinin hızlı yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle gebelik diyabeti olan hamile kadınların yeterli porsiyonlarda tüketmesi önerilmektedir.

Karpuz, hamile bir kadının diyetine çeşitlilik sağlamakla birlikte yukarıda belirtilen faydalarının şu anda bilimsel bir desteği bulunmamaktadır.

Kimler karpuz tüketmemeli?

Yüksek potasyum içermesi nedeniyle böbrek hastaları karpuz tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalı. Ayrıca;

İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastası olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeliler. 2 dilimi (280 gr) aşmamaları gerekir. Özellikle diyabet hastaları karpuzu peynir ile tüketirse kan şekeri dengesini sağlamış olur.

Sonraki Haber