ASO Başkanı Özdebir’den asgari ücret açıklaması

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir asgari ücretle ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Özdebir asgari ücret zammı olduğu taktirde işten çıkarmaların olabileceğini söyledi.

Afyon’da gazetecilerle buluşan Nurettin Özdebir’den asgari ücretle ilgili ilginç bir açıklama geldi. Asgari ücretle ilgili firmaların kâr oranlarına göre düzenleme gelmesi gerektiğini öne süren Özdebir “Bu konuda kanuni düzenleme yapılabilir. İşletmeler kanuni bir düzeltme olmasa bile bunu telafi eder diye düşünüyorum. İşletmelerin mali bünyelerine ve karlılıklarına göre, dayanabilecekleri oran neyse onu yapacaklar. Karlılığı yüksek olan firmada daha yüksek oranda olur, düşük olan firmalar da yapabildiği kadar yapar.” dedi.

FİRMALAR GÜCÜNÜN YETTİĞİ KADAR KARŞILAMAK MECBURİYETİNDE

İşten çıkarmaların söz konusu olabileceğini söyleyen Özdebir firmaların çalışanların ihtiyaçlarını gücünün yettiği kadar karşılamak mecburiyetinde olduğunu ifade etti:

“İnsanları aç bırakamazsınız, devlet artırmasa da bir şekilde işletmeler bunu artırmaya çalışacaklar. Belki 3 kişi çalıştıracağına 2 kişi çalıştıracak, 1 kişinin ücretini de öbürlerine verecek. Firmalar, yanında çalıştırdığı insanların ihtiyaçlarını, gücünün yettiği kadar karşılamak mecburiyetinde.

Bu işletmeler eğer ihracatlarını devam ettirirlerse mutlaka çalışanlarını da aynı şekilde kollayacaklardır ama sadece iç piyasaya iş yapanlar bir de daralma yaşarsa bununla birlikte işten çıkarmalar da yaşanabilir. Firmaların ayakta durabilmeleri, hayatlarını devam ettirebilmeleri, işler açıldığı zaman tekrar istihdamı sürdürebilmeleri açısından biraz kabuklarına çekilmek mecburiyetinde olabilirler. İnşallah böyle şeyler olmaz."

Sonraki Haber