Asya, ABD ve Avrupa’dan daha fazla büyüyor

TIME’da yayımlanan bir raporda, Asya ülkelerinin Avrupa ve ABD’nin tersine daha hızlı büyüyeceği vurgulanıyor. Yazıda, başta Çin olmak üzere Asya ülkelerinin büyük ölçüde salgını kontrol altına almış oldukları ve krizden Batı ülkelerinden daha hızlı çıktıkları da belirtiliyor

Hong Kong’da yaşayan TIME yazarı Amy Gunia’nın yazdığı rapor, “Aşılamayı artırabilirlerse Asya’nın Kovid-19 salgınıyla etkili bir şekilde mücadele etmenin başarısı ile 2021’de dünyanın en hızlı ekonomik büyümelerinden birisi olacak” yorumuyla başlıyor. Yazıda, “Ancak, ölümcül Kovid-19 pandemisi, özellikle de Hindistan’da her gün binlerce cana mal olması nedeniyle bu ekonomik başarıyı engelleyebilir. Bu, Asya Kalkınma Bankası'nın (AYB) bölgeye yönelik 2021 ekonomik tahmininin uyarısıdır” vurgusuyla Hindistan’daki salgına dikkat çekiliyor.

Raporda, Japonya ve Avustralya hariç, Asya-Pasifik bölgesindeki 46 ekonominin salgından çıkıp bu yıl yüzde 7,3 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor ve şöyle devam ediliyor:

“Bu durum ABD'deki yüzde 6,2 ve Euro bölgesindeki yüzde 3,8’lik büyüme tahminleriyle karşılaştırıldığında, Asya ülkeleri Kovid-19 salgınının neden olduğu ekonomik yıkımdan çok daha hızlı çıkacak gibi görünüyor.”

‘ASYA ÜLKELERİNDE AŞILAMA YETERSİZ’

Raporda, AYB'nin makroekonomik araştırma bölümü Müdürü Abdul D. Abiad’in, Hindistan'daki şiddetli salgın, bölgedeki hükümetin gecikmiş aşılama programı hakkındaki görüşlerine de yer verilmiş:

“Asya’daki pek çok ülke Kovid-19 ile mücadelede nispeten başarılı olsa da bölge şu anda aşı uygulamalarının gerisinde kalıyor. Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data projesine göre ABD, nüfusunun yüzde 40’ından fazlasına en az bir doz Kovid-19 aşısı uyguladı. Asya’nın aşı yarışında lideri olan zengin şehir devleti Singapur’da, insanların yüzde 20’sinden biraz fazlası aşılandı. Finans merkezi olan Hong Kong’da ise, insanların yüzde 12’sinden daha azı ilk doz aşıyı oldu. Hindistan’da insanların yüzde 9’undan azı, Güney Kore ve Endonezya'da ise insanların yüzde 5’inden azı ilk aşlarını oldu. Nüfusun yüzde 2’sinden daha azı Japonya, Filipinler ve Tayland’da birinci doz aşıyı oldu ve bu ülkelerin hepsi kendi başlarına yeni Kovid-19 dalgaları ile mücadele ediyor.”

Bu bilgiler ışığında Abiad, şu anda Asya’daki aşılama programlarının önündeki en büyük zorluğun doz tedariki olduğunu söylüyor. Abiad, “Aşı olmak isteyen insanlardan gelen talep, çoğu ülkede mevcut aşı arzını aşıyor” diyor.

‘ABD-ÇİN GERİLİMİ RİSK OLUŞTURUYOR’

Yazıda bir dikkat çeken nokta ise ABD-Çin gerilimi. Raporda, Asya ekonomisinin toparlanmasına yönelik diğer riskler arasında ABD ile Çin arasındaki jeopolitik gerilimler, sınırlı aşı etkinliği ve okul kapanmalarından kaynaklanan uzun vadeli eğitim kayıplarının yer almasının ekonomik büyümeyi etkileyebileceği yorumu yapılıyor. Bazı ülkelerin yeni salgınlarla mücadele ederken, bölgenin ekonomik toparlanması eşitsiz olacağı aktarılırken Abiad, AYB’nin Hindistan’ın 2021’de yaklaşık yüzde 11 oranında büyümesini öngördüğünü, ancak bu rakamın son salgın nedeniyle zaten risk altında olduğunu söylüyor.

Hindistan, günlük ölümlerin 3 bine yaklaştığı ve 10 güne yakın günde 300 binden fazla yeni vaka bildiriyor. Sosyal medya platformlarında hastalar için oksijen ve yoğun bakım yatakları için çaresiz yalvarışlar dolaşıyor. Buna rağmen bir basın brifinginde, AYB’nin baş ekonomisti Yasuyuki Sawada, Hindistan’ın devasa büyüme tahmininin ulaşılabilir olduğunu söylüyor. Sawada’nın, “Hindistan’ın aşı uygulaması iyi gidiyor” diye eklediği belirtilirken Abiad, güçlü mamul mal ihracatına sahip olan ve Kovid-19 salgınını kontrol altında tutan Çin ve Vietnam gibi ülkelerin artan küresel talep dalgasını atlatabildiklerini söyledi.

Pek çok Asya ülkesinin durgunluğa düştüğü bir yıl olan 2020’de yüzde 2,3 oranında genişledikten sonra Çin’in bu yıl yüzde 8’den fazla büyüyeceği tahmin ediliyor. Tayland'da günde birkaç bin vakadan oluşan Kovid-19 artışı, ülkenin turizmi yeniden açma planını engelleyebilir yorumu da başka bir konu. Aynı zamanda turizme oldukça bağımlı olan Pasifik bölgesinin yüzde 1,4 mütevazı bir büyüme ile Asya-Pasifik'teki herhangi bir bölgeye göre en kötü performansı göstermesi beklendiğinin altı çiziliyor. Seyahat planlamalarının bazı ülkelerin iyileşmeye başlamasına yardımcı olması bekleniyor.

Sonraki Haber