Asya’da Devlet Birikimi Uluslararası Çalıştayı yarın başlıyor: Türk dünyasının bütünlüğü için hareket ediyoruz

9 ülkeden 30 akademisyenin katkı sunacağı ‘Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılında Asya'da Devlet Birikimi Uluslararası Çalıştayı’ yarın başlıyor. Bilim insanları çalıştay öncesi düşüncelerini Aydınlık’a anlattı.

Ulusal Strateji Merkezi (USMER) ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin ortak düzenlediği 17-18-19 Kasım tarihlerinde “Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılında Asya'da Devlet Birikimi Uluslararası Çalıştayı” yapılacak. ‘Devlet kurucusu bir kültürün yarattığı Türk Devrimi’nin temelinde yatan değerli mirası ortaya çıkarmak’ ana fikriyle düzenlenen çalıştaya, 9 Asya ülkesi ve Türkiye’den 30 bilim insanı konuşmacı olarak katılacak.

Çalıştay öncesi Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, katılımcılarından Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Prof. Dr. Ali Murat Özdemir ve Prof. Dr. Erdem İlker Mutlu, çalıştayın amacını Aydınlık’a anlattı. Bilim insanları, “Çalıştay son yüzyılların büyük karartmasına dikkat çekiyor ve görülmez kılınmış özgün birikime ışık tutuyor.” sözleriyle etkinliğin önemini vurguladı. Akademisyenler, birbirini sadece yazılarından tanıyan isimlerin böyle bir çalıştayda bir araya gelmesinin bile heyecan verici olduğunu belirtti.

‘ÖZGÜN BİRİKİME IŞIK TUTUYOR’

“Devlet Kuramları Sorunu” üzerine sunum yapacak olan Prof. Dr. Birgül Ayman Güler de şöyle konuştu: “Eski uygarlıklar dünyası Asya, 21.yüzyılda dünyanın yeniden odağı oluyor. Ama Asya son beş yüzyıldır Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'nın gözlükleriyle görüldü. Bugün de gözlerde Asya'daki deneyimi karartan bu gözlükler var. Çalıştay son yüzyılların büyük karartmasına dikkat çekiyor ve görülmez kılınmış özgün birikime ışık tutuyor. Öte yandan çalıştay şimdiye kadar benzer sorular üzerine kafa yoran, ama çoğu birbirlerini yalnızca yazılarından tanıyan ciddi araştırmacıları bir masa etrafında buluşup konuşmalarını sağlamış durumda. Bu kendi başına heyecan verici bir durum, dolu ve sağlam bir mesai harcanacağına işaret.”

‘KATILIMCI ÜLKELERDE DEVAM ETMELİ’

“Türk devrimi, devlet biçiminin etkisi üzerine bize ne söyler” başlıklı sunumuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Ali Murat Özdemir, çalıştayın katılımcı ülkelerde de devam etmesini temenni ederek şunları ekledi: “Avrasya dünyası bağlamında akademisyenlerin birbirlerini tanıması, birleşme süreçlerinin hızlandırılması için önemli bir çalıştay olacak. Unutulmamalı ki toplumların aydınları, onların kendilerini algılama ve geleceği oluşturma biçimlerinin üzerine ciddi etkiler uyandırır. Bu anlamda çalışmayı son derece önemli görüyorum ve başarılı olmasını diliyorum. Bir de temennim var, bu çalışma burada kalmasın, katılımcı ülkelerde de devam etsin, ortak bir akademik topluluk oluşumuna katkı koysun.

“Türk Devrimi destansın niteliğiyle, klasik emperyalizme karşı taşıdığı imkanlarla, öncül niteliğiyle çok önemli. Biz bunu vurguluyoruz, çalışıyoruz. Bir de Türk Devrimi'nin görece daha az çalışılmış bir yönü var. O da bu devrimin getirdiği yeni devlet biçimi ve bunun dünya çapında etkileridir. Ve ben konuşmamda Türk Devrimi’nin benimsediği devlet biçiminin Türk devrimi için önemi, çağı için önemi ve bugün için söyleyebileceği şeyler üzerine birtakım saptamalar yapacağım."

‘AVRUPAMERKEZCİ TARİH NESNELLİKTEN UZAK’

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu dış egemenlik anlayışında Asya devlet geleneği etkisi” konusunda sunum yapacak olan Prof. Dr. Erdem İlker Mutlu, çalıştayla ilgili düşüncelerini şu ifadelerle paylaştı: “Asya devlet geleneği ile Türk Devlet geleneği arasındaki bağı, konuyla doğrudan ilgili özneler olan Asya Devletleri akademisyenleri ile tartışmaya açmak Cumhuriyet tarihimizin Asya kıtası devlet kuramı çalışmaları açısından bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Nitekim bu tartışma Türk milletinin kültürel ve tarihi yolculuğunda, Anadolu medeniyetlerinin sonuncusu olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar gelen süreci yorumlama açısından gereklidir.

“Avrupamerkezci tarih kurgusunun bizim kamusal geçmişimizi ve bugünümüzü kendi bakış açısıyla yorumlaması bazı noktalarda yetersiz ve nesnellikten uzak kalmıştır. Bundan dolayıdır ki kendi devlet geleneğimiz, bizimle aynı topraklardan beslenen diğer kardeş Asya devletlerinin benzer gelenekleri ile özdeş noktaları bulup bir ‘Asya Devlet kuramı’nın oluşturulması yönünde önemli bir adımdır. Bu çalıştay cumhuriyetimizin kuruluş sürecini de bu perspektifte gözlemleme açısından değerli bir fırsat yaratmıştır.

“Ben başta USMER olmak üzere bu çalıştayın gerçekleşmesi için emek veren herkese ve tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Ayrıca beni davet etme nezaketi göstermeleri ise bana böyle bir çalıştaya katkı sunabilme fırsatı doğurmuştur.

“Bu fırsatı doğru bir şekilde değerlendirebilmek için özellikle tartışmaların hep uzağında kalmış bir konuyu ele almaya çalışacağım. İlk gün ikinci oturumda Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türk devriminin anlam kodlarının dış egemenlik bağlamında Asya-Türk Devlet geleneği ile ilişkisini ve ortak ilkeleri üzerine bir yaklaşımı tartışmaya açacağım. Türkiye Cumhuriyeti'nin ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ temelli kurucu yaklaşımının genetik diziliminde var olan Asya toplumlarının kültürel birikimi ile ulusal kolektif kişilik anlayışının egemenlik üzerindeki etkisini değerlendirmek istiyorum.

“Zira bu kültürel birikimde var olan kamusal etik ile kolektif kişiliğin öncü tavrı Asya Devletleri çerçevesinde bir kamu düzeni kurulmasında önemli unsurlardır. Kasrı Şirin sınır antlaşması ve buna benzer birçok örnek uluslararası nitelikte kamusal başarı böyle bir birikimin ve kolektif kişiliğin öncü tavrı ile mümkün olmuştur. Yakın dönem ve eski Anadolu Medeniyetleri uluslararası hukuk tarihi bize benzer birçok benzer örnek sunmaktadır.”

‘GÖREV KABUL ETTİK’

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, çalıştay öncesi değerlendirmesinde şunları ifade etti:

“Cumhurbaşkanımız ‘Bu yüzyıl Türk yüzyılı olacak’ diyor. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkistan ile ilgili bir konuşmasında ‘Türk dünyasının varlığına inancım tamdır. Türk dünyasının birliğini, bütünlüğünü hayattayken görmesem bile bu hülyalar içinde öleceğim’ diyor. Biz de bu hedefler doğrultusunda ilerliyoruz. Özellikle üniversite gençliğine yönelik bu gibi programlar yapmayı görev kabul ettik. Geçen sene 9-12 Ekim tarihleri arasında Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu düzenledik. Ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bu sene de iki program daha yaptık. Bu da üçüncüsü olacak. Şule başkanımız (Şule Perinçek) sağ olsun çok ilgilendi. Bizle birlikte bu işe el attı.

Bizim buradaki amacımız Türkiye'de ve Türk dünyasında çalışmalarımızın ses getirmesi. Özellikle gençlerin bu konuyla ilgilenmesi ve farkındalıklarının artırması.

Sempozyumda Aleksandr Dugin gibi çok değerli katılımcılar olacak. Buradaki çalışmaların Türk dünyasına çok büyük katkılar sunacağına yürekten inanıyorum.”

TÜRKÇE VE İNGİLİZCE İZLENEBİLECEK

Ulusal Kanal’ın Youtube kanalından da yayınlanacak olan çalıştayın ilk oturumu, 17 Kasım Cuma günü saat 10.00’da USMER Başkanı Şule Perinçek ve Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’in açılış konuşmalarıyla başlayacak. Çalıştayda, Prof. Dr. İlber Ortaylı da “Tarih araştırmalarında Doğu-Batı kavramı” üzerine, ünlü Rus siyaset bilimci ve Uluslararası Avrasya Hareketi Başkanı Dr. Aleksandr Dugin, “Batılı olmayan siyasal sistemler” konularında sunum yapacak.

ÇALIŞTAY PROGRAMI

Sonraki Haber