Asya'nın Yükselen Kadın Birikimi

Zerrin ÖZTÜRK

Vatan Partisi’nin siyasi, bilimsel, teorik ve pratik olgunluğunu, öncü niteliğini ortaya koyan tarihsel değerde bir etkinlik yaşadık. 17-18-19 Kasım günlerinde gerçekleştirilen “Asya'da Devlet Birikimi Uluslararası Çalıştayı” Asya milletlerinin kültürel kardeşliği ve yakınlaşması için yepyeni bir süreci başlattı. Yüksek düzeyli bu girişimden hepimiz çok yararlandık.
Türk toplumlarında kadının önemi ve yeri üzerine, yürekten alkışladığım açış konuşmasıyla Asya kadınlarının ufkunu açan Ulusal Strateji Merkezi (USMER) Başkanı Sayın Şule Perinçek başta olmak üzere, emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Asya ve Türk tarihinde devletler ve ordular yönetmiş kadınlar, bilimsel ve akademik boyuttaki sunumlarıyla kendilerini bir kez daha en iyi biçimde kanıtladılar. Bu önemli toplantı, “kadın” konulu bir çalıştay değildi. Ancak, “göğün yarısı olan kadınları” ilerletmek ve yaşamın her noktasında, teorik ve pratik düzlemde hak ettiği konumu alması bakımından yol gösterici bir girişim olarak kadın tarihinde yerini aldı.

Çalıştayın, katılımcı 10 ülkeden 30 bilim insanının 11’i çok değerli bilim kadınlarından oluşmuştu: Türkiye’den USMER Başkanı Hacer Şule Perinçek, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nden Özge Yahşi Ergen, Kazan Devlet Konservatuarı Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. İlhamiye Galimzyanova, Ankara Dış Politika Enstitüsü ve Şanghay Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi Araştırma Görevlisi Liang Yingying, Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Zilola Khudabergenova, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Nazgul Isabaeva, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Abdülkadir Gül ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Ainur Nogayeva’yı heyecanla, ilgiyle, dikkatle izledik. 

Çalıştay başlı başına çok öğretici oldu. Ayrıca, Asya’da kültürel ve bilimsel yönden yüz yüze ve yürek yüreğe gelinmesinin ilk adımın atılmasını sağladı. Asya’da ortaklaşmanın ve paylaşmacılığın zeminine en sağlam harcı döken USMER Başkanı’nın, çalıştayın gerçekleşmesindeki, başarısındaki ustalıklı becerisini, çabasını, emeğini özellikle bir kez daha vurgulamamız gerekir. Böylesi USMER çalıştaylarının devamını iple çekeceğiz. Zihinlerimizde sempozyum tadı bırakan toplantıya emek veren herkesi yürekten kutluyorum. 

Asya’nın büyük kadın birikiminin sesi, bundan böyle giderek güçlenecek. Prof. Dr. Ainur Nogayeva’nın dikkat çektiği kadın, radikalizm, Türk dili gibi pek çok konuda görüş alışverişlerinin artması, emperyalizme karşı Asya’nın insancıl cephesinde konumlanan bağımsızlıkçı bütün halkların, milletlerin ve devletlerin yakınlaşmalarına  olağanüstü katkı sağlayacaktır. USMER’in başarılarının artarak ve yükselerek sürmesi Türkiye’nin şansı olacaktır. Tehdit altındaki insanlığın Asya’nın yükselen kadın birikimine gereksinimi var.

Sonraki Haber