Atatürk ayranın değil onun milli içecek olmasını istemişti! Nedenini duyunca çok şaşıracaksınız

Geleneksel mutfağımızın hiç bilinmeyen içeceklerinden olan hardaliyeyi hiç duymuş muydunuz? Nefis tadıyla içenleri kendine hayran bırakan hardaliye Atatürk’ün de en sevdiği içeceklerden biri. İşte hardaliyenin sıra dışı öyküsü…

Hardaliyenin ismini ilk kez duyduysanız şaşırmayın. Köklü mutfağımızın ilginç lezzetlerinden biri olan hardaliye, birçoğumuzun daha önce hiç duymadığı bir içecek. Üstelik Mustafa Kemal Atatürk, bu lezzetli mi lezzetli içeceğin milli içeceğimiz bile olmasını istedi. Tarihi çok daha eskilere, Osmanlı’ya kadar uzanan bu lezzetli içeceği daha detaylı tanımak istiyorsanız bu haberimiz sizin için…

HARDALİYENİN OSMANLI'YA KADAR UZANAN ÖYKÜSÜ

Trakya yöresinin lezzetlerinden olan hardaliye, siyah renkli yaş üzümler kullanılarak hazırlanıyor. Maalesef günümüzde hardaliyeyi bilenlerin sayısı oldukça az. Halbuki hardaliye Türk mutfak kültürünün çok önemli bir parçası. Hardaliyeyi ilk kimin yaptığı bilinmese de, Osmanlı döneminde üzüm şırasını korumak için yapılan bir yöntem olduğu biliniyor.

Osmanlılar üzüm şırasının bozulmadan uzun müddet korunabilmesi için özel hazırlanmış fıçılarda hardal tohumlarıyla karıştırarak saklamışlar. Daha sonra ortaya çıkan bu lezzet sevilince bunu bir tarif olarak uygulamaya başlamışlar. Böylece ismi hardaliye olan bu eşsiz içecek ortaya çıkmış. Hardaliye ile ilgili kayıtlara göre 1900’lü yıllarda “40 kilise hardaliyesi” olarak İstanbul’da bu içeceğin satışı yapılmış.

Cumhuriyet döneminde ise hardaliye ile ilgili harika bir hikaye bizleri karşılıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1930 yılında gerçekleşen Kırklareli ziyareti esnasında ona bu eşsiz lezzet ikram ediliyor. Hardaliyeyi keyifle içen Atatürk, bu içeceği çok beğendiğini ve milli bir içecek olması gerektiğini söylüyor. Uzun yıllar ülkenin dört bir yanında beğenilerek tüketilen hardaliye günümüzde ne yazık ki çok yaygın değil. Eğer bir gün Kırklareli’ye giderseniz bu eşsiz lezzeti mutlaka denemelisiniz. 

ATATÜRK'ÜN MİLLİ İÇECEK OLMALI DEDİĞİ HARDALİYENİN FAYDALARI

Hardaliyeyi bu kadar önemli yapan tek şey onun eşsiz tarihi değil. Hardaliye vücudumuz için faydalarıyla da şifa dolu bir içecek. Gelin hep birlikte hardaliyenin vücudumuzdaki faydalarına bir göz atalım.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı koruyor
Kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi problemlere karşı önleyici etkiye sahip
Üzümden aldığı güçlü antioksidan özellikler sayesinde vücuttaki toksinleri arındırıyor
Kanserden kalp ve damar hastalıklarına kadar birçok ciddi hastalığa karşı önleyici etkiye sahip
İştah eksikliği ve aşırı kilo kaybı gibi sorunların önüne geçiyor

Sonraki Haber