Atatürk bugün neler yapmıştı? İşte 19 Mayıs’ta Atatürk’ün yaptığı o işler
Tarihte bugün Milli Mücadele'yi başlatan Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs'ta yaptığı önemli işleri ve günün önemli gelişmeleri...
19 Mayıs'ta Milli Mücadele'yi başlatan Mustafa Kemal Atatürk'ün bugün yaptığı önemli işlerin o kronolojik sırası:
1919 - Atatürk'ün, sabah Samsun'a çıkışı.
Bandırma vapuru, sabah saat 6:00 sıralarında Samsun limanına girmiş, sandallar aracılığıyla arkadaşlarıyla beraber karaya çıkan Atatürk, askeri bando eşliğinde halk tarafından sevgi ile karşılanmıştır.
1919 - Atatürk'ün, Samsun'dan, emrindeki vilâyetler mülki âmirleri ile 15. ve 20. Kolordu Komutanlıklarına bölgelerindeki asayiş durumunu belirten bir rapor göndermeleri hakkında telgrafı.
1919 - İstanbul'da General Milne'in "Mustafa Kemal Paşa'nın niçin Sivas (!)'a gönderildiği hakkında" Harbiye Nezareti'ne yazısı.
1919 - Damat Ferit Paşa'nın ikinci defa kabine kuruşu (Damat Ferit, 15/16 Mayıs 1919'da Sadaret'ten istifa etmiş, aynı gün yeni kabineyi kurma görevi yine kendisine verilmiştir).
1919 - Aydın ve İstanbul'da İzmir'in işgalini protesto mitingleri. İstanbul Fatih'te yapılan mitingte Halide Edip konuştu. İngilizler Damat Ferit Paşa'dan gösterilerin önlenmesini istedi.
1938 - Atatürk'ün, Çankaya'da saat 14.00'de Başbakan Celâl Bayar'ı kabulü.
Atatürk'ün, saat 15.00'den itibaren Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle 19 Mayıs Stadyumu'nda gösterileri izlemesi.
Atatürk'ün, saat 17.00'de trenle Ankara'dan Mersin'e hareketi.
İngiltere Kralı VI. George'un, doğum yıldönümü nedeniyle Atatürk'e tebrik telgrafı.
19 Mayıs 1938 Cumhurbaşkanı Atatürk'ün, Ankara Gar'ından Adana'ya uğurlanışı
1937 - İngiltere Kralı VI, George'un, doğum yıldönümü nedeniyle Atatürk'e tebrik telgrafı: "Doğum gününüzün yıldönümü nedeniyle Ekselânsınız'a kalbî tebriklerimi ve aynı zamanda sıhhat ve uzun ömürler temennilerimi takdim ile samimî bir zevk duyarım."
1935 - İngiliz casus T. E. Lawrence (Arabistanlı Lawrence) motosiklet kazasında öldü.
1933 - Atatürk'ün, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Roosevelt'in devlet başkanlarına gönderdiği, devletlerin karşı karsıya olduğu güçlükler ve dünya barışı ile ilgili söylevine cevabı: "...Ekonomik kalkınma için her memlekette yapılan gayretlerin, makul ve iyi düşünülmüş uluslararası toplu tedbirlerle tamamlanması zorunlu olduğunda tamamıyla aynı görüşteyiz."
1931 - Atatürk'e, Cumhuriyet Halk Partisi Üçüncü Büyük Kongresi kararı gereğince bütün delegelerin imzalarıyla bir tutanak sunulması: "En Büyüğümüz! Yalnız şunu bil ki azmin ve iraden nasıl her zaman bizimle ve bizimse sevgimiz, saygımız ve kopmaz bağlılığımız da her zaman senindir ve seninledir."
1928 - Atatürk'ün, Belçika Elçisi Baron Louis Leclercq'in güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması.
1924 - Musul sorunuyla ilgili Türk-İngiliz heyetleri arasında, Haliç Konferansı diye adlandırılan görüşmeler başladı. 9 hazirana kadar sürecek görüşmelerden sonuç alınamayınca, konu Milletler Cemiyeti'ne götürüldü.
1921 - Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Fevzi (Çakmak) Paşa başkanlığında yeni icra Vekilleri Heyeti'nin seçilmesi.
1920 - T.B.M.M.'nde Damat Ferit ile arkadaşlarının yurttaşlıktan çıkarılmasına karar verildi.
1919 - Atatürk'ün, sabah Samsun'a çıkışı.
Mustafa Kemal Paşa, karargahıyla beraber Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlattı.
Bandırma vapuru, sabah saat 6:00 sıralarında Samsun limanına girmiş, sandallar aracılığıyla arkadaşlarıyla beraber karaya çıkan Atatürk, askeri bando eşliğinde halk tarafından sevgi ile karşılanmıştır.
1919 - Mustafa Kemal lands in Samsun to start the national liberation movement on May 19, 1919.
1915 - Arıburnu'nda Türk tarafının sonuçsuz büyük taarruzu.
Liman Von Sanders’in 42 bin kişilik bir kuvvetle Arıburnu çıkarma noktasındaki Anzaklar’a yönelik başarısız saldırısı. Türkler 10 bin kayıp vererek geri çekildi. 19 Mayıs 1915 günü Çanakkale Savaşı’nın en kanlı günlerinden biri yaşanmıştır.
1915 - Kuzey Grubu Komutanlığı'nın, kendine bağlı tümenlerle Arıburnu doğusundan düşmana, sabaha karşı baskın şeklinde taarruzu (Bugünkü taarruzda Atatürk komutasındaki 19. Tümen birliklerinin, düşmanın sol yanına taarruz ederek birçok mevzileri ele geçirmelerine karşın, cephedeki genel harekâtın tam gelişememesi nedeniyle büyük bir başarı sağlanamamış; saat 9.00 sıralarında Kuzey Grubu Komutanı'nın emri ile taarruz durdurulmuştur)
Kaynak: Ataturktoday