Atatürk kurdurdu FETÖ işgal etti

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırma Enstitüsü’nün, FETÖ tarafından resmen işgal edildiği ortaya çıktı

Cumhuriyet devriminden hemen sonra 12 Kasım 1924’te kurulan ve Türk dili, edebiyatı, tarihi, sanat tarihi ve müziği gibi Türk kültürünün alanlarında yüksek düzeyde eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma yapan İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırma Enstitüsü’nün, FETÖ tarafından resmen işgal edildiği ortaya çıktı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından devlet kurumları içindeki yapılanması gün yüzüne çıkan FETÖ’nün üniversitelerdeki yapılanmaları da bir bir çözülüyor. FETÖ’nün üniversite yapılanmasında en dikkat çeken yerlerden biri ise Türkiyat Araştırma Entitüsü oldu. Atatürk’ün emriyle, Mehmed Fuad Köprülü tarafından kurulan Türkiyat, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir yere sahip. FETÖ’nün Türkiyat’a titizlikle eleman yetiştirmesi ise oldukça dikkat çekiyor.

Aydınlık’ın ulaştığı, İstanbul Üniversitesi’ndeki FETÖ yapılanmasına ilişkin hazırlanan ve Bakanlık yetkililerine sunulan raporda Türkiyat’a ilişkin önemli değerlendirmeler yer alıyor. Raporda Türkiyat Entitüsü’ne ilişkin şu bilgiler yer alıyor: “Bilindiği üzere İstanbul Üniversitesi’nin dünya ölçeğinde ve Türkiye’de en etkin fakültesi Edebiyat Fakültesi’dir. Tarihsel süreci ile de bu fakülte Cumhuriyet’in kuruluş ve gelişiminde önemli rol oynamıştır. Önemine binaen paralel örgüt bu fakülte ve fakülteye bağlı ve Avrasya Enstitüleri’ne özel program uygulayarak yaklaşık 50 kadro yerleştirmiştir. İstanbul Üniversitesi’ne yerleştirilen bu kadrolar, Emniyet ve TSK’da yuvalanan FETÖ unsurlarıyla koordineli olarak çalışmışlar, FETÖ örgütüne eleman devşirmede etkin görev yapmışlardır.”

SORUŞTURMA SAYISI AZ

Raporda, FETÖ’nün Edebiyat Fakültesi ve Türkiyat Enstitüsü’nde görev yapmış isimlere yer veriliyor. 50 kişinin örgüt yapılanması içerisinde rol aldığı belirtilmesine rağmen soruşturma geçirenlerin sayısının ise çok daha az olduğu görülüyor. Örgüt adına üst düzey görev almış 18 isim ise ayrıntılı değerlendirilmiş. Raporun sonuç kısmında ise Türkiyat’ın önemine dair şu bilgiler bulunuyor: “FETÖ ile mücadelenin kapsamlı olması gereken bir noktadayız. FETÖ militanları, bulundukları her kuruma sahtecilikle girmenin yanısıra bu kurumlardaki iş barışını ve çalışma ahlakını ifsad etmekte, kendilerinden olmayan herkesi tasfiye etmektedirler. Edebiyat Fakültesi’nin özel önemi ise, 20 bini bulan öğrenci sayısından ve öğretmen yetiştirmesinden kaynaklanmaktadır. FETÖ’cü darbe girişimi, kati ve acil adımların önemini bir kez daha ortaya koymuştur.”

Sonraki Haber